«Identity Crisis»: Το κόμικ που κατέστρεψε τα κόμιξ

0

Το Nerd Things καταπιάνεται με μία από τις πιο διάσημες αλλά και αμφιλεγόμενες ιστορίες της DC. 

Γιατί οι υπερήρωες φοράνε μάσκες; Γιατί πρέπει να κρύβουν τις ταυτότητές τους; Η απάντηση είναι απλή: για να προστατεύσουν τα αγαπήμενα τους πρόσωπα από τους πολυάριθμους εχθρούς τους. Τι θα συνέβαινε όμως αν οι villains μαθαίναν τις ταυτότητες των ατόμων του στενού κύκλου των υπερηρώων και τι μέτρα θα παίρναν οι πάντα καλοί υπερήρωες για να αποτρέψουν το κακό;

Η σκοτεινή ιστορία του Brad Meltzer κυκλοφόρησε το 2004 και έκανε αίσθηση στους κύκλους των οπαδών της DC, καθώς πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα την χρονιά εκείνη. Ταυτόχρονα προκάλεσε την οργή μιας μεγάλης μερίδας αναγνωστών με αποτέλεσμα να κερδίσει τον καθόλου κολακευτικό τίτλο του ”κόμικ που κατέστρεψε τα κόμιξ”.

Το ”Identity Crisis” καταπιάνεται με ένα διαχρονικό θέμα από την χρυσή και την ασημένια εποχή των κόμιξ. Οι ταυτότητες των υπερηρώων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υπερηρωικής μυθολογίας από την γέννησή της. Οι περισσότεροι/ες δεν φανερώνουν ποτέ την πραγματική τους ταυτότητα, κρατώντας χαμηλό προφίλ, κάποιες φορές με παράδοξους τρόπους, όπως τα περίφημα γυαλιά του Clark Kent. Άλλοι πάλι δεν διστάζουν να πουν ανοιχτά ποιοι είναι (Iron Man), κερδίζοντας μια τεράστια φήμη και ταυτόχρονα ρισκάροντας τις ζωές τους και των ατόμων του στενού τους κύκλου. Είναι εμφανές ότι το ζήτημα της ταυτότητας είναι απόλυτα συνυφασμένο με την κουλτούρα των υπερηρώων.

Όταν η γυναίκα του Elongated Man δολοφονείται μυστηριωδώς, η Justice League μαζεύεται για να βρει τον δολοφόνο. Στην πορεία όμως αναδύονται στην επιφάνεια τα ένοχα μυστικά των υπερηρώων, ενώ ο δολοφόνος συνεχίζει να στοχοποιεί τους αγαπημένους ανθρώπους των υπόλοιπων μελών της Justice League.

Με σαφείς επιρροές από τα πιο ενήλικα υπερηρωικά κόμικ της DC, όπως τα ”Watchmen” και ”The Long Halloween”, ο Meltzer, έχοντας ελάχιστη συγγραφική εμπειρία από κόμιξ, επικεντρώνεται στο ανθρώπινο κομμάτι των υπερηρώων και δημιουργεί μια θεοσκότεινη ιστορία, βάζοντας στο στόχαστρο τις ηθικές προεκτάσεις τους. Την περίοδο της έκδοσής του, οι ΗΠΑ δέχονταν έντονη κριτική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, με τους περιβόητους βασανισμούς και ανακρίσεις σε αρκετές περιπτώσεις αθώων ανθρώπων να γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό και μια μεγάλη συζήτηση είχε ξεκινήσει για τον πραγματικό ρόλο των ΗΠΑ στις αραβικές χώρες.

Τα κόμιξ, άρρηκτα συνδεδεμένα με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εκάστοτε εποχής, ενσωμάτωσαν αυτά τα συμβάντα στις ιστορίες τους και μια νέα εποχή αμφισβήτησης των υπερηρωικών φιγούρων ξεκίνησε. Βλέπουμε τους κάποτε ηθικούς χαρακτήρες να αναγκάζονται να πάρουν ακραία μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν ακραίες καταστάσεις. Από την μία βλέπουμε μια πιο θνητή προσέγγιση, από την άλλη οι υπερήρωες απομακρύνονται από τις αξίες τους, γεγονός που προκαλεί απογοήτευση σε μεγάλη μερίδα αναγνωστών.

Εδώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους έχουν τα δευτερεύοντα μέλη της Justice League, με τους Green Arrow, Zatanna, Wally West, Tim Drake αλλά και ξεχασμένους υπερήρωες της ασημένιας εποχής των κόμιξ σαν τους Elongated Man, Doctor Light και άλλους, ενώ οι συνήθως μπροστάρηδες Superman, Batman και Wonder Woman εμφανίζονται σε λίγες αλλά καθοριστικές στιγμές. Μαθαίνουμε ότι τα λιγότερο γνωστά μέλη της ομάδας επωμίζονται την ευθύνη να καθαρίσουν το χάλι που προκαλούν οι μάχες των ”μεγάλων” και πολλές φορές αναγκάζονται να πάρουν ανήθικες αποφάσεις, χωρίς να το μάθουν ποτέ οι υπόλοιποι.

