«Star Wars»: Τέσσερις γυναίκες που άξιζαν περισσότερα

0

Το σύμπαν του Star Wars είναι γεμάτο ζωή, με αξιομνημόνευτους ανθρώπους, μέρη και ρομπότ/ανθρωποειδή που κάνουν αυτόν τον πολύ πολύ μακρινό φανταστικό γαλαξία αφηγηματικά πλούσιο. Σε αυτήν την υπερπλούσια ιστορία, οι γυναίκες παίζουν ανέκαθεν βασικό ρόλο.

Δυστυχώς όμως, οι ίδιες αυτές γυναίκες είναι που υποτιμήθηκαν και υποτιμούνται αρκετά στην μεγάλη οθόνη. Οι ίδιες γυναίκες που επιστρατεύουν επαναστατικές δυνάμεις, αγωνίζονται ισότιμα στο πλάι των ανδρών και ταπώνουν τους συνομιλητές τους με τάπες μεγέθους Imperial Star Destroyer, διαρκώς περιορίζονται σε μικρότερους ρόλους. Κάτι που σημαίνει πως υπάρχει πληθώρα γυναικείων χαρακτήρων «εκεί έξω» που γνωρίζουμε ελάχιστα και που άξιζαν περισσότερο χρόνο ή και αυτόνομες ιστορίες.

Το Star Wars, ως franchise, εισάγει διαρκώς φρέσκα πρόσωπα με πολλά υποσχόμενους ρόλους και στη συνέχεια, για τον όποιο λόγο, τα παραγκωνίζει. Το είδαμε στο The Rise of Skywalker όπου η Rose Tico (Kelly Marie Tran) – η πρώτη μη λευκή γυναίκα με βασικό ρόλο στο σύμπαν του Star Wars – εμφανίστηκε μόλις για κάτι παραπάνω από ένα λεπτό (!!!) ενώ στο The force awakens ο ρόλος της προμήνυε κάτι περισσότερο. Και είναι πολύ πιθανό αυτό να οφείλεται στο ότι το στούντιο μπορεί να υπέκυψε στον φοβερό ρατσιστικό και σεξιστικό εκφοβισμό που υπέστη η ίδια η ηθοποιός και αναγκάστηκε να διαγράψει τον λογαριασμό της στο Instagram το καλοκαίρι του 2018 (way to go, toxic “fan”boys…)

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι μελλοντικές ταινίες, σειρές και τα παιχνίδια να βελτιώσουν τον τρόπο που παρουσιάζονται οι γυναικείοι χαρακτήρες στην πλοκή, θεωρώ πως θα ήταν σημαντικό να γνωρίσουμε και μερικές από τις ήδη υπάρχουσες του παρόντος σύμπαντος (των ταινιών) Star Wars οι οποίες απλά δεν αξιοποιήθηκαν όσο και όπως θα έπρεπε!

1. Kaydel Ko Connix

Η Kaydel Ko Connix (Billie Lourd) αποτελεί σημαντικό μέλος της Αντίστασης από τον πλανήτη Dulathia. Υπηρέτησε κάτω από την Στρατηγό Leia Organa ως ελέγκτρια επιχειρήσεων, κάτι που την έκανε πολύτιμη σύμμαχο βάσει της εμπειρίας της ως στρατιωτικού.

Στη διάρκεια της θητείας της στο αρχηγείο της Αντίστασης, στον πλανήτη D’Qar, συντόνιζε τις επικοινωνίες μεταξύ των πιλότων και των διοικητών (The force awakens). Μετά τη νίκη της Αντίστασης στη βάση Starkiller, προάχθηκε σε υποπλοίαρχο κάτω από την Αντιναύαρχο Amilyn Holdo (The last Jedi).

Παρά τη δύναμη και τις – συχνά – ηρωικές πράξεις της, δεν της δόθηκε ιδιαίτερος χρόνος στην οθόνη παρά μόνο ο απαραίτητος για να φέρει εις πέρας τις παραπάνω πράξεις. Δεν βλέπουμε ποτέ τι είδους άτομο είναι, ουσιαστικά, παρά μόνο το ότι είναι αφοσιωμένη στην Αντίσταση και μπορεί να παραμείνει ψύχραιμη υπό αντίξοες συνθήκες. Θεωρώ πως θα ήταν καλό να μάθουμε περισσότερα για τον χαρακτήρα της κάποια στιγμή, ειδικά δεδομένου του ότι η Lourd είναι κόρη της λατρεμένης Carrie Fisher.

