«The Long Halloween»: Ωδή στο νουάρ έπος του Σκοτεινού Ιππότη

Η Γκόθαμ Σίτι είναι μια πόλη που εδώ και δεκαετίες ελέγχεται από το οργανωμένο έγκλημα. Είναι μια πόλη στην οποία κάνει κουμάντο η οικογένεια Φαλκόνε. Αρχηγός της είναι ο εμβληματικός Καρμάιν Φαλκόνε, ο οποίος ελέγχει τα πάντα: από τους μπάτσους της πόλης μέχρι τους πολιτικούς της. Ένα βράδυ τρεις άντρες συναντιούνται κρυφά στην ταράτσα ενός κτιρίου. Ο ένας είναι ο ντέτεκτιβ Τζέιμς Γκόρντον, ένας από τους ελάχιστους «καθαρούς» μπάτσους της Γκόθαμ. Ο δεύτερος είναι ο εισαγγελέας Χάρβεϊ Ντεντ, ένας νεαρός ιδεαλιστής, παθιασμένος με το λειτούργημα που νομίζει πως εκτελεί. Ο τρίτος είναι ο Μπάτμαν, ο μυστηριώδης μασκοφόρος που κανείς δεν γνωρίζει την αληθινή του ταυτότητα και έχει κάνει την εμφάνισή του στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Οι τρεις τους κάνουν μια συμφωνία. Θα συνεργαστούν για να ρίξουν την αυτοκρατορία του Φαλκόνε και να τον βάλουν φυλακή και αν χρειαστεί θα παρακάμψουν τους κανόνες της νομιμότητας για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Ενώ η συμμαχία τους ξεκινάει έναν μυστικό πόλεμο στην μαφία της πόλης ακροβατώντας ανάμεσα στο νόμιμο και το παράνομο, ένας μυστηριώδης δολοφόνος κάνει την εμφάνισή του στην πόλη. Ένας δολοφόνος που χτυπάει πάντα γιορτινές μέρες (τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, του Αγίου Βαλεντίνου, στο Χάλογουϊν, στην Γιορτή της Μητέρας κτλ) και σε κάθε χτύπημά του σκοτώνει ένα-ένα τα μέλη της οικογένειας Φαλκόνε, η οποία με την σειρά της περνάει μια τρομακτική κρίση εξαιτίας αυτής της αόρατης απειλής που δεν μπορεί να ελέγξει σε αντίθεση με τους μπάτσους και τους δικαστές. Οι Γκόρντον, Ντεντ και Μπάτμαν βρίσκουν έναν νέο πονοκέφαλο στις δολοφονίες του μυστηριώδη «Holiday Killer» (όπως τον αποκαλεί ο Τύπος) και οι τρεις τους, ως άνθρωποι του νόμου κατά βάση, ακόμα και αν τον παρακάμπτουν καμιά φορά για τις δικές τους επιδιώξεις, τίθονται απέναντι στις πράξεις του δολοφόνου. Ή μήπως όχι και τόσο; Ή μήπως βαθιά μέσα τους ξέρουν πως ο «Holiday Killer» κάνει στην πραγματικότητα αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι; Οι τρεις ήρωες μπερδεύονται ανάμεσα στο σωστό και το λάθος και το πάθος τους για να καταστρέψουν τον Φαλκόνε θολώνει την κρίση τους αναφορικά με το πως αντιλαμβάνονται τον «Holiday Killer». Τελικά, ο ένας αρχίζει να υποψιάζεται τον άλλο. Κι αν ο «Holiday Killer» είναι τελικά ο Τζέιμς Γκόρντον; Κι αν είναι ο Χάρβεϊ Ντεντ; Κι αν είναι ο ίδιος ο (έτσι κι αλλιώς μυστηριώδης) Μπάτμαν;

Αυτή είναι η βασική πλοκή του «The Long Halloween» των Τζεφ Λεμπ και Τιμ Σέιλ, της κόμικ ιστορίας Μπάτμαν του 1997 που κατά πολλούς θεωρείται η καλύτερη «χάρτινη» περιπέτεια που γράφτηκε ποτέ για τον Σκοτεινό Ιππότη. Σίγουρα πάντως, πρόκειται για την καλύτερη ιστορία του είδους της: η νουάρ πλευρά του Μπάτμαν είναι δεδομένο πως ποτέ δεν αποτυπώθηκε καλύτερα, ποτέ δεν υπηρέτησε ένα τόσο καλά δομημένο σενάριο αστυνομικού μυστηρίου. Και αν ο Κρίστοφερ Νόλαν επέλεξε για το «The Dark Knight» να «δανειστεί» από το «Long Halloween» μόνο τη σχέση των Μπάτμαν-Γκόρντον-Διπρόσωπου, το επερχόμενο «The Batman» του Ματ Ριβς φαίνεται πως αντλεί με πολύ πιο ευθείς όρους την έμπνευσή του από την ιστορική δημιουργία του Λεμπ και Σέιλ.

