Όταν έγινε γνωστό πως το «Death in the Family» θα ήταν η επόμενη animation Μπάτμαν ταινία, η αλήθεια είναι πως γουστάραμε τη ζωή μας. Όταν μάθαμε πως θα είναι interractive μπερδευτήκαμε λίγο αναφορικά με το πως θα το δούμε αλλά ο ενθουσιασμός δεν έφυγε. Όταν ωστόσο η «ταινία» κυκλοφόρησε (και διέρρευσε) και πιάσαμε περί τίνος πρόκειται, εκεί ξενερώσαμε για τα καλά.
Δεν θα πούμε πολλά παραπάνω για το «Death in the Family». Όχι γιατί δεν θέλουμε να το κράξουμε αλλά γιατί οριακά δεν είναι καν ταινία, συνεπώς ακόμα και τα αρνητικά λόγια εδώ δυσκολευόμαστε να τα βάλουμε σε σειρά. Αλλά μιας και η κυκλοφορία του μας έβαλε στο mood των animation ταινιών Μπάτμαν, είπαμε να μην πάει χαμένο και να αναφερθούμε εν γένει σε αυτές.
Η παράδοση άλλωστε του Μπάτμαν -και εν γένει της DC- στο animation μόνο φτωχή δεν είναι: έχουμε δει πολλές από αυτές, πολλών διαφορετικών ειδών και ύφους και ποιότητας σε επίπεδο περιεχομένου. Καθίσαμε λοιπόν και κάναμε μια λίστα με τις 10 καλύτερες ταινίες Μπάτμαν από τον χώρο του animation (πάντα με υποκειμενικούς όρους) και τις παρουσιάζουμε με αντίστροφη σειρά:
Batman Beyond: Return of the Joker (2000)
Στο μεσοδιάστημα που ακολούθησε το καταστροφικό «Batman and Robin» του Τζόελ Σουμάχερ και προηγήθηκε του «Batman Begins» του Κρίστοφερ Νόλαν, που υπήρξε η κινηματογραφική ανάσταση του Μπάτμαν, πολλές ιδέες για live action ταινίες με τον Σκοτεινό Ιππότη απορρίφθηκαν από την Warner Bros. Μια από αυτές ήταν το «Batman Beyond», η ιστορία του νεαρού Τέρι Μακ Γκίνις που στο μελλοντικό Γκόθαμ γίνεται ο νέος Μπάτμαν υπό την καθοδήγηση του γερασμένου Μπρους Γουέιν. Μπορεί η live action ταινία να μην προχώρησε ποτέ αλλά το «Batman Beyond» έγινε animated σειρά και ως τμήμα του βγήκε και το «Batman Beyond: Return of the Joker». Και η τελευταία ήταν μια εξαιρετικά απολαυστική animated ταινία, μια ταινία που παρά την εναλλακτική ματιά της έχει όλα τα χαρακτηριστικά που οφείλουν να ορίζουν μια Μπάτμαν ιστορία: σασπένς, δράση, ψυχολογική εμβάθυνση σε αυτό που συνιστά τον Σκοτεινό Ιππότη, σκοτεινή ατμφόσφαιρα. Γενικά, μια τελειότητα…
Batman: The Dark Knight Returns Part I & II (2012-2013)
Κατά πολλούς είναι η καλύτερη ιστορία Μπάτμαν που γράφτηκε ποτέ. Για άλλους πρόκειται για μια αρκετά αμφιλεγόμενη δημιουργία όσον αφορά τις πολιτικές συνδηλώσεις της. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια πολυσυζητημένη και σίγουρα, θρυλική ιστορία. O λόγος για το «The Dark Knight Returns» του Φρανκ Μίλερ, ένα από τα σημαντικότερα graphic novel της κόμικ μυθολογίας του Μπάτμαν, που στις αρχές των 10s μεταφέρθηκε σε δυο μέρη σε animated ταινία (εδώ θα πιάσουμε και τα δυο μέρη ως ένα ενιαίο φιλμ). Και μεταφέρθηκε με τόση πίστη στο πρωτότυπο υλικό και όσες πινελιές επικότητας του αντιστοιχούσαν, που ακόμα και οι πολέμιοι του πολιτικού του περιεχομένου, άφησαν στην άκρη τις ενστάσεις τους, επικεντρώθηκαν στο βασικό του στόρι (που απογυμνωμένο από κάθε πολιτική προέκταση δεν το συζητάμε ότι είναι αριστουργηματικό) και απόλαυσαν δυο ταινιάρες. Ειδικά το πρώτο μέρος είναι να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Και τι μουσική…
Batman & Mr. Freeze: SubZero (1998)
Η θρυλική animated σειρά των 90s με τον Μπάτμαν είχε ένα ένα βασικό χαρακτηριστικό που την έκανε τόσο σημαντική δημιουργία. Επεκτείνοντας τη λογική του «Batman Returns» του Τιμ Μπάρτον, ήταν μια σειρά που παρουσίαζε διαρκώς γκρίζους κακούς, villains που όχι απλά είχαν κίνητρα αλλά κατάφερνες οριακά να ταυτιστείς μαζί τους. Η συγκινητική ιστορία του Mr Freeze είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Το «Batman & Mr. Freeze: SubZero» είναι μια ταινία ενταγμένη στο σύμπαν της animated σειράς και επί της ουσίας ένα μεγάλο επεισόδιό της. Γεμάτη δράση και νουάρ αισθητική αλλά ταυτόχρονα σχεδόν συγκινητική μέσα στην υπερηρωική της παράδοση, η αποτύπωση της σύγκρουσης του Μπάτμαν με τον Mr. Freeze είναι μια σύγκρουση επί της ουσίας άσχετη με τον μανιχαϊκή υπερηρωική παράδοση της αντίθεσης του καλού με το κακό (αν και ο Mr. Freeze είναι πραγματικά εξαιρετικός και βαθιά απειλητικός villain εδώ) και οπότε συμβαίνουν κάτι τέτοια στο μπατμανικό σύμπαν θυμόμαστε γιατί το γουστάρουμε τόσο.
