«Watchmen» Επεισόδιο 5: Οι πρώτες αποκαλύψεις έρχονται στην επιφάνεια

0

Το πέμπτο επεισόδιο της σειράς αρχίζει να δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα των προηγούμενων επεισόδιων.

Δεν είναι άδικο να πούμε ότι το Watchmen είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σειρές που προβάλλονται αυτή τη στιγμή. Μέχρι τώρα το μεθοδικό χτίσιμο της ιστορίας έχει αποδώσει κάρπους, κάνοντας μας να περιμένουμε με ανυπομονησία τα επόμενα επεισόδια. Από την άλλη τα διαρκή ερωτήματα που προκύπτουν, προκαλούν εύλογες ανησυχίες και σιγά σιγά θα χρειαστεί να απαντηθούν. Και ευτυχώς στο ”Little fear of Lightning” – ο τίτλος του επεισοδίου – , παίρνουμε τις πρώτες απαντήσεις για το τι στο διάολο συμβαίνει σε αυτόν τον κόσμο.

Το επεισόδιο ξεκινάει με μία ομάδα μαρτύρων του Ιεχωβά, οι οποίοι καταφτάνουν σε ένα λούνα παρκ στο Νιου Τζέρσεϊ για να προσεγγίσουν τους αμαρτωλούς της πόλης. Ανάμεσα τους είναι ένας πιτσιρικάς Wade Tillman – o Looking Glass – εντελώς διαφορετικός από τον κυνικό, λιγομίλητο χαρακτήρα που γνωρίζουμε. Μία πάνκισσα τον φλερτάρει έντονα, πηγαίνοντας τον σε ένα δωμάτιο με καθρέφτες. Ενθουσιασμένος ο Wade ενδίδει στο φλερτ αλλά η πάνκισσα του επιφυλάσσει μία άσχημη έκπληξη, παίρνοντας του όλα τα ρούχα και αφήνοντας τον γυμνό. Το γεγονός αυτό θα του αφήσει τραύμα αλλά όχι τόσο έντονο όσο αυτό που θα συμβεί στην συνέχεια, καθώς γινόμαστε μάρτυρες της εμφάνισης του γιγαντιαίου καλαμαριού στην Νέα Υόρκη που προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στο τέλος της πρώτης ιστορίας των Watchmen.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την εκδοχή του κόμικ σε live action, καθώς στην ταινία του 2009 ο Snyder άλλαξε το τέλος, βάζοντας τον Doctor Manhattan υπεύθυνο για την καταστροφή. Τα εφιαλτικά καρέ του κόμικ παίρνουν σάρκα και οστά και το αποτέλεσμα είναι απλά εντυπωσιακό. Ο συνδυασμός της απεικόνισης των τραυματικών γεγονότων που υπέστη ο Wade με το συλλογικό τραύμα που βίωσε η Νέα Υόρκη λειτουργεί άψογα και ανεβάζει κατά πολύ το ενδιαφέρον για τον χαρακτήρα, τον οποίο ερμηνεύει καταπληκτικά ο Tim Blake Nelson (The Ballad of Buster Scruggs). Κάθε επεισόδιο έχει αναδείξει άψογα τον κάθε ήρωα και εδώ γίνεται η καλύτερη δουλειά.

Μέσα από τα μάτια του Looking Glass βλέπουμε τις επιπτώσεις που είχε το γεγονός στον ίδιο, στους υπόλοιπους επιζώντες αλλά και στους απογόνους των επιζώντων της φρικιαστικής επίθεσης. Επίσης μαθαίνουμε την πραγματική χρησιμότητα της μάσκας του, η οποία είναι κάτι παραπάνω από μέσο απόκρυψης της ταυτότητάς του. Ο ίδιος πηγαίνει σε συναντήσεις των θυμάτων της επίθεσης για να μπορέσει να διαχειριστεί τον φόβο του και εκεί γνωρίζει μία γυναίκα, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει  μυστηριώδεις σκοπούς. Η γνωριμία με την γυναίκα αυτή θα τον οδηγήσει στην αποκάλυψη μιας ευρύτερης συνωμοσίας, μαθαίνοντας τι πραγματικά συμβαίνει με την ομάδα των ρατσιστών ακόλουθων του Ρόρσαχ.

Στο μεταξύ ο Ozymandias συνεχίζει τα περίεργα πειράματά του και μαθαίνουμε τους λόγους που τα κάνει, με την πιο αναπάντεχη στιγμή να είναι η αποκάλυψη της τοποθεσίας που βρίσκεται φυλακισμένος. Έτσι απαντήθηκε ένα μεγάλο ερώτημα αλλά όπως συμβαίνει με τις ιστορίες του Lindelof, προκύπτει ένα μεγαλύτερο. Το θετικό είναι ότι τα κομμάτια της περιπλοκής ιστορίας αρχίζουν σταδιακά να ενωνόνται και η συνέχεια μας προετοιμάζει για μια επική κατάληξη.

Το πέμπτο επεισόδιο καταφέρνει  να αναπτύξει ιδανικά έναν χαρακτήρα που δεν περιμέναμε ότι θα παίξει τόσο μεγάλο ρόλο αλλά σε αντίθεση με τα προηγούμενα, δίνει επιτέλους κάποιες απαντήσεις στα συνεχόμενα ερωτήματα. Αυτό βέβαια οδηγεί στην δημιουργία και άλλων αποριών και ελπίζουμε η κατάληξη να είναι τουλάχιστον ικανοποιητική. Το σίγουρο είναι ότι το ενδιαφέρον μας για την σειρά συνεχίζεται αμείωτο.