«Duel of the Fates»: Η ταινία Star Wars που έπρεπε να δούμε

0

Το σενάριο του επεισόδιου 9 του Colin Trevorrow διέρρευσε και είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που είδαμε. 

Η νέα τριλογία Star Wars τέλειωσε και άφησε πίσω της ανάμεικτα συναισθήματα. Το ”The Force Awakens” επανέφερε την μαγεία του franchise αλλά πρόκειται για μια ξεκάθαρη κόπια του επεισόδιου 4, το ”The Last Jedi” είχε ενδιαφέρουσες ιδέες αλλά έχανε κάπου στην εκτέλεση και το ”Rise of Skywalker”…. βασικά το ”Rise of Skywalker” ήταν ό,τι χειρότερο έχει βγει στην ιστορία του Star Wars. Η προχειρότητα του σεναρίου και η προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να μπαλωθούν οι ατέλειες του ”Last Jedi” βγάζουν μάτι και κάνουν τα ”The Phantom Menace” και ”Attack of the Clones” να μοιάζουν αριστουργήματα. Η προσπάθεια της Disney να ικανοποιήσει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένου και του τοξικού fanbase, είχε ως αποτέλεσμα μια ταινία σαλάτα, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς συνοχή με τις προηγούμενες ταινίες, ελπίζοντας ότι η (κακή) χρήση του fanservice θα μας κάνει να μην προσέξουμε τα καταστροφικά λάθη που έγιναν. Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη γνώμη αλλά όσον αφορά το Star Wars, οι διαφωνίες είναι αναμενόμενες.

Το πλάνο της τριλογίας έμελλε να αλλάξει μετά τον παγκόσμιο διχασμό που προκάλεσε το ”The Last Jedi”. Οι μισοί είδαν μία φρέσκια ματιά στην ταινία του Rian Johnson που τόσο πολύ χρειαζόταν το franchise και οι άλλοι μίσοι είδαν την απόλυτη προσβολή στο franchise, με μερικές από τις αντιδράσεις να είναι πραγματικά ακραιές. Η Kelly Marie Tran, η αμερικανίδα ηθοποιός ασιατικής καταγωγής που ερμήνευσε την Rose Tico, έγινε δέκτης μίσους και προσβολών από το τοξικό fandom, καταλήγοντας να σβήσει τους λογαριασμούς της στα social media.

Όλη αυτή η τραγική κατάσταση οδήγησε την Disney να προβεί σε ριζικές αλλαγές μήπως και καταφέρει να σώσει την τριλογία και φυσικά να μην χάσει λεφτά από το τεράστιο περιουσιακό της στοιχείο. Έτσι ο Colin Trevorrow (Jurassic World), ο άνθρωπος που είχε αναλάβει το σενάριο και την σκηνοθεσία του επεισόδιου 9, απομακρύνθηκε με την Disney να πηγαίνει στην safe επιλογή του JJ Abrams και να γίνουμε τελικά μάρτυρες αυτού του αχταρμά.

Πριν λίγο καιρό βγήκε στην δημοσιότητα το σενάριο του Trevorrow για το επεισόδιο 9 και οι διαφορές με την ταινία που είδαμε είναι πάρα πολλές. O αρχικός τίτλος ήταν ”Duel of the Fates”, παρμένος από το ομότιτλο κομμάτι του John Williams για την prequel τριλογία και το σενάριο συνέχιζε την ιστορία του Rian Johnson, μαζί με στοιχεία του lore που δεν είχαμε ξαναδεί στο σινεμά. Αν και το Rise of Skywalker ενσωμάτωσε κάποια κομμάτια του αρχικού σεναρίου, η ταινία που ετοίμαζε ο Trevorrow ήταν κατά πολύ διαφορετική.

Το Nerd Things μάζεψε τις σημαντικότερες στιγμές του ”Duel of the Fates” και σας τις παρουσιάζει ώστε να κρίνετε και μόνοι σας αν θα ήταν καλύτερο ή όχι από το ”Rise of Skywalker”.