2. Jannah (TZ-1719)

Η Jannah (Naomi Ackle), όπως και ο Finn, είναι πρώην stormtrooper η οποία εγκατέλειψε το Πρώτο Τάγμα και ηγήθηκε της εξέγερσης πλάι σε άλλους stormtroopers. Εγκαταστάθηκε στον πλανήτη Kef Bir όπου ζούσε ειρηνικά με τους υπόλοιπους «λιποτάκτες».

Η Jannah είναι μια δυνατή πολεμίστρια με ισχυρό κώδικα ηθικής, καθώς ο λόγος που εγκατέλειψε το Πρώτο Τάγμα ήταν όταν διατάχθηκε να εκτελέσει αθώους αγρότες. Είναι παθιασμένη και θαρραλέα. Υπάρχει περίπτωση να έχει Δύναμη, όπως και ο Finn, καθώς σε μια συζήτηση που είχαν για το πώς έφτασαν να εγκαταλείψουν το Πρώτο Τάγμα μοιράστηκαν το ίδιο «συναίσθημα». Αυτό το ασαφές «συναίσθημα» κατά πάσα πιθανότητα έχει να κάνει με την «ευαισθησία» που έχουν ως προς τη Δύναμη.

Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε τον ρόλο της στο Πρώτο Τάγμα, πώς έφτασε να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει και, ίσως, τη συνέχεια της πορείας της μιας και, μετά την μάχη του Exegol, ο Lando Calrissian αποφάσισε να τη βοηθήσει να ταξιδέψει στον γαλαξία και να βρει «το σπίτι της» (την οικογένειά της).

3. Zorii Bliss

Η Zorii Bliss (Keri Russell) είναι μια σκληρή «απατεώνισσα» με μπρούτζινο κράνος και μπορντό ολόσωμη φόρμα. Κατάγεται από τον Kijimi και είναι μια πολεμίστρια που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της. Πιστεύω πως η ιστορία της θα ήταν πολύ καλή ιδέα για spin-off.

Τη συναντάμε πρώτη φορά στο Rise of Skywalker και καταλαβαίνουμε γρήγορα πως έχει παρελθόν με τον Poe Dameron. Οι δύο τους ήταν λαθρέμποροι στο παρελθόν και όταν ο Poe αποφάσισε να υπηρετήσει την αντίσταση η Zorii ένιωσε πως την εγκατέλειψε. Δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αναφορά αλλά οι διάλογοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν παραπάνω από φίλοι.

Και παρόλο που οι ιστορίες των Star Wars δεν έχουν ιδιαίτερη έλλειψη ρομαντικών συσχετισμών, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε την ιστορία «εγκλήματος» (και όχι μόνο) αυτών των δύο.

4. Captain Phasma

Η Captain Phasma (Gwendoline Christie) υποτίθεται ότι θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη νέα τριλογία μιας και στο προωθητικό υλικό είχε ισχυρή παρουσία. Ωστόσο, ο ρόλος της στις ταινίες αποδείχθηκε υπερβολικά σύντομος, δεδομένου του ταλέντου της ηθοποιού και της πραγματικά επιβλητικής παρουσίας της με την, φτιαγμένη από χρώμιο, πανοπλία της.

Η Phasma υποτίθεται ότι ήταν «σκληρή βετεράνος διοικήτρια» του Πρώτου Τάγματος όταν δημιουργήθηκε σαν χαρακτήρας. Γι’αυτό και μας άρεσε πολύ η επιτηδευμένη βαναυσότητά της, το μοναδικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό που τη διακατείχε παρά το γεγονός ότι ήταν μια αδίστακτη «ηγέτιδα».

Με τον θάνατό της στο The Last Jedi, εν τέλει, δεν μάθαμε τίποτα για την προσωπική της ιστορία παρά μόνο στο συνοδευτικό βιβλίο “Phasma”, το οποίο εξιστορεί το σκληρό και δύσκολο παρελθόν που συνέβαλλε στη δημιουργία της πεπειραμένης πολεμίστριας που είδαμε.  Σε νεαρή ηλικία είχε διατελέσει μέλος και ηγέτιδα της φυλής Scyre και ποτέ της δεν δίστασε να σκοτώσει οποιονδήποτε αποτελούσε εμπόδιο.