Batman: Hush (2019)
Άλλη μια μεταφορά ενός εμβληματικού και πολυαγαπημένου graphic novel, μιας από τις διασημότερες ντετεκτιβίστικες ιστορίες του Σκοτεινού Ιππότη, από την οποία παρελαύνουν ένα σωρό πρωτοκλασάτοι villains και ταυτόχρονα, εισάγεται ένας νέος ανταγωνιστής: ο Hush. Αν μπει κανείς στο τριπάκι να αντιληφθεί την ταινία σε σύγκριση με το κόμικ είναι δεδομένο πως θα ξενερώσει – το κόμικ είναι πολύ καλύτερο. Αν τη δει ωστόσο χωρίς να έχει καμία σύγκριση στο μυαλό, θα απολαύσει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες animated ταινίες Μπάτμαν. Το καλό είναι πως το σενάριο είναι αποφασιστικά αλλαγμένο σε σχέση με το πρωτότυπο, συνεπώς η ταινία σε ωθεί να την αντιληφθείς ως αυτοτελή δημιουργία. Εμβαθύνει με αποφασιστικό τρόπο και στην τόσο περίπλοκη σχέση του Μπάτμαν με την Κατγούμαν και τέτοιες ιστορίες είναι must see όποτε προκύπτουν.
Batman: Mask of the Phantasm (1993)
Πολλοί θεωρούν το «The Dark Knight» του Κρίστοφερ Νόλαν την καλύτερη Μπάτμαν ταινία που γυρίστηκε ποτέ. Άλλοι τόσοι είναι εκείνοι που πιστεύουν πως αυτός ο χαρακτηρισμός αναλογεί στο «Batman Returns» του Τιμ Μπάρτον. Και υπάρχει και ένα μικρό αλλά φανατικό κοινό του «Mask of the Phantasm», της animated ταινίας του 1993, που πιστεύει πως αυτή είναι η καλύτερη Μπάτμαν ταινία όλων των εποχών. Αν και αυτό το κείμενο δεν συμφωνεί με αυτόν τον ισχυρισμό -όπως φαίνεται από τη θέση στη λίστα που έχει το «Mask of the Phantasm»- η αλήθεια είναι πως επιχειρήματα για την επικύρωσή του υπάρχουν πολλά και πειστικά. Τμήμα του σύμπαντος της animated series, το «Mask of the Phantasm» τα έχει όλα: ένα origin στην διευρυμένη του μορφή, τον Μπρους Γουέιν/Μπάτμαν να αναμετριέται με τη διττή ταυτότητά του και τα αληθινά κίνητρα της δράσης του, μυστήριο και υπέροχη πλοκή. Ίσως να μην είναι η καλύτερη Μπάτμαν ταινία αλλά είναι δεδομένο: αρκεί να την δει κανείς για να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει Μπάτμαν.
Batman: Gotham Knight (2008)
Ανθολογία ιστοριών με πρωταγωνιστή τον Σκοτεινό Ιππότη, ενταγμένο στο σύμπαν των ταινιών του Κρίστοφερ Νόλαν, το «Gotham Knight» εξιστορεί ουσιαστικά μια σειρά περιπετειών του Μπάτμαν που λαμβάνουν χώρα στο υποτιθέμενο διάστημα ανάμεσα στο «Batman Begins» και το «The Dark Knight» (κάτι αντίστοιχο με το «The Animatrix» για όσους ξέρουν τι παίζει με τα «Matrix»). Φυσικά, με τους Γκρεγκ Ρούκα, Άλαν Μπαρνετ και Μπράιαν Ατζαρέλο να γράφουν τις ιστορίες το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε παρά να φυσάει. Εξαιρετική προσπάθεια γενικότερα, υποτιμημένη αλλά χαλαρά μέσα στις καλύτερες animated δημιουργίες με πρωταγωνιστή τον «Νυχτερίδα» και απόλυτα ενδεδειγμένο για τους οπαδούς των Μπάτμαν ταινιών του Νόλαν.
