«Justice League Dark: Apokolips War»: Το επικό φινάλε του animated σύμπαντος της DC

0

Η νέα ταινία του DCAU ολοκληρώνει τo saga που ξεκίνησε με το ”Justice League: The Flashpoint Paradox”, μέσα από αίμα, συγκινήσεις και επικές μάχες. 

Το έχουμε πει πολλές φορές. Το κινηματογραφικό σύμπαν της DC δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει ενθουσιασμό σαν το αντίστοιχο της Marvel και μας έχει απογοητεύσει αρκετές φορές. Είναι πράγματι κρίμα τόσες αριστουργηματικές υπερηρωικές ιστορίες να μην έχουν μεταφερθεί σωστά στο κινηματογραφικό πανί. Ευτυχώς όμως το animated σύμπαν της DC έχει φροντίσει εδώ και καιρό να διορθώνει τα κακώς κείμενα του DCEU και να μας δίνει  μερικά εξαιρετικά animated διαμάντια.

Οι περισσότερες animated ταινίες της DC αποτελούνται συνήθως από αυτοτελείς μεταφορές των πιο γνωστών της τίτλων, όπως το πρόσφατο ”Red Son”, το εξαιρετικό ”The Dark Knight Returns” και το δυστυχώς απογοητευτικό ”The Killing Joke”. Παράλληλα το 2013, ξεκίνησε ένα saga, το οποίο περιλάμβανε τις περιπέτειες της Justice League, σόλο ιστορίες και μας σύστησε στις έτερες υπερηρωικές ομάδες των Justice League Dark και Suicide Squad.

Η έναρξη του saga πραγματοποιήθηκε μετά τα γεγονότα του ”Justice League: The Flashpoint Paradox”, όπου ο Flash γυρνάει πίσω στον χρόνο για να σώσει την μητέρα του. Το συμβάν αυτό δημιούργησε μια αλληλουχία γεγονότων, η οποία οδήγησε στην έλευση του Darkseid και στην επικείμενη καταστροφή των υπερηρώων.

Στην νέα animated ταινία της DC, η Justice League ετοιμάζει επίθεση στον Apokolips, τον πλανήτη του Darkseid, ώστε να βάλουν τέλος στα σχέδια του για επίθεση στην Γη. Θα βρέθουν όμως προ εκπλήξεως καθώς ο Darkseid γνωρίζει ήδη τα σχέδια τους και οι υπερήρωες πέφτουν σε ενέδρα από τις στρατιές του. Πολλά μέλη της λεγεώνας βρίσκουν φρικτό θάνατο από τα νέα τέρατα του πανίσχυρου villain, τα οποία αποτελούν μείξη των parademons με το αίμα του Doomsday και όσοι μένουν ζωντανοί, βιώνουν την απόλυτη καταστροφή του πλανήτη από το καθεστώς του Darkseid. Δύο χρόνια μετά την ήττα τους, οι εναπομείναντες υπερήρωες έχουν μια τελευταία ευκαιρία να αποκαταστήσουν τον πλανήτη και να αποτελειώσουν τον Darkseid. Η τελική σύγκρουση θα είναι επική αλλά θα έχει και οδυνηρές συνέπειες.

