Όταν βγαίνει λοιπόν μια σειρά ή μια ταινία, ανάλογα το είδος, τρέχουν οι υπεύθυνοι marketing και δημοσίων σχέσεων και δίνουν ντιρεκτίβα για τον τρόπο με τον οποίο θα πλασαριστεί και με ποια πετυχημένη σειρά ή ταινία θα την συγκρίνουν για να κερδίσουν εντυπώσεις.
Υποθέτω ότι αυτά τα άτομα ήταν που θελήσανε να γίνει η σύγκριση του Shadow & Bone με το Game of Thrones. Κακώς, πολύ κακώς. Το Shadow & Bone δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ Game of Thrones. Ο λόγος; Είναι εφηβική σειρά βιβλίων. Τι ήταν αυτό που μας σόκαρε όλους στο Game of Thrones; Η πολυπλοκότητα των χαρακτήρων, το γυμνό, το αίμα, η γκρίζα ηθική ζώνη στην οποία βρίσκονταν οι περισσότεροι χαρακτήρες και το γεγονός ότι αφορούσε ενήλικο κοινό, ξεκάθαρα. Δεδομένου αυτού, η οποιαδήποτε σύγκριση του Shadow & Bone με το Game of Thrones θα βγάλει το πρώτο λειψό από όποια σκοπιά και να το κοιτάξουμε. Και με ενοχλεί πολύ που οι marketing executives τόσο μεγάλων μέσων δεν βλέπουν πόσο βλάπτει μια τέτοια σύγκριση.
Για παράδειγμα, τα βιβλία εγώ δεν τα έχω διαβάσει. Όταν μου διαφημίζεις κάτι ως το επόμενο Game of Thrones, καλά θα κάνεις να μου παρουσιάσεις κάτι αντίστοιχο, αλλιώς θα θεωρήσω το προϊόν σου αποτυχημένο.
Τώρα που τα είπα, ξεθύμανα και θεωρώ ότι έγινε το κατάλληλο disclaimer, μπορώ να συνεχίσω…
Οι Grisha είναι μια ελίτ ομάδα πολεμιστών του Δεύτερου Στρατού με δυνάμεις που φαίνονται σαν μαγεία στους απλούς ανθρώπους αλλά στην ουσία τους είναι χειραγώγηση ύλης (η πρακτική αυτή ονομάζεται Μικρή Επιστήμη). Ο στρατηγός Kirigan ηγείται του Δεύετερου Στρατού και καταλαβαίνουμε άμεσα ότι είναι πολύ πιο δυνατός από τους υπόλοιπους Grisha (και φοράει πολύ περισσότερα μαύρα δερμάτινα ρούχα και γούνα από τους υπόλοιπους). Εφόσον έχουμε Δεύτερο Στρατό, προφανώς έχουμε και Πρώτο Στρατό στον οποίο βρίσκουμε την πρωταγωνίστριά μας, Alina Starkov. Ορφανή από μικρή ηλικία, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο στην πόλη Keramzin. Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όλους (όλη η σειρά είναι προφανώς εμπνευσμένη από την αυτοκρατορική Ρωσία) από τότε που δημιουργήθηκε το Shadow Fold, ένα πέπλο σκοταδιού που χωρίζει τη χώρα και τον λαό στα δύο.
Ξεκινάμε από το κλασικό μοτίβο «Ανακαλύπτω ότι έχω Χ δυνάμεις. Ανακαλύπτω τον πραγματικό μου εαυτό. Είμαι το εκλεκτό άτομο που θα σώσει την κατάσταση.»
Η Alina, λοιπόν, χαρτογράφος, ανακαλύπτει πως κατέχει μια μαγική δύναμη (είναι Sun Summoner) που μέχρι τότε θεωρούταν θρύλος. Έχει τη δύναμη να εκπέμπει ένα πολύ δυνατό φως με το οποίο θεωρείται πως θα μπορέσει να διαλύσει το Shadow Fold φέρνοντας έτσι ειρήνη στον κόσμο αυτό. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά…
Το καστ αποτελείται από διάφορες εθνικότητες και κυρίως άγνωστα ονόματα. Οι πιο γνωστοί ηθοποιοί είναι ο Ben Barnes (The chronicles of Narnia, Westworld, The Punisher) και η Zoë Wanamaker (Harry Potter and the philosopher’s stone). Το πιο ταλαντούχο μέλος της παρέας, για εμένα, είναι ο Kit Young ο οποίος είναι απίστευτα χαρισματικός και γεμίζει το κάδρο μόνος του με την ενέργειά του! Θέλω να πιστεύω ότι θα τον δούμε σε πολύ ωραία πράγματα μελλοντικά!