1. Η κυριαρχία του Πρώτου Τάγματος

Σε μία πολύ πιο σκοτεινή εισαγωγή, μερικά χρόνια μετά τα γεγονότα του Last Jedi, μαθαίνουμε ότι το Πρώτο Τάγμα έχει σχεδόν κυριαρχήσει στον γαλαξία, έχοντας εγκαθιδρύσει μία πρωτεύουσα στον πλανήτη Κόρασαντ και έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο που μπλοκάρει την επικοινωνία μεταξύ των πλανητικών συστημάτων. Ο General Hux είναι πλέον καγκελάριος και εμφανίζεται στους πολίτες μέσω τεράστιων ολογραμμάτων. Οι εκτέλεσεις είναι καθημερινές και η Αντίσταση έχει αποδεκατιστεί.

Η εισαγωγή αυτή είναι ξεκάθαρα η πιο σκοτεινή σε ταινία Star Wars, κάνοντας την κατάσταση απελπιστική για τους ήρωες. Και είναι καλύτερη από την τεμπέλικη επιλογή της επιστροφής του Πάλπατιν.

2. Η Αντίσταση κλέβει ένα Star Destroyer

Έχουμε δει τους ήρωες να μπαίνουν εύκολα στα εμβληματικά σκάφη αλλά ποτέ δεν τους έχουμε δει να τα ελέγχουν.

Στην αρχική σεκάνς της ταινίας η τετράδα των Rose, Poe, Rey και Finn προσπαθεί να διαλύσει τον δαχτύλιο των σκαφών του Πρώτου Τάγματος. Το σχέδιο όμως δεν πηγαίνει καλά και στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν, καταλαμβάνουν ένα Star Destroyer με την Rey να ελέγχει τηλεπαθητικά τα μυαλά όλων στο πλήρωμα. Μία μικρή νίκη για την Αντίσταση καθώς πέρα από το σκαφός έχουν στην κατοχή τους χρήσιμα όπλα και οχήματα.

3. Ο Kylo Ren είναι φρικτά παραμορφωμένος

Όσον αφορά την Σκοτεινή Πλευρά, μαθαίνουμε ότι ο Kylo Ren έχει πάει στον πλανήτη Mustafar για να βρει το κάστρο του Darth Vader. Εκεί θα ανακαλύψει ένα ολόγραμμα του Πάλπατιν (ο οποίος είναι νεκρός), με ένα σημαντικό μήνυμα για τον Vader, που του αναφέρει την τοποθεσία του Τορ Βάλουμ ένος άρχοντα Sith που είχε εκπαιδεύσει τον Πάλπατιν. Το μήνυμα αυτό είχε σταλεί για το ενδεχόμενο όπου ο Luke θα ενέδιδε στην Σκοτεινή Πλευρά. Στο μεταξύ το ολόγραμμα καταλαβαίνει ότι αυτός που βλέπει το μήνυμα δεν είναι ο Vader και στέλνει μία ακτίνα Force Lightning στο πρόσωπο του Kylo Ren, παραμορφώνοντάς τον μόνιμα και βάζοντας τον πιο βαθιά στην Σκοτεινή Πλευρά.

4. Ένας πλανήτης της Αντίστασης καταστρέφεται

Η τετράδα των ηρώων πηγαίνει το κλεμμένο Star Destroyer στον πλανήτη Κόριλεφ, το μέρος όπου βρίσκεται τα εναπομείναντα μέλη της Αντίστασης. Οι καλές στιγμές όμως δεν διαρκούν πολύ καθώς ο Hux τους έχει ανιχνεύσει και έχει μαζί του και τον στόλο του. Το σκάφος του με το γαμάτο όνομα ”Finalizer” είναι εξοπλισμένο με ένα από τα λέιζερ που καταστρέφουν πλανήτες, καταστρέφοντας τον Κόριλεφ. Η αναπάντεχη αυτή εξέλιξη βάζει τους ήρωες στο πόδι και ενισχύει το αίσθημα της απελπίσιας που τους διακατέχει.

