5 ταινίες που πρέπει να γίνουν reboot

0

Το reboot ή αλλιώς η δημιουργία μίας παλιάς ταινίας με πιο μοντέρνα προσέγγιση δεν αποτελεί καινούργια μόδα. Ταινίες κυρίως horror περιεχομένου όπως τα περίφημα Dracula, Frankenstein, The Mummy είχαν μεταφερθεί ήδη αρκετές φορές στην μεγάλη οθόνη μέχρι την δεκαετία του 60. Διαφορετικοί ηθοποιοί ενσάρκωναν τους κεντρικούς χαρακτήρες και η προσέγγιση άλλαζε ανάλογα την εποχή που γυριζόταν. Πολλές κλασσικές ταινίες της δεκαετίας του 70, του 80 και του 90 αποτελούν reboot παλιότερων ταινίων που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε το The Thing του John Carpenter, το οποίο αποτελεί reboot του The Thing from Outer Space και το The Fly του David Cronenberg που είναι επανεκτέλεση της ομώνυμης ταινίας του 1958 με τον αξέχαστο Vincent Price.

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τα reboots άρχισαν να κατακλύουν την μεγάλη οθόνη μέχρι να φτάσουμε σήμερα όπου καλύπτουν ένα μεγάλο ποσοστό των εμπορικών ταινιών και όχι μόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι κακό, καθώς τα studios αποφασίζουν να γυρίσουν κλασσικούς τίτλους ταινιών σε ένα μοντέρνο πλαίσιο με στόχο το εύκολο κέρδος που θα τους αποδόσει η απήχηση της ταινίας. Έτσι έχουμε έναν συρφετό από reboots που όμως στην πραγματικότητα δεν χρειαζόταν να γυριστούν ξανά ή η επαναπροσέγγιση τους ήταν τελείως αποτυχημένη. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα όπως το Robocop του 2014, το οποίο παρά τις καλές προθέσεις του, δεν μπόρεσε να αγγίξει το επίπεδο της πρώτης ταινίας του Paul Verhoeven.

Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των reboots που προβάλλονται κάθε χρόνο, η πλειονότητα των φίλων του κινηματογράφου βλέπει με κακό μάτι κάθε αντίστοιχη προσπάθεια εντελώς δικαιολογημένα. Παρ’ όλα αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι κακά και δεν θα έπρεπε να έχουν λόγο ύπαρξης. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα από remakes, οι οποίες στέκονται καλύτερα από τις πρωτότυπες και αποτελούν περιπτώσεις όπου η επανεκτέλεση της ταινίας ήταν η σωστότερη επίλογη. The Thing, The Fly, Scarface, The Departed και άλλες που, πατώντας στην ιδέα των πρωτότυπων ταινιών, αναβάθμισαν το περιεχόμενό τους.

Μέσα στο ρεύμα των reboots και των remakes το Nerd Things προτείνει ταινίες που θα είχαν ανάγκη από έναν νέο προσανατολισμό.

5. Escape from New York

Το 1997 η κυβέρνηση, εξαιτίας του τεράστιου ποσοστού εγκληματικότητας αποφασίζει να μετατρέψει την πόλη της Νέας Υόρκης σε μία τεράστια φυλακή με τις συμμορίες να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους στους δρόμους. Έπειτα από την πτώση του Air Force One στην πόλη – φυλακή, η κυβέρνηση αναθέτει στον Snake Plissken, έναν κατάδικο βετεράνο στρατιωτικό την διάσωση του πρoέδρου.

Ο Carpenter στο απώγειο της δημιουργικότητας του σκηνοθετεί μία από τις πιο υποτιμημένες ταινίες δράσης των 80ς και χαρίζει στο geek κοινό ενάν εμβληματικό αντιήρωα στο πρόσωπο του Kurt Russell.  Η ταινία ακολουθήθηκε από ένα sequel με τίτλο Escape from LA, το οποίο δυστυχώς ήταν κάκιστο και ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στην προοπτική συνέχειας των περιπετειών του Snake.

Ευτυχώς (ή δυστυχώς) η ιδέα της ταινίας παραμένει επίκαιρη και θα μπορούσε άνετα να μεταφερθεί στην σύγχρονη εποχή και να αποτελέσει, πέρα από μία action ταινία, ένα αιχμηρό πολιτικό σχόλιο για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Με σύμμαχο τα ποιοτικότερα οπτικά εφέ και τον Kurt Russell να επιστρέφει σε έναν ρόλο φόρο τιμής, το Escape from New York έχει όλες τις βάσεις για μία δυνατή ταινία και, γιατί όχι, ένα πετυχημένο franchise.

4. Highlander

Όσοι γεννηθήκαμε την δεκαετία του 80 γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι ο Highlander. Πέρα από την πετυχημένη πρώτη ταινία, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε στις τηλεοράσεις μας την ομότιτλη σειρά.

Για τους πιο νέους η ιστορία του Highlander αφορά μία μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι είναι αθάνατοι και ο σκόπος τους είναι να μείνει ένας ζωντανός, ώστε να εκπληρώσει έναν ανώτερο σκοπό που θα σώσει την ανθρωπότητα. Ο μόνος τρόπος για να εξουδετερώσουν ο ένας τον άλλο είναι μέσω του αποκεφαλισμού με την χρήση σπαθιών.

