«The Old Guard»: Καμία πατρίδα για τους αθάνατους

0

Η Charlize Theron κλέβει την παράσταση σε μία κατά τα άλλα χλιαρή ταινία δράσης. 

Το παγκόσμιο φαινόμενο που έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια ακούει στο όνομα Netflix. Η streaming πλατφόρμα έχει μπει πλέον σε κάθε σπίτι και η φράση ”Netflix and chill” έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των ανθρώπων σχεδόν σε κάθε σημείο του πλανήτη. Ειδικά σε αυτή την κοσμοϊστορική περίοδο που ζούμε, το Netflix είναι η μόνη δίοδος για εμάς τους κινηματογραφόφιλους να δούμε καινούργιο υλικό, καθώς οι μεγάλες ταινίες που περιμένουμε, αναβάλλονται συνεχώς μέχρι να λήξει η πανδημία του κορονοϊού.

Παρά το τεράστιο υλικό που διαθέτει, το Netflix υστερεί σημαντικά στον τομέα των ποιοτικών ταινιών. Πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, η πλατφόρμα δεν έχει καταφέρει να μας δώσει πραγματικά καλές ταινίες, καταλήγοντας συνήθως σε χλιαρά αποτελέσματα. Βέβαια οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το επίπεδο έχει ανέβει σε σχέση με τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της. Σημαντικοί σκηνοθέτες συνεργάζονται με το Netflix, βρίσκοντας εκεί την ελευθερία που αποζητάνε και ανεβάζουν το ποιοτικό επίπεδο ολοένα και περισσότερο. Ταινίες όπως τα ”The Irishman”, ”Marriage Story”, ”Da 5 Bloods”, κέρδισαν κοινό και κριτικούς και έχουν βάλει το Netflix στις οσκαρικές κούρσες, δίνοντας του το πρεστίζ που επιθυμεί, δημιουργώντας παράλληλα ένα σούσουρο στην κινηματογραφική κοινότητα για το αν οι ταινίες του μπορούν να θεωρηθούν κινηματογραφικές.

Το ”The Old Guard” σίγουρα δεν μπαίνει στην κατηγορία των οσκαρικών ταινιών αλλά προωθήθηκε σαν ένα πιο σοφιστικέ μπλοκμπάστερ. Αντίστοιχα παραδείγματα ήταν το ”Triple Frontier” και το πιο πρόσφατο ”Extraction”. Πρόκειται για ταινίες με ηχηρά ονόματα στο καστ, ακριβές παραγωγές και σενάρια που προσπαθούν να είναι κάτι παραπάνω από επιφανειακές ταινίες δράσης. Ταινίες δηλαδή που 15 χρόνια πριν θα κυνηγούσαν τις πρώτες θέσεις στο box office. Το πρόβλημα όμως που υπάρχει είναι ότι παρά τις φιλόδοξες προθέσεις, η κατηγορία των ταινίων αυτών διέπεται από χλιαρότητα και δυστυχώς η νέα superhero περιπέτεια του Netflix δεν ξεφεύγει από αυτό τον άτυπο κανόνα.

Βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ του Greg Rucka (Batman: Legends of the Dark Knight), το ”The Old Guard” αφηγείται τις περιπέτειες μιας ομάδας αθάνατων μισθοφόρων, οι οποίοι αναλαμβάνουν ριψοκίνδυνες αποστολές προς όφελος του κόσμου. Τα μέλη της ομάδας ζούνε μοναχικές ζωές, μακριά από τα μάτια του κόσμου και η μόνη ανθρώπινη επαφή που έχουν, είναι μεταξύ τους, όταν πρόκειται να αναλάβουν κάποια αποστολή. Απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλο για χρόνια, συναντιούνται ξανά, αναλαμβάνοντας μία αποστολή για να σώσουν τους ομήρους ενός τρομοκράτη. Η αποστολή όμως καταλήγει σε παγίδα, οργανωμένη από έναν ισχυρό πρώην πράκτορα της CIA, που γνωρίζει την ύπαρξή τους.

Στο μεταξύ κάπου στο Αφγανιστάν η Nile, μια Αμερικανίδα στρατιώτης σκοτώνεται την ώρα μιας επιχείρησης, για να ξυπνήσει μετά από λίγο χωρίς κανένα σημάδι τραύματος. Η ομάδα διαισθάνεται την παρουσία της και αναλαμβάνει να την βρει για να αποτελέσει το νέο μέλος της. Μαζί με την Nile, οι αθάνατοι πολεμιστές μπλέκονται σε ένα αιματηρό ανθρωποκυνηγητό με την ζωή τους να βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο, όχι από τον θάνατο αλλά από βάναυσα ιατρικά πειράματα.

Το καλύτερο κομμάτι της ταινίας έγκειται στην επιβλητική παρουσία της Charlize Theron. Η Νοτιοαφρικάνα ηθοποιός έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια πόσο ταλαντούχα είναι, τόσο σε πιο προσωπικούς ρόλους (Monster) όσο και σε ταινίες δράσης. Μην ξεχνάμε ότι μας έχει παραδώσει έναν από τους πιο εμβληματικούς γυναικείους χαρακτήρες στο ”Mad Max: Fury Road”. Εδώ πέρα στον ρόλο της αργηχού και γηραιότερου μέλους της ομάδας, Ανδρομάχης, ξεχωρίζει με διαφορά από τους υπόλοιπους και σηκώνει την ταινία πάνω της με ευκολία. Πέρα από την στιβαρή ερμηνεία της, η ικανότητα της να κάνει τις σκηνές δράσης μόνη της είναι αξιοθαύμαστη.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους ”αθάνατους”, η χημεία είναι δυνατή και καταλαβαίνεις από την πρώτη σκηνή ότι αυτοί οι ιδιαίτεροι άνθρωποι γνωρίζονται χρόνια μεταξύ τους. Μοναδική παραφωνία είναι η ερμηνεία του νεοεισερχόμενου μέλους της ομάδας, της Nile, η οποία είναι κάπως ξύλινη. Δεν υπάρχει καμία στιγμή που να πείθεσαι ότι αυτή η γυναίκα έχει μπει σε έναν τρομακτικό νέο κόσμο και η ένταξη της στην ομάδα φαίνεται περισσότερο επιβεβλημένη παρά οργανική.

Ένα άλλο πετυχημένο εύρημα της ταινίας (και του κόμικ) είναι ότι οι αθάνατοι μπορούν να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή. Η ομάδα κατέχει την εμπειρία της αθανασίας αλλά κάθε φορά που σκοτώνονται, ίσως είναι η τελευταία τους. Το εύρημα αυτό δίνει ένα υπαρξιακό βάθος στους χαρακτήρες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν βαρεθεί την ζωή και βλέπουν τον θάνατο ως μία λύτρωση από την ματαιότητα της ύπαρξης. Εξαίρεση αποτελεί το οπτιμιστικό ζευγάρι των πολεμιστών Joe και Nicky, οι οποίοι ζούνε την απόλυτη αγάπη για αιώνες.

Οι σκηνές δράσης είναι καλοδουλεμένες με αποκορύφωμα την τελική σεκάνς της μάχης σε ουρανοξύστη, ξυπνώντας μας μνήμες Matrix. Υπάρχει έντονη βία και μερικές εντυπωσιακές χορογραφίες που θα ικανοποιήσουν τους φανς τους είδους.

Από την άλλη η ιστορία είναι κάπως απλοϊκή και το σενάριο εντελώς προβλέψιμο. Την ανατροπή της ταινίας την καταλαβαίνεις από την αρχή και ορισμένες σεναριακές ευκολίες καθιστούν το τελικό αποτέλεσμα χλιαρό. Υπήρχαν δυνατότητες στην ιστορία αλλά φαίνεται ότι ακολουθήθηκε η κλασσική συνταγή της εύκολης επιτυχίας και η επικέντρωση στην δημιουργία ενός franchise που θα έχει την σφραγίδα του Netflix.

Σίγουρα το ”The Old Guard” δεν είναι κακή ταινία. Βλέπεται ευχάριστα και δεν κουράζει σε κανένα σημείο. Είναι επίσης σίγουρο όμως ότι χωρίς την παρουσία της Charlize Theron, η ταινία θα χανόταν μέσα στην μετριότητα. Την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το ”The Old Guard” έχει μπει ήδη στην δεκάδα των πιο δημοφιλών ταινιών του Netflix, οπότε πέτυχε τον σκοπό του εμπορικά. Για να μην χαθεί όμως καλλιτεχνικά, χρειάζεται οπωσδήποτε ένα ανώτερο sequel.