5. Η Rey και ο Poe έρχονται κοντά

Μετά την καταστροφή του Κόριλεφ, οι ήρωες διασκορπίζονται με τους Finn και Rose να βρίσκονται στον Κόρασαντ, ψάχνοντας έναν αρχαίο φάρο των Jedi που θα τους βοηθήσει να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο γαλαξία και η Rey με τον Poe αναζητούν έναν force sensitive στον πλανήτη Μπόνανταν που θα τους οδηγήσει στον μυθικό πλανήτη Μόρτις, εκεί όπου η Rey έχει ένα όραμα της τελικής μάχης της με τον Kylo Ren. Κατά την διάρκεια της καταδίωξής τους από Stormtroopers, οι δυο τους ανταλλάσουν ένα φιλί, ωστέ να μην γίνουν αντιληπτοί. Αν και στις προηγούμενες δύο ταινίες δεν υπάρχει καμία ερωτική υπόνοια μεταξύ των δύο ηρώων, το επεισόδιο 9 στηνεί από την αρχή αυτό το ειδύλλιο, οδηγώντας τους σε αυτό το φιλί.

6. Οι Ιππότες του Ren έχουν ένα Darksaber

Καθώς οι Rey και Poe συνεχίζουν την αναζήτησή τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με τους Ιππότες του Ren, την ομάδα του Kylo Ren που είχαμε δει αποσπασματικά στις προηγούμενες ταινίες. Όπως και στο ”Rise of Skywalker”, έτσι και εδώ δεν μαθαίνουμε πολλά πράγματα για τους μυστηριώδεις κακούς. Ωστόσο ένας από αυτούς έχει στην κατοχή του το Darksaber, ένα μυθικό όπλο που έχει εμφανιστεί στην animation σειρά ”Clone Wars” και πιο πρόσφατα στο ”The Mandalorian”. Μια επική μαχή πραγματοποιείται μεταξύ της Rey και των Ιπποτών, με την Rey να τους σκοτώνει όλους, με την ομάδα των Ιπποτών να έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε περιορισμένο χρόνο.

7. Ο Kylo Ren εκπαιδεύεται και σκοτώνει τον Τορ Βάλουμ

Σε μία αντιστροφή της κλασσικής σεκάνς της εκπαίδευσης του Luke από τον Yoda, ο Kylo Ren βρίσκει τον Sith άρχοντα και τον πείθει να τον εκπαιδεύσει. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης ο Kylo Ren αντιμετωπίζει το φάντασμα του Darth Vader (όπως ο Luke στο Empire Strikes Back) και εδώ βλέπουμε για πρώτη φορά το Force Drain, μία τεχνική των Sith, μέσω της οποίας απορροφούν την Δύναμη από τον αντίπαλό τους. Ο Kylo μαθαίνει γρήγορα την νέα αυτή ικανότητα και την χρησιμοποιεί για να σκοτώσει τον δάσκαλό του, παίρνοντας την δύναμή του.

8. Ο Finn ξεσηκώνει τους Stormtroopers στον Κόρασαντ

Ο Finn και η Rose επαναφέρουν την επικοινωνία στον γαλαξία, επιτρέποντας στην Λέια να μεταδόσει το μήνυμα της στους συμμάχους της Αντίστασης. Την ίδια στιγμή οι Stormtroopers τους εντοπίζουν, αιχμαλωτίζοντας την Rose, με τον Finn να ξεφεύγει και να περιφέρεται μόνος του στον πλανήτη. Εκεί θα πιάσει έναν Stormtrooper με τον κωδικό RK-514 και θα τον πείσει να εγκαταλείψει τον προγραμματισμό του και να διαλέξει ένα δικό του όνομα. Στην συνέχεια ο Finn προσπαθεί να πείσει τους πολίτες του Κόρασαντ να εξεγερθούν και ο RK-514 επιστρέφει με μία ομάδα Stormtroopers, ελευθέροι πλέον από το Πρώτο Τάγμα, για να πολεμήσουν τους πρώην αφέντες τους.

Αυτή είναι η καλύτερη εξέλιξη για τον χαρακτήρα του Finn, ο οποίος είχε αποτελέσει το πιο ενδιαφέρον και πρωτότυπο κομμάτι του Force Awakens. Η επιλογή αυτή θα είχε ολοκληρώσει ιδανικά το ταξίδι του χαρακτήρα του και θα έδινε έναν τόνο που δεν έχουμε ξαναδεί στο σύμπαν του Star Wars.

9. Ο Kylo Ren αποκαλύπτει ότι σκότωσε τους γονείς της Rey

Η Rey και ο Kylo έρχονται αντιμέτωποι στον πλανήτη Μόρτις έξω από έναν αρχαίο ναό της Δύναμης. Ο Kylo προσπαθεί να πείσει ξανά την Rey να έρθει με το μέρος της, αποκαλύπτοντάς της την αλήθεια για τους γονείς της. Αυτός και οι Ιππότες του Ρεν τους σκότωσαν υπό τις εντολές του Snoke. Ο Snoke αναζητούσε παιδιά ευαίσθητα στην Δύναμη και οι γονείς της Rey προτίμησαν να πεθάνουν από το να την παραδόσουν στα χέρια του.

Αυτή η αποκάλυψη ίσως προκαλούσε προβλήματα στο timeline της τριλογίας, καθώς οι Kylo και Rey είναι περίπου συνομήλικοι, ωστόσο μένει πιστή στο Last Jedi, όπου οι γονείς της δεν είχαν κάποια σπουδαία καταγωγή.

10. Ο Hux αυτοκτονεί

Η εξέγερση που ξεκίνησε ο Finn φέρνει σε δύσκολη θέση το Πρώτο Τάγμα, καθώς οι εξεγερμένοι ενισχύθηκαν από λαθρέμπορους και πειρατές με ηγέτη τον Λάντο Καλρίσιαν. Ο Hux βλέποντας την ήττα του από το δωμάτιο του, βγάζει ένα μοβ φωτόσπαθο (σαν αυτό του Mace Windu) και το καρφώνει στην κοιλιά του.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για έναν χαρακτήρα που δεν αξιοποιήθηκε καθόλου σωστά. Σε αντίθεση με το ”Rise of Skywalker” όπου γίνεται προδότης, εδώ ο Hux αυτοκτονεί κάτω απο το βάρος της αποτυχίας του, τόσο να χειριστεί την Δύναμη, όσο και να κρατήσει την εξουσία.

11. Η Rey τυφλώνεται και ο Kylo πεθαίνει

Στην τελική μάχη στον Μόρτις, ο Kylo παίρνει το πάνω χέρι και την κόβει στο πρόσωπο, τυφλώνοντάς την. Η Rey καταφέρνει να βρει τα πατήματα της, με το πνεύμα του Luke να την καθοδηγεί και πολεμάει τον Kylo με δεμένα τα μάτια της, μία τεχνική την οποία είχε εξασκήσει νωρίτερα στο σενάριο. Παίρνει το πάνω χέρι και λίγο πριν σκοτώσει τον Kylo, αυτός χρησιμοποιεί το Force Drain, απορροφώντας την ενέργειά της. Η Λέια νιώθει την διαταραχή στην Δύναμη και επικοινωνεί με τον γιο της, προσπαθώντας τον να τον πείσει να γυρίσει σπίτι. Ο Kylo αισθάνεται την μητέρα του και τελευταία στιγμή αλλάζει γνώμη και θεραπεύει την Rey, δίνοντάς της την ενέργειά του.

Αυτή η σκηνή είναι παρόμοια με την τελική μάχη του ”Rise of Skywalker”, χωρίς όμως να υπάρχει φιλί ανάμεσα στους χαρακτήρες και με περισσότερη ένταση, δεδομένης της τύφλωσης της Rey.

12. Η Rey ιδρύει μια νέα Ακαδημία Τζεντάι

Η ταινία τελειώνει με ένα flash forward της Rose και του Finn, όπου διηγούνται την ιστορία σε μερικά παιδιά, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου στην τελευταία σκηνή του Last Jedi. Στην συνέχεια αποκαλύπτεται ότι τα παιδιά είναι ευαίσθητα στην Δύναμη και εκπαιδεύονται από την Rey, η οποία χρησιμοποιεί την δυαδικότητα της Δύναμης στην διδασκαλία της. Το τέλος είναι προέκταση των στοιχείων που έστησε το Last Jedi, με την αρμονία της Φωτεινής και της Σκοτεινής πλευράς της Δύναμης, σε αντίθεση με το χείριστο τέλος που είδαμε τελικά.

13. Επίλογος

Το σενάριο του Trevorrow σίγουρα έχει τις