Το Highlander κυκλοφόρησε το 1986 και αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία. Η συνέχεια δυστυχώς δεν ήταν το ίδιο καλή με το Highlander II να θεωρείται ένα από τα χειρότερα sequel όλων των εποχών (όχι άδικα) και άλλες δύο αδύναμες συνέχειες. Η σειρά κράτησε το ενδιαφέρον για τον χαρακτήρα για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να τελειώσει και έκτοτε το Highlander έχει μείνει στον πάγο.

Κατά καιρούς έχουν διαδοθεί φήμες για αναβίωση του franchise με μεγάλα ονόματα όπως αυτά των Tom Cruise και Ryan Reynolds, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάτι επίσημο. Η βασική ιδέα του Highlander έχει όλα τα φόντα για την δημιουργία μίας σειράς ταινιών φαντασίας προσαρμοσμένης στα νέα δεδομένα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ώστε να προσεγγίσει το νεότερο κοινό και να γεμίσει τους παλαιότερους με νοσταλγία.

3.  The League of Extraordinary Gentlemen

Το League of Extraordinary Gentlemen είναι κόμικ των Alan Moore και Kevin O’ Neill που κυκλοφόρησε το 1999 και θεωρείται από τις καλύτερες δουλειές του ιδιόρρυθμου συγγραφέα. Η ιστορία αφορά κλασσικούς ήρωες της βικτωριανής λογοτεχνίας όπως τους Captain Nemo, Dr Jekyll, Allan Quatermain, Invisible Man και άλλους, στους οποίους οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αναθέτουν να φέρουν εις πέρας αποστολές μεταφυσικού χαρακτήρα. Η επιτυχία της σειράς κόμικ οδήγησε σε κινηματογραφική μεταφορά το 2003, με τον Sean Connery στον πρωταγωνιστικό ρόλο, καταλήγωντας δυστυχώς σε παταγώδη αποτυχία.

Η ταινία απέτυχε να μεταφέρει το πνεύμα του κόμικ στην μεγάλη οθόνη και αποδείχτηκε άλλη μία ταινία ξεπέτα, με το κοινό και τους κριτικούς να την κατακεραυνώνουν. Στην εποχή όμως των reboots και των συνεχών comic μεταφορών στο σινεμά, το League of Extraordinary Gentlemen αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία, την οποία αν εκμεταλλευτεί σωστά το Hollywood, μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ενός διαφορετικού υπερηρωικού franchise.

2. Constantine

Άλλος ένας χαρακτήρας βγαλμένος από την φαντασία του Alan Moore, ο John Constantine, o ντετέκτιβ που αναλαμβάνει μεταφυσικές υποθέσεις, έχει ήδη μεταφερθεί στον κινηματογράφο το 2005, με τον Keanu Reeves στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ταινία δεν ήταν κακή, παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να αποτυπώσει σωστά το ύφος του χαρακτήρα και την νοσηρή ατμόσφαιρα του κόμικ στην μεγάλη οθόνη. Οι περιπέτειές του μεταφέρθηκαν και στην μικρή οθόνη, με τον Matt Ryan να είναι απόλυτα ταιριαστός ως Constantine αλλά η σειρά δυστυχώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, με αποτέλεσμα την διακοπή της μετά το πέρας της πρώτης σεζόν. Πλέον ο Constantine του Matt Ryan συμμετέχει στο τηλεοπτικό σύμπαν της DC, γνωστό και ως Arrowverse, με guest εμφανίση στο Arrow και έναν πιο ενεργό ρόλο στο Legends of Tomorrow. Επίσης έχει χαρίσει την φωνή του στον ήρωα στo animation Justice League Dark.

Σε αυτή την περίοδο όπου ο χαρακτήρας έχει μία σχετική δημοφιλία, μία ταινία Constantine θα ήταν μία πολύ καλή κίνηση. Βασικές προϋποθέσεις για να πετύχει θα ήταν να αγκαλιάσει το horror στοιχείο και την βία για την οποία διακρίνονται οι ιστορίες του και κατά προτίμηση να αποφύγει την παγίδα της συμμετοχής σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν, καθώς θα υπάρξουν περιορισμοί, οι οποίοι σίγουρα θα υποβαθμίσουν την όποια προσπάθεια. Μία horror superhero ταινία θα έδινε νέα πνοή στο υπερηρωικό σινεμά και ο καταλληλότερος χαρακτήρας γι αυτό είναι ο John Constantine.

1. Excalibur 

Το έπος του John Boorman δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι σίγουρα η καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά του μύθου του Βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών του και καμία από τις επόμενες εκδοχές δεν κατόρθωσε να πλησιάσει το μεγαλείο της.

Η ταινία διακρίνεται για την καταπληκτική ατμόσφαιρά της, δυστυχώς όμως στον τομέα των οπτικών εφέ δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει ωριμάσει καλά. Μία επανεκτέλεση της ταινίας με καλύτερο budget και διατήρηση του ύφους της πρωτότυπης, θα ήταν η ιδανική συνταγή για καλλιτεχνική και εμπόρικη επιτυχία. Με το Game of Thrones να οδεύει στο τέλος του, το κοινό σίγουρα θα αναζητήσει το νέο έπος φαντασίας που θα το καθηλώσει και η διαχρονική ιστορία των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης έχει όλα τα προσόντα για να αναλάβει τον ρόλο αυτό, αρκεί να αποφύγει προσεγγίσεις τύπου King Arthur: Legend of the Sword.