«Terminator: Dark Fate»: Ένας Κάμερον δεν φέρνει την άνοιξη

Το franchise των ταινιών Terminator χωρίζεται αντικειμενικά σε δυο πτέρυγες. Από τη μια, είναι οι δυο πρώτες ταινίες της σειράς, αυτές που έχει σκηνοθετήσει ο Τζέιμς Κάμερον. Από την άλλη, είναι τα υπόλοιπα τρία σίκουελ που όχι απλά κατάφεραν να σηκώσουν το βάρος του ονόματος που τους μεταλαμπάδευσαν τα δυο πρώτα Terminator του Κάμερον, αλλά κατάφεραν να αποτυπωθούν ως ορισμός της αδιαφορίας.

Το έκτο μέρος του franchise, αυτό με τον τίτλο «Dark Fate», που μόλις έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες, κατάφερε να διαχωριστεί σε επίπεδο προσδοκιών από τις τελευταίες ταινίες της σειράς εξαιτίας ενός πολύ συγκεκριμένου χαρακτηριστικού του: ο Τζέιμς Κάμερον επέστρεφε ως παραγωγός και (κατ’ επέκταση) γενικός επιβλέπων της ταινίας και αυτόματα αυτό δημιουργούσε κάποιο ενδιαφέρον.

Πρόκειται άλλωστε για ένα μοντέλο που τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει με δυο άλλες αναβιώσεις κλασικών τίτλων του Χόλιγουντ: ο Ρίντλεϊ Σκοτ επέβλεψε ως παραγωγός τo σίκουελ του «Blade Runner» και ο Τζον Κάρπεντερ την επιστροφή του «Halloween» – στην τελευταία περίπτωση μάλιστα, «σβήστηκαν» όλα τα προηγούμενα σίκουελ και το τελευταίο «Halloween» θεωρήθηκε το νούμερο 2.

Το μοντέλο της επιστροφής ιστορικών δημιουργών ως παραγωγοί σε σίκουελ διάσημων καλλιτεχνικών «παιδιών» τους, έπιασε στις δυο προαναφερθείσες περιπτώσεις και έπιασε για τα καλά: γούσταραν φουλ οι οπαδοί του «Blade Runner» και του «Halloween». Και κάπως έτσι, το καλό ελπίζαμε να τριτώσει στην περίπτωση του «Terminator: Dark Fate», εκεί όπου ο Κάμερον ανέλαβε να καθοδηγήσει τον σκηνοθέτη Τιμ Μίλερ και μάλιστα, σε μια ταινία που «σβήνει» κάθε ενδιάμεσο σίκουελ που δεν δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Κάμερον και μας παραπέμπει να το αντιλαμβανόμαστε ως «Terminator 3».

Όπως φαίνεται από τα πρώτα μόλις λεπτά του φιλμ ωστόσο, όταν και γίνεται κατανοητή τόσο η τηλεοπτική αισθητική του όσο και διάθεση ξεπέτας που το διακατέχει, η νέα ταινία του franchise απλά συνεχίζει την κακή παράδοση των σίκουελ και η επιστροφή του Κάμερον δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο να αλλάζει αυτό το χαρακτηριστικό. Ίσα-ίσα: δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως μάλλον εδώ έχουμε να κάνουμε με τη χειρότερη ταινία της σειράς.

Το στόρι μοιάζει να είναι βγαλμένο από generator, είναι ο ορισμός της διεκπαιρέωσης: μια πιτσιρίκα Μεξικάνα γίνεται στόχος ενός ανθρωπόμορφου ρομπότ από το μέλλον που έχει έρθει για να την σκοτώσει αλλά ευτυχώς για αυτή, ταυτόχρονα από το μέλλον έχει σκάσει και μια πολεμίστρια της μελλοντικής αντίστασης στις μηχανές για να την προστατέψει. Ε, και ξεκινάει ένα κυνηγητό με φουλ αδρεναλίνη που όμως, σε παραλλαγές, το έχουμε δει άλλες πέντε φορές -μόνο στο «Terminator: Salvation» δεν το είδαμε- και δεν προκαλεί την παραμικρή αίσθηση ή έκπληξη. Απλά τώρα το βλέπουμε με γυναίκες – τίποτα το ουσιαστικά διαφορετικό δηλαδή.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να είσαι κάνας τεράστιος μελετητής του σύμπαντος του «Terminator» για να ξέρεις πως αυτή η πιτσιρίκα Μεξικάνα θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στο μέλλον, όταν θα ξεκινήσει η επανάσταση των ανθρώπων απέναντι στις μηχανές. Άλλωστε, είπαμε: καμία πρωτοτυπία δεν διακατέχει το «Terminator: Dark Fate». Κάποια στιγμή, μέσα στο όλο ανούσιο τουρλουμπούκι σκάει και η Σάρα Κόνορ που παρά το γεγονός ότι πλέον βρίσκεται στη μέση ηλικία, προσπαθεί να το παίξει τόσο badass όσο ήταν στα νιάτα της (αλλά δεν πείθει άνθρωπο), ενώ η γυναικεία αυτή τριπλέτα θα αποκτήσει σε κάποια φάση και ένα τέταρτο (περίπου) ανδρικό μέλος γιατί στη φάση θα εμπλακεί και το (γερασμένο πια) ρομπότ με τη μορφή του Σβαρτσενέγκερ.

Τα προβλήματα με το «Terminator: Dark Fate» είναι πολλά: οι νέοι χαρακτήρες του είναι άνευροι και άοσμοι, οι παλιοί του χαρακτήρες παρωχημένοι, βαριεστημένοι και άκομψα τοποθετημένοι στο στόρι μόνο και μόνο για λόγους νοσταλγίας, η υπόθεση αποτελεί απλά ένα αναμάσημα παλιότερων ταινιών και η σκηνοθεσία αντίστοιχη τηλεταινίας. Δυστυχώς, παρά την επιστροφή του Κάμερον, η 6η ταινία θα έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες τρεις συνονόματές της: θα την ξεχάσουμε για πλάκα.