Το «The Long Halloween» είναι ένα τυπικό φιλμ νουάρ με αισθητική «Νονού» με τις αναφορές στην ταινία του Κόπολα είναι κάτι παραπάνω από προφανείς. Η οικογένεια Φαλκόνε έχει φτιαχτεί καθ΄εικόνα και καθ’ ομοίωση της οικογένειας Κορλεόνε και ο αρχηγός των Φαλκόνε είναι σχεδιασμένος για να θυμίζει την μορφή του Μάρλον Μπράντο. Το δυνατό στοιχείο του «Long Halloween» όμως είναι το μυστήριό του. Το «ποιoς είναι ο δολοφόνος;» είναι η ερώτηση που ηχεί στα αυτιά κάθε αναγνώστή του. Οι δημιουργοί της ιστορίας παίζουν με τα μυαλά μας, μας χειραγωγούν κάνοντάς μας να αλλάζουμε τις θεωρίες μας για την τελική λύση του μυστηρίου από σελίδα σε σελίδα. Η εμπιστοσύνη μας στις αγνές προθέσεις των τριών πρωταγωνιστών σταδιακά χάνεται ενώ ταυτόχρονα χάνεται και μεταξύ τους. Το οικογενειακό δράμα των Φαλκόνε εξαιτίας της στοχοποίησης τους από τον άγνωστο δολοφόνο και η εν εξελίξει κρίση εξουσίας του Καρμάιν Φαλκόνε, ο οποίος για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα ηνία της πόλης νιώθει πως δεν έχει την κατάσταση στα χέρια του, είναι βγαλμένο από τις πιο επικές παραδόσεις των γκαγκστερικών μύθων. Ενώ οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο «καλό» και το «κακό» παύουν να υφίστανται, η μεταμόρφωση του Χάρβεϊ Ντεντ στον διαβολικό «Διπρόσωπο» (μια μεταμόρφωση που γνωρίζουμε εξ’ αρχής πως θα συμβεί) αποκτά κεντρικά στοιχεία στην εξέλιξη της πλοκής. Η «γέννηση» του «Διπρόσωπου», η ενεργοποίηση της σκοτεινής πλευράς του Ντεντ, η κάθοδός του στα πιο σκοτεινά μονοπάτια του εαυτού του είναι ένας σεμιναριακού επιπέδου χειρισμός για το πως μεταβάλλεται και αλλάζει ένας χαρακτήρας κατά την εξέλιξη του σεναρίου: κανένα origin «κακού» δεν υπήρξε τόσο αληθοφανές.

Η Γκόθαμ Σίτι είναι μια σκοτεινή, μια σάπια πόλη. Κανένας άνθρωπος που έχει επιλογή δεν έχει λόγο να μένει εκεί. Είναι μια πόλη που καθορίζει τους ανθρώπους της, τους κάνει ίδιους με αυτήν. Οι προθέσεις τους δεν έχουν σημασία. Στο τέλος οι σχεδόν φυσικοί νόμοι της Γκόθαμ θα τους επιβληθούν. Η αγωνία για την απάντηση των ερωτημάτων παραμένει στα ύψη. Ποιος είναι ο δολοφόνος; Θα πέσει η αυτοκρατορία του Φαλκόνε ή ο πιο εμβληματικός μαφιόζος της πόλης δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του κουβέντα; Θα σωθεί η ψυχή του Ντεντ ή μήπως η μεταμόρφωσή του ήταν εξ’ αρχής νομοτελειακή; Κάθε σελίδα, κάθε καρέ, κάθε σχέδιο μας ενισχύει την αγωνία για τις τελικές απαντήσεις. Αλλά ταυτόχρονα μας γίνεται ξεκάθαρο: το σκοτάδι είναι το φυσικό περιβάλλον αυτού του σύμπαντος. Και όποιες και αν είναι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αυτό τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει.