Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2022: Όλοι οι νικητές της τελετής

0

Η εκδήλωση που σήμανε την αρχή του φετινού Comicdom-Con Athens ολοκλήρωθηκε και σας παρουσιάζουμε τους μεγάλους νικητές των βραβείων. 

Επιτέλους μετά από δύο χρόνια νιώσαμε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Οι μεγάλες εκδηλώσεις στις οποίες πηγαίναμε τακτικά τα χρόνια pro-covid, επιστρέφουν, και δεν το είχαμε καταλάβει μέχρι να ξαναβρεθούμε εκεί.

Μία από αυτές τις εκδηλώσεις, όπου δηλώνουμε την παρουσία μας κάθε χρόνο, είναι και το φεστιβάλ του Comicdon-Con. Το φετινό Comicdom ξεκίνησε αντίστροφα από προηγούμενες χρονιές, με την τελετή της Ακαδημίας των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς να αποτελεί την επίσημη έναρξή του. Για όσους/ες δεν γνωρίζετε, πρόκειται για την τελετή βράβευσης των ελληνικών κόμικς και φυσικά των εγχώριων καλλιτεχνών, που συνεχίζουν να κρατάνε το επίπεδο της ελληνικής σκηνής σε υψηλό επίπεδο.

Φέτος, όπως σχεδόν κάθε χρόνο, ήταν άλλη μια ποιοτική χρονιά στην εγχώρια σκηνή, με σημαντικές κυκλοφορίες από ταλαντούχους καλλιτέχνες/ιδες. Τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς διοργάνωσαν μία λιτή αλλά όμορφη τελετή για να τιμήσουν το έργο των ανθρώπων που υπηρετούν την 9η τέχνη, οι οποίοι με την σειρά τους φρόντισαν να μας δώσουν εξαιρετικές δουλειές.

Το θέατρο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης ήταν σχεδόν γεμάτο και ο stand-up κωμικός Δημήτρης Δούκογλου έκανε το κλίμα ακόμα πιο ευχάριστο ως παρουσιαστής. Στην συνέχεια ακολούθησαν οι βραβεύσεις, όπου είχαμε μεγάλη ποικιλία νικητών και νικητριών χάρη στον μεγάλο αριθμό ποιοτικών εκδόσεων που είχαμε μες στις δύο προηγούμενες χρονιές. Ξεχωριστά συγχαρητήρια θα θέλαμε να δώσουμε στις δημιουργούς του Τσοντοκόμικ 2 που μας είχαν δώσει μία υπέροχη συνέντευξη, όταν κυκλοφορούσαν τον πρώτο τόμο.

Από τους νικητές ξεχώρισαν η εικονογραφημένη μεταφορά του μυθιστορήματος της μεγάλης Άλκης Ζέη, ”Το Καπλάνι της Βιτρίνας” των Στέλλα Στεργίου και Γεωργία Ζάχαρη που απέσπασε το βραβείο του καλύτερου κόμικ, οι ”Ληστές” του Γιώργου Γούση που τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερου Σχεδίου και η ”Σπαζοραχούλα” του Steve Stivaktis, μία queer fantasy ιστορία που πήρε το βραβείο καλύτερου σεναρίου . Το Τσοντοκόμικ 2 πήρε τα βραβεία της καλύτερης αυτοέκδοσης και καλλιτεχνικής επιμέλειας και ο Tomek με την πολύχρονη παρουσία του στον χώρο, βραβεύτηκε με αυτά του καλύτερο ένθετου για το ”Αστυνόμος Νιανιά” και του καλύτερου διαδικτυακού κόμικ για τους ”Αναγνώστες”.

Αναλυτικά οι νικητές και οι νικήτριες των βραβείων: 

 

Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Καλλιτέχνης: Κωνσταντίνος Τσελεπατιώτης

Βραβείο Κοινού: Κωνσταντίνος Κάτσος – Η Πριγκήπσσα

Καλύτερη Αυτοέκδοση: Συλλογικό – Τσοντοκόμικ 2

Καλύτερο Ένθετο: Tomek – Αστυνόμος Νιανιά

Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ: Tomek – Οι Aναγνώστες

Καλύτερη Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Συλλογικό – Τσοντοκόμικ 2

Καλύτερο Μεταφρασμένο Κόμικ: Συλλογικό Έργο – Diabolik: Με το Βλέμμα των Άλλων (εκδόσεις Jemma Press)

Καλύτερο Εξώφυλλο: Αλέξια Οθωναίου – Η Γυναίκα με τα Τραπουλόχαρτα (εκδόσεις Jemma Press)

Καλύτερο Σχέδιο: Γιώργος Γούσης – Ληστές (εκδόσεις Polaris)

Καλύτερο Σενάριο: Steve Stivaktis – Σπαζοραχούλα (εκδόσεις Jemma Press)

Καλύτερο Κόμικ: Στέλλα Στεργίου και Γεωργία Ζάχαρη – Το Καπλάνι της Βιτρίνας (εκδόσεις Μεταίχμιο)

 

May be a cartoon of book and text that says "Καλύτερο κόμικ ΑΛΚΗ ZEH καπλάνι Τηy βιτρίνα Καλύτερο Σενάριο Καλύτερο Σχέδιο Πρωτοεμφανιζόμενος Καλύτερο Καλλιτέχνης Εξώφυλλο -TO ΔΑΣΟΣ- ME ΤΟΝ ΦΑΡΟ METCIXMIO ප්ු ΛΗΣΤΕΣ Naika Τραπουλόταρτα Καλύτερο Διαδικτυακό "ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ Καλύτερο Ένθετο Καλύτερο Καλλιτεχνική Μεταφρασμένο Επιμέλεια DIABOLIK ΤΣΟ NTO ΚΡΕΒΑΤΙ KO MIK ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ A Καλύτερη Αυτοέκδοση ΤΣΟ NTO ΚΡΕΒΑΤΙ NA KO MIK"