Ο Meltzer συνθέτει μια βίαιη και προβοκατόρικη ιστορία που παρ’ ότι επιτυχημένη εμπορικά, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο fanbase της DC, μέχρι και σήμερα. Το whodunit σενάριο σε μαγνητίζει από τις πρώτες σελίδες και η ανάπτυξη χαρακτήρων είναι υποδειγματική. Χαρακτήρες που δεν ήταν ποτέ αγαπημένοι του κοινού, εδώ προκαλούν το ενδιαφέρον και την συμπάθεια, ειδικότερα στο στήσιμο των σχέσεων με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Χωρίς να γνωρίζεις τους Elongated Man και την σύζυγό του, νιώθεις με την μία το δέσιμό τους και στην πορεία το δράμα της απώλειας.

Επειδή όμως πρόκειται και για υπερηρωικό κόμιξ, ο Meltzer δεν κάνει καμία έκπτωση στην δράση, προσφέροντας μερικά πάνελ υπερηρωικής ανθολογίας. Η μάχη της Justice League εναντίον του Deathstroke είναι το απόλυτο nerdgasm και αναδεικνύει τέλεια τις ικανότητες του villain εκτελεστή, ενώ ένα συγκεκριμένο πάνελ με τους Batman και Robin είναι ήδη κλασσικό (δεν λέμε παραπάνω λόγω spoiler).

Από την άλλη, ενώ η ιστορία χτίζεται μαεστρικά, δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το φινάλε. Η λύση του μυστηρίου είναι τουλάχιστον απογοητευτική, σε μια ανατροπή που δεν βγάζει κανένα νόημα. Επίσης η χρήση βίας καταλήγει να μην προσφέρει τίποτα σεναριακά, παρά μόνο στο να προβοκάρει το κοινό. Προφανώς γουστάρουμε σκοτεινές ιστορίες αλλά όταν μια ιστορία γίνεται σκοτεινή μόνο για να προκαλέσει, τα αποτελέσματα είναι αντίθετα.

Το ”Identity Crisis” είναι υπεύθυνο για την σκοτεινή στροφή που πήραν τα υπερηρωικά κόμιξ την δεκαετία του 2000 και αποτέλεσε επιρροή για το διάσημο graphic novel της Marvel, ”Civil War”, το οποίο με την σειρά του καταπιάνεται με τις ταυτότητες αλλά από διαφορετική σκοπιά. Πρόκειται για μια ιστορία με πολλές δυνατότητες που όμως υποκύπτει από το βάρος της φιλοδοξίας του, με τον Meltzer να φαίνεται ότι είχε στο μυαλό του ένα δικό του ”Watchmen”. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο Alan Moore έχτισε ένα δικό του κόσμο όπου μπορούσε να πειραματιστεί και να δημιουργήσει μια ρηξικέλευθη ιστορία. Στον κόσμο όμως της DC και του continuity των ιστοριών της, οι πειραματισμοί αυτοί είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσουν προβλήματα.

Για να το συνοψίσουμε, το ”Identity Crisis” θα λειτουργούσε καλύτερα ως αυτόνομη ιστορία ή με πρωταγωνιστές νέους χαρακτήρες. Οι υπερήρωες της DC έχουν μεγάλο fanbase και όταν απομακρύνονται από τις ηθικές τους αξίες σε τέτοιο βαθμό, είναι επόμενο να απογοητευτεί ο κόσμος των κόμιξ. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με BvS του Snyder, όπου με την σειρά του δίχασε το geek κοινό.

Βέβαια δεν γίνεται να αναιρέσουμε και τα καλά στοιχεία του βιβλίου. Η ικανότητα του Meltzer στην ανάπτυξη χαρακτήρων και στο στήσιμο της πλοκής είναι για σεμινάριο και το σκίτσο του Rags Morales δένει απόλυτα με το σκοτεινό ύφος της ιστορίας. Στην τελική το ”Identity Crisis” δικαιολογεί την φήμη του και ως must read τίτλος αλλά και ως αρνητική επιρροή στα υπερηρωικά κόμιξ. Αν είσαι πιστός οπαδός του continuity της DC, σίγουρα θα απογοητευτείς. Αν όμως θέλεις να διαβάσεις ένα ενήλικο κόμικ, με πραγματικά διακυβεύματα, τότε θα το λατρεψείς. Αυτό εξαρτάται από την οπτική γωνία του αναγνώστη.