«Watchmen» Επεισόδιο 03: Μια φίλη από τα παλιά επιστρέφει…

Στα δυο πρώτα επεισόδια του «Watchmen» είχαμε συνηθίσει ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο: σύνδεση της ιστορίας με το παρελθόν της εναλλακτικής Αμερικής, σχολιασμοί αναφορικά με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ, ένα στόρι γεμάτο μυστήριο όπου κάθε βήμα προς την επίλυσή του διαμόρφωνε νέα ερωτήματα και κυρίως, ένα στήσιμο σύμπαντος που «αγκάλιαζε» τα πάντα. Και στο κέντρο της αφήγησης ήταν ο πρωτογενής -σε σχέση με το graphic novel- χαρακτήρας της Άντζελα Έιμπαρ, μιας αστυνομικού που το άλτερ έγκο της είναι η Sister Night (σε αυτό το σύμπαν άλλωστε, οι αστυνομικοί έχουν μυστική ταυτότητα και δεν διαφέρουν σε τίποτα από κρατικά επιδοτημένους υπερήρωες).

Το τρίτο επεισόδιο της σειράς ωστόσο αλλάζει αποφασιστικά χαρακτήρα. Και μάλιστα, το κάνει την καταλληλότερη στιγμή, πάνω που η κατεύθυνση των δυο πρώτων επεισοδίων έδειχνε να έχει εξαντλήσει την έμπνευσή της. Το τρίτο επεισόδιο της σειράς του HBO έχει ως τίτλο το λιτό αλλά ψαρωτικό: «She Was Killed By Space Junk» και εισάγει μια νέα ηρωίδα για τη σειρά αλλά παλιά γνωστή για το σύμπαν του «Watchmen», την Λόρι Ζάσπεζικ. Ή -κατά κόσμον- Silver Spectre!

H αισθητά γερασμένη και αποσυρμένη από την υπερηρωική δράση, Λόρι «ζωντανεύει» σε αυτό το επεισόδιο από την Τζιν Σμαρτ και πρόκειται για μια ερμηνεία που -όπως άλλωστε και αυτή του Τζέρεμι Άιρονς- αναβαθμίζει καθοριστικά το όλο concept. Πρόκειται επίσης για έναν χαρακτήρα εξαιρετικά καλογραμμένο που, όπως κάνει μπαμ, θα αποτελεί ένα από τα βαριά χαρτιά της σειράς. Το τρίτο επεισόδιο τουλάχιστον, είναι ολοκληρωτικά γραμμένο πάνω της, αποτελεί επί της ουσίας μια μεγάλη και ιδιαίτερα ελκυστική εισαγωγή στον χαρακτήρα της.

Η Λόρι έχει αποσυρθεί εδώ και καιρό από την υπερηρωική της δράση. Και μάλιστα, είναι ιδεολογικά αντίθετη με την έννοια της αυτόκλητης τιμωρίας. Εργάζεται ως πράκτορας του FBI, κυνηγάει φιλόδοξους υπερήρωες και η ζωή της δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν της. Με εξαίρεση μια μικρή λεπτομέρεια: δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τον Δρ Μανχάταν με τον οποίο υπήρξαν ζευγάρι στο παρελθόν, συνεχίζει να τον σκέφτεται διαρκώς και να επιθυμεί όσο τίποτα να τον ξανασυναντήσει (ο τελευταίος έχει αποσυρθεί από τη Γη εδώ και 30 χρόνια).

Η πάλαι ποτέ Silver Spectre αναλαμβάνει να διαλευκάνει την δολοφονία του αρχηγού της αστυνομίας της Τούλσα, εκεί όπου οι τοπικοί μασκοφορεμένοι μπάτσοι και οι ακροδεξιοί θαυμαστές του Ρόρσαχ βρίσκονται σε πόλεμο. Και φαίνεται τόσο η ίδια φαίνεται να διαπιστώνει αλλά και το ίδιο το επεισόδιο υπονοεί, η Άντζελα -που μας πλασαρίστηκε ως βασική πρωταγωνίστρια στα πρώτα επεισόδια- δεν αποκλείεται να κρύβει και η ίδια ορισμένα μυστικά.

Το τέταρτο επεισόδιο απέχει ελάχιστα από τη στιγμή που γράφονται ετούτες οι γραμμές και το μόνο βέβαιο είναι πως η εισαγωγή της Silver Spectre στα τεκταινόμενα, η ιδιότυπη δυναμική που μοιάζει να διαμορφώνεται ανάμεσα σε αυτή και την Άντζελα αλλά και το μυστήριο γύρω από το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Δρ Μανχάταν και Οζυμάντιας στα πράγματα (ο πρώτος για την ώρα λάμπει δια της απουσίας του και ο δεύτερος βιώνει μια καθημερινότητα αποκομμένη από τη βασική πλοκή μέχρι στιγμής) κάνουν απείρως πολυαναμενόμενη τη συνέχεια…