«Watchmen» Eπεισόδια 7 + 8: Ένας παλιός γνώριμος επιστρέφει

0

Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται καθώς η σειρά φτάνει στην κορύφωσή της. 

Ύστερα από το εξαιρετικό έκτο επεισόδιο, το οποίο έστησε υποδειγματικά την ιστορία του υπερήρωα που τα ξεκίνησε όλα, η κεντρική πλοκή προχωράει μέσα από flashbacks και χρονικά παράδοξα. Αυτή την φορά στο έβδομο επεισόδιο η ιστορία επικεντρώνεται στην πρωταγωνίστρια της σειράς Angela Abar, φωτίζοντας το σκοτεινό παρελθόν της, από την παιδική της ηλικία μέχρι την μετατροπή της στην εκδικήτρια Sister Night, ενώ στο όγδοο βλέπουμε την επιστροφή ενός μέλους της αυθεντικής υπερηρωικής ομάδας.

Το επεισόδιο 7 μας πάει στο Βιετνάμ, όπου στην εναλλακτική πραγματικότητα των Watchmen, οι ΗΠΑ κέρδισαν τον πόλεμο με την καθοριστική συμβολή του Doctor Manhattan. Το Βιετνάμ αποτελεί πλέον την 51η πολιτεία των Αμερικάνων με την απειλή των Βιετκόγκ να έχει εξαφανιστεί. Όμως μέσα στο κλίμα της αλλαγής που επικρατεί στην χώρα, μία μερίδα των εναπομείναντων Βιετκόγκ πραγματοποιεί βομβιστικές επιθέσεις στην βιετναμέζικη πόλη. Μία από αυτές θα οδηγήσει στον θάνατο των γονιών της μικρής Angela Abar, η οποία βλέπει έντρομη τους γονείς της να χάνονται μέσα στις φλόγες της έκρηξης. Η συνέχεια θα την βρει στο ορφανοτροφείο, προσπαθώντας να επιβιώσει στην νέα κατάσταση και στην πορεία βρίσκει ένα καταφύγιο στην γιαγιά της, το οποίο όμως δεν θα διαρκέσει πολύ.

Στο παρόν η ίδια προσπαθεί να επανέλθει ύστερα από την κατάποση των χαπιών Nostalgia, μέσα από τα οποία βίωσε τις μνήμες του παππού της, χάνοντας προσωρινά την υπόστασή της. Η μυστηριώδης δισεκατομμυριούχα επιστήμονας Lady Trieu αναλαμβάνει την αποθεραπεία της και της ανακοινώνει ότι έχει ένα σχέδιο για να σώσει τον κόσμο, χωρίς όμως να της το φανερώσει. Στο μεταξύ η Laurie Blake έρχεται αντιμέτωπη με την συνωμοσία που αποκαλύφθηκε στο πέμπτο επεισόδιο, με το μέλλον της να κρίνεται αβέβαιο. Το καλύτερο όμως έρχεται στο τέλος, όπου επιτέλους βλέπουμε την επιστροφή του Doctor Manhattan και την αποκάλυψη της μυστικής ταυτότητας του.

Πάνω σε αυτή την συνταρακτική αποκάλυψη εξελίσσεται το όγδοο επεισόδιο, στο οποίο γινόμαστε μάρτυρες της ιστορίας του μπλε υπεράνθρωπου, η μοίρα του οποίου αγνοείται εδώ και 34 χρόνια. Για την ανθρωπότητα ο ίδιος βρίσκεται στον Άρη όπου πειραματίζεται με την δημιουργία ζωής. Στην πραγματικότητα όμως βρίσκεται στην Γη και κρύβεται στην Τούλσα, χρησιμοποιώντας ανθρώπινη ταυτότητα. Το μυστικό αυτό όμως γίνεται γνωστό στην ακροδεξία ομάδα 7th Cavalry, η οποία θέλει να τον πιάσει με σκοπό να δημιουργήσει έναν αντίστοιχο υπεράνθρωπο. Η αφήγηση στήνεται πάνω σε χρονικά παράδοξα, flashbacks  και μελλοντικά γεγονότα που ακόμα και ο ίδιος ο Manhattan αδυνατεί να ελέγξει, με το τέλος να μας αφήνει σε αναμμένα κάρβουνα για ό,τι επρόκειτο να επακολουθήσει.

Το έβδομο επεισόδιο συνεχίζει πάνω στο μοτίβο που έχει στήσει η σειρά με το υποδειγματικό στήσιμο χαρακτήρων και αυτή την φορά το επίκεντρο είναι η Angela Abar. Μαθαίνουμε τα γεγονότα που την οδήγησαν να γίνει η Sister Night αλλά και τα μυστικά που κρύβει εδώ και χρόνια. Η αποκάλυψή τους όμως αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα. Η συγκεκριμένη κομβική στιγμή της ιστορίας, ενώ θα έπρεπε να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό, τελικά μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν άξιζε τον κόπο. Για να μην μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, αν δεν υπάρχει κάποια ικανοποιητική εξήγηση στα δύο τελευταία επεισόδια θα πρόκειται περί μεγάλης απογοήτευσης.

Στο όγδοο επεισόδιο μαθαίνουμε όλη την ιστορία πίσω από την αποκάλυψη αυτή μέσω flashbacks και, παρά το εξαιρετικό στήσιμο και σε αυτή την περίπτωση, κάτι φαίνεται να χαλάει την αφήγηση. Τα κομμάτια του παζλ της mindfuck ιστορίας του Lindeloff ενώνονται αλλά η γεύση που μας αφήνει είναι πικρή. Από την μία έχουμε μία πραγματικά καλοστημένη υπερηρωική σειρά, την οποία θα ζήλευαν ακόμα και μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές, από την άλλη φαίνεται ότι ο αμφιλεγόμενος δημιουργός του Lost κάνει πάλι επίλογες που θυσιάζουν ότι καλό έχει στηθεί πιο πριν. Η ανάγκη του για ανατροπές που δεν βγάζουν πουθενά έχει στοιχίσει στο παρελθόν και απ’ ότι φαίνεται είναι πολύ πιθανόν να επαναληφθεί η ίδια περίπτωση. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με τον λάθος χειρισμό ενός ιδιαίτερου χαρακτήρα και η εξέλιξη κρίνεται απογοητευτική.

Δύο επεισόδια έχουν μείνει ακόμα για την ολοκλήρωση της σειράς αλλά δυστυχώς η καχυποψία μας για ένα κακό τελός έχει ενισχυθεί αρκετά. Εκτός κι αν ο Lindeloff κρύβει έναν άσο στο μανίκι του για να μας αλλάξει την γνώμη.