Batman: Assault on Arkham (2014)
Είναι να απορεί κανείς πως το «Suicide Squad» βγήκε τόσο μεγάλη φόλα τη στιγμή που υπάρχει ένα εξαιρετικό πρωτογενές υλικό που αρκούσε απλά να μεταφερθεί στο σινεμά με live action μορφή. Το «Assault on Arkham» άλλωστε είναι ουσιαστικά αυτό: μια ιστορία της Suicide Squad αλλά έτσι όπως πρέπει να ειπωθεί: με καλό υπόγειο χιούμορ, με μπόλικη βία, με villains που σε πείθουν πως είναι villains, με έναν Μπάτμαν που εμφανίζεται σε επιλεγμένες σκηνές αλλά όταν το κάνει είναι να τον πιείς στο ποτήρι και έναν Τζόκερ με αντίστοιχη παρεμβατικότητα στο στόρι. Δεν θέλουμε πολλά για να είμαστε ευτυχισμένοι, απλά περισσότερες τέτοιες animated ταινίες.
The LEGO Batman Movie (2017)
Κατευθυνόμενη σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με τις υπόλοιπες ταινίες της λίστας, η Lego εκδοχή του Μπάτμαν μπορεί να είναι μια ξεκαρδιστική παρωδία του Σκοτεινού Ιππότη αλλά ταυτόχρονα, είναι και μια ταινία που αγαπάει πάρα πολύ το σύμπαν και τις μυθολογικές παραδόσεις της Γκόθαμ Σίτι και ως εκ τούτου είναι φτιαγμένη με άπειρο μεράκι και πολύ έντονη νερντουλίαση. Καταφέρνει υφολογικά να πιάσει τον Μπάτμαν του Νόλαν, τον Μπάτμαν του Σνάιντερ και τον Μπάτμαν των 60s, να τα συνδυάσει όλα μαζί και να βγάλει αρμονικό -αν και ηθελημένα κωμικό- αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όσο γαμάτη και αν είναι ετούτη η ταινία, το ύφος της δεν δικαιολογεί να είναι τόσο ψηλά σε αυτή τη λίστα. Δημοκρατία έχουμε και αυτό το κείμενο διαφωνεί: της αξίζει να βρίσκεται ΤΟΣΟ ψηλά.
Batman: Year One (2011)
Ακριβώς ένα χρόνο μετά το «The Dark Knight Returns», την περιπέτεια δηλαδή ενός γερασμένου Μπάτμαν, ο Φρανκ Μίλερ αφηγήθηκε και την απαρχή της παρουσίας του στην Γκόθαμ Σίτι. Και -γνώμη μας πάντα- αν και πρόκειται για μια πολύ πιο λιτή και χαμηλών τόνων περιπέτεια, αυτή είναι η καλύτερη Μπάτμαν ιστορία που προέκυψε από τα χέρια του Μίλερ. Το «Year One» μεταφέρθηκε σε animation ταινία το 2011, περίπου 25 χρόνια δηλαδή μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου graphic novel, και υπήρξε μια μεταφορά τόσο πιστή και τόσο ουσιαστική που αναπόφευκτα μετουσιώθηκε σε μια από τις καλύτερες animation ταινίες Μπάτμαν. Ό,τι πιο νουάρ και crime κυκλοφορεί σε αυτή τη λίστα, ο ορισμός του «ρεαλιστικού» Μπάτμαν και το στόρι που κάνει πρωτοκλασάτο ήρωα του μπατμανικού σύμπαντος τον Επιθεωρητή Γκόρντον, το «Year One» χάνει στη στροφή την κορυφή αυτής της λίστας…
Batman: Under the Red Hood (2010)
Μια ταινία – πραγματικό θαύμα, ένα animation που καταφέρνει μέσα σε κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα να συνδυάσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον Μπάτμαν τον καλύτερο υπερήρωα: μια κατάβαση στα πιο σκοτεινά σημεία της ψυχής του Σκοτεινού Ιππότη, μια σπουδή πάνω στην συγκρουσιακή σχέση Πατέρα και Γιου, η απόλυτη απόδειξη για το γιατί ο Ρόμπιν είναι τόσο μεγάλο κεφάλαιο στην μπατμανική μυθολογία, το τέλειο επιχείρημα για το γιατί ο Μπάτμαν είναι ο καλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου, το απόλυτο παράδειγμα για το πως δομούνται οι τέλειοι villains αυτού του σύμπαντος. Με διαφορά η καλύτερη animation ταινία Μπάτμαν.
Αποχαιρετούμε έναν από τους μεγάλους σκηνοθέτες του αμερικάνικου σινεμά ξεχωρίζοντας πέντε ταινίες από την πλούσια φιλμογραφία του.
Αυτό που συνέβη στα τέλη 60ς - αρχές...