Έχουμε ένα αρκετά εκτενές σύμπαν με αρκετές τοποθεσίες και υποπλοκές κάτι που, για άτομα που έχουν διαβάσει τα βιβλία, μπορεί να είναι κουραστικό. Παίρνει ένα μεγάλο ‘συν’ όμως για το ότι δεν θυμίζει μεσαιωνική Αγγλία, κάτι που προσπαθούν όλες οι σειρές epic fantasy να κάνουν.
Τα εφέ, συνολικά, είναι εντυπωσιακά αν και υπάρχουν σημεία που θα τα ήθελα πιο ρεαλιστικά και όχι τόσο ψηφιακά (αιώνιο παράπονό μου).
Είναι σίγουρα μια φιλόδοξη και πλούσια παραγωγή με ωραία αισθητική, οφείλω να το αναγνωρίσω! Ειδική μνεία παίρνει η Wendy Partridge για τα κοστούμια (kudos!) που πραγματικά έχει γίνει πάρα πολύ καλή και λεπτομερής δουλειά. Στο σύνολο όμως, η εικόνα του κόσμου παραείναι «καθαρή» για να νιώσει ο θεατής πως βλέπει κάτι αληθινό. Δεν «νιώθεις» τη δυσοσμία του στρατοπέδου. Δεν βλέπεις σκόνη στα μπουντρούμια. Είναι απλά όλα πολύ «καθαρά»!
Όσον αφορά το σενάριο, με υλικό από τρία – τουλάχιστον – βιβλία σε μια σεζόν οκτώ επεισοδίων είναι δύσκολο να κρατήσεις ένα ομαλό ρυθμό και ισόποση κατανομή χρόνου στις ιστορίες που παρουσιάζονται και είναι λογικό να νιώσεις ότι γίνεται μεγάλη παράθεση γεγονότων από το στόμα των πρωταγωνιστών (exposition), κάτι που σίγουρα δεν βοηθάει στην οργανική ανάπτυξη των χαρακτήρων και της ιστορίας, άρα και στο πόσο θα επενδύσεις συναισθηματικά.
Από τα πιο αδύναμα σημεία είναι, δυστυχώς, η πρωταγωνίστρια, η οποία αντιδράει σε όσα γίνονται γύρω της με την ίδια έκφραση αθώου παιδιού αποδυναμώνοντας έτσι, δυστυχώς, και τη χημεία του ερωτικού τριγώνου που δημιουργείται στην πορεία. Για την ακρίβεια, πιο πολύ έχω επενδύσει σε δευτερεύον ρομάντζο της σειράς… Η έλλειψη δυναμικότητας του χαρακτήρα της είναι μεγάλο πρόβλημα. Ναι μεν έχει κάποιες έξυπνες ατάκες και παρουσιάζεται ως δυναμική (κυρίως σε πιο μικρή ηλικία) αλλά αν τη δούμε αντικειμενικά, είναι πραγματικά ένα εύπιστο κορίτσι που, παρά τις αντιξοότητες που έχει περάσει, δεν έχει μάθει να κοιτάζει με πιο κριτική ματιά τα άτομα και τις καταστάσεις γύρω της.
Εκτός από τις θρησκευτικές αναφορές και επιρροές, που είναι πασιφανείς, η ιστορία μας αφορά, κατά κύριο λόγο, τον ρατσισμό, την αποικιοκρατία και τα πολιτικά «παιχνίδια». Κάτι που κάνει καλά, αν και υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι το μόνο που λείπει είναι υπέρτιτλος «ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ».
Συνοψίζοντας, θα έλεγα πως το Shadow & Bone είναι μια πολύ καλή εφηβική σειρά φαντασίας (με έμφαση στο ‘εφηβική’). Θα χρειαστούν λίγα επεισόδια για να προσαρμοστείς στην πραγματικότητά του, αλλά οπτικά είναι όμορφο, οι χαρακτήρες έχουν αρκετές δυνατότητες ωρίμανσης και εξέλιξης στην πορεία και, αν το διαχειριστούν καλά, φαίνεται πολλά υποσχόμενο!
Υ.Γ. Μακάρι τα άτομα που φτιάχνουν τα μαλλιά του Ben Barnes να μειώσουν την ποσότητα ζελέ και λακ στο μέλλον!