Αν συνοψίζαμε το Apokolips War, θα λέγαμε ότι είναι το αντίστοιχο Endgame του animated σύμπαντος της DC. Βλέπουμε τους υπερήρωες διαλυμμένους, με κάποιους από αυτούς να έχουν χάσει κάθε ελπίδα και μια τελική μάχη να καθορίζει ολόκληρο το σύμπαν, όπως ακριβώς έγινε και στην πλέον πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών. Εδώ βέβαια, έχουμε μια πιο βίαιη ταινία, η οποία δεν διστάζει να κατακρεουργεί στην κυριολεξία αγαπημένους ήρωες και να τους βασανίζει με ακραίο τρόπο. Το Apokolips War έχει όλα τα στοιχεία του ενήλικου animation που διακρίνει την DC και καταφέρνει να τα ισορροπεί με πιο ανάλαφρες και χιουμοριστικές στιγμές, μερικές από τις οποίες κάπως αχρείαστες αλλά χωρίς ποτέ να χαλάνε το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι επίσης εμφανείς οι ομοιότητες με το κινηματογραφικό όραμα του Zack Snyder για την δικιά του εκδοχή της Justice League. Ο Snyder έχει αναφερθεί ότι το Justice League του θα έδινε συνέχεια στην περίφημη σκηνή του BvS που της έχει αποδωθεί ο τίτλος Knightmare, όπου σε ένα δυστοπικό μέλλον, ένας δικτάτορας Superman ενεργεί υπό τις εντολές του Darkseid. Εδώ η εκδοχή είναι αντεστραμμένη, με τον Batman να είναι το δεξί χέρι του villain και έναν καταπονημένο Superman να προσπαθεί να οργανώσει τους υπερήρωες αλλά και villains που έχουν απομείνει.

Σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες της DC κάνουν την εμφάνισή τους, βάζοντας ο καθένας το λιθαράκι του σε αυτό το επικό φινάλε αλλά την παράσταση κλέβει για άλλη μια φορά ο John Constantine. Έχει γίνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά στον χαρακτήρα στις animated ταινίες, όπως είχαμε δει πρόσφατα στο θεοσκότεινο ”Constantine: City of Demons”, και εδώ καταφέρνει να ταιριάξει σε μία κατάσταση που υπό άλλες συνθήκες δεν θα γίνοταν εξαιτίας της φύσης του αντιήρωα. Σίγουρα από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες που ανήκουν στην DC και πρέπει να έρθει σύντομα η στιγμή που θα απολαύσουμε και την κινηματογραφική εκδοχή που του αρμόζει.

Όσον αφορά τους άλλους ήρωες ο Superman εδώ προβάλλει τις βαθύτερες αρετές του. Είναι η πρώτη ταινία που τον βλέπουμε χωρίς τις δυνάμεις του, καταβεβλημένο και τσακισμένο από την οδυνηρή ήττα της Justice League. Ο ίδιος προσπαθεί να κρατήσει την αισιοδοξία του στις πιο αντίξοες συνθήκες και να παλέψει μέχρι τέλους ακόμα κι αν δεν είναι ο υπερήρωας που γνωρίζουμε. Σημαντικό ρόλο έχουν εξίσου και τα δύο βασικά μέλη των Teen Titans, η Raven και ο Damian Wayne που παίρνουν μέρος στην μεγάλη αυτή μάχη, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν και τους προσωπικούς τους δαίμονες.

Ένα παράπονο που έχουμε είναι η ανάδειξη της Lois Lane ως ενεργό μέλος της Justice League, ένας ρόλος που δεν δικαιολογείται ιδιαίτερα, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας της ποτέ δεν διακρινόταν για τις πολεμικές της αρετές. Από την άλλη πρόκειται για μια μικρή παραφωνία στο φιλόδοξο crossover της DC που δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν έχει αντίπαλο στον χώρο του animation.

Αν είστε φαν της DC και των animated ταινιών της δεν υπάρχει περίπτωση να μην απολαύσετε το Apokolips War. Δεν είναι η καλύτερη του DCAU αλλά είναι σίγουρα η πιο επική γεμάτο αναπάντεχες συγκινήσεις και ένας άξιος φόρος τιμής στο lore των χάρτινων ιστοριών της DC. Είναι το ιδανικό κλείσιμο στο saga που ξεκίνησε το 2013 και η σήμανση της απαρχής ενός νέου που θα το περιμένουμε με υψηλές προσδοκίες. Το μόνο αρνητικό που σου μένει στο τέλος είναι η ευκαιρία που χάσαμε για να δούμε μία αντίστοιχα επική κινηματογραφική μεταφορα.