Πέντε ταινίες που προτείνονται ανεπιφύλακτα σε όσους μισούν τον Άγιο Βαλεντίνο.
Άγιος Βαλεντίνος. Η γιορτή των ερωτευμένων, η μέρα που τα ανθοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία περιμένουν για να βγάλουν κέρδος, τα εστιατόρια γεμίζουν τα τραπέζια τους, ζευγάρια όλων των ηλικιών και των φύλων προβάλλουν την αγάπη τους. Οι συμβάσεις της ημέρας επιβάλλουν την εξύμνηση του έρωτα και όλες οι κινηματογραφικές λίστες γεμίζουν με ρομαντικές κομεντί και γενικά ταινίες με κεντρική θεματική την αγάπη.
Οι ρομαντικές ταινίες υπήρχαν από τις απαρχές του σινεμά, αποτυπώνοντας τις φαντασιώσεις μας για τις ερωτικές σχέσεις και τον έρωτα και δημιουργώντας πολλές φορές λανθασμένες εντυπώσεις στο κοινό που έψαχνε μία μεγάλη κινηματογραφική αγάπη για να ταυτιστεί. Περιττό να πούμε ότι το είδος των ρομαντικών ταινιών είναι από τα πιο διαχρονικά κινηματογραφικά είδη και όσο υπάρχει σινεμά, δεν πρόκειται να εκλείψει.
Για κάθε δράση όμως υπάρχει και αντίδραση και κάπως έτσι άρχιζαν να δημιουργούνται έργα που ασχολήθηκαν με την αντίθετη πλευρά του έρωτα, τον χωρισμό, την εμμονή, την κατάθλιψη, την παράνοια που μπορεί να προκαλέσει ανάλογα τις συνθήκες. Οι ταινίες αυτές ξέφευγαν από την παραδοσιακή απεικόνιση που είχε καθιερωθεί στο είδος και μπόρεσαν να πάρουν μορφή, μέσα από άλλα είδη όπως του horror, του μυστηρίου, της μαύρης κωμωδίας και άλλων.
Εμείς εδώ στο NerdThings επειδή δεν γουστάρουμε τις συμβάσεις (ή απλά είμαστε μίζεροι) αποφασίσαμε σήμερα να τιμήσουμε την αποδόμηση του έρωτα, μέσα από μία μίνι λίστα με πέντε ταινίες που το έκαναν κυνικά, κάφρικα και με πλήρη ενσυναίθηση της προσβολής που διαπράττουν στο ‘’ιερό’’ αυτό αίσθημα. Προτείνονται ανεπιφύλακτα σε όσους μισούν τον Άγιο Βαλεντίνο.
Μπορούμε να πούμε πολλά για το πόσο σκουπίδι είναι ο Ρομάν Πολάνσκι σαν άνθρωπος αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το τεράστιο ταλέντο του καλλιτεχνικά. Στο ”Bitter Moon” ο Γάλλο-Πολωνός σκηνοθέτης εκτοξεύει τα βέλη του στον έρωτα, παρουσιάζοντας μας όλη την πορεία του, από την ενθουσιώδης αρχή μέχρι το καταστροφικό φινάλε. Μία απόλυτα διεστραμμένη ματιά πάνω στις σχέσεις, στο σεξ και εν τέλει στην αληθινή αγάπη, με το ”Slave to Love” του Bryan Ferry να αποκτάει άλλο νόημα μετά την θέαση της ταινίας.
4. Gone Girl
Ο David Fincher είναι γνωστός για την κυνική του προσέγγιση πάνω σε ανθρώπινες αξίες και αισθήματα και στο ”Gone Girl” αποτυπώνει άψογα την φθορά που προκαλεί ο χρόνος στον έρωτα, κάνοντας παράλληλα ένα καυστικό σχόλιο για τον κόσμο των media. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Gillian Flynn, η ταινία έχει το κάλυμμα ένος θρίλερ μυστηρίου, στην πραγματικότητα όμως εξετάζει επιμελώς την διαδικασία της καταστροφής της αγάπης και των συμβιβασμών που την διαδέχονται.
3. Midsommar
Το διαμάντι του Ari Aster πλασαρίστηκε ως μία παγανιστική horror ταινία, με επιρροές από κλασσικές ταινίες τρόμου όπως το ”The Wicker Man”, η οποία κρύβει ουσιαστικά μια ταινία χωρισμού που επικεντρώνεται στην ματαιότητα της επιμονής σε μία κατεστραμμένη σχέση και στον πνευματικό θάνατο της.
2. Eternal Sunshine of a Spotless Mind
Το ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” αποτελεί πλέον ένα σύγχρονο κλασσικό έργο. Η ταινία του Michel Gondy σε σενάριο του Charlie Kaufman (Adaptation), είναι μια σπουδή πάνω στην θλίψη του χωρισμού, προσδίδοντάς του ευρηματικά sci-fi στοιχεία. O Jim Carrey και η Kate Winslet μας πάνε στο ταξίδι των αναμνήσεων που έχουν οι μεγάλοι έρωτες και καταλήγουν σε ένα διφορούμενο φινάλε ελπίδας και ματαιότητας. Όπως ο έρωτας δηλαδή.
1. Possession
Ο χωρισμός παίρνει μεταφυσικές horror διαστάσεις στο αριστούργημα του Andrej Zulawski. Στο ”Possession” βιώνουμε όλη την φρίκη του χωρισμού και τις επιπτώσεις του πάνω σε ένα παντρεμένο ζευγάρι, μέσα από έναν ατελείωτο εφιάλτη και την συγκλονιστική ερμηνεία της Isabelle Adjani, ίσως την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε ταινία του είδους.
Η φιλόδοξη live-action μεταφορά ενός εκ των κορυφαίων videogames των καιρών μας ήταν αντάξια των υψηλών προσδοκιών.
Εδώ και μια δεκαετία τα videogames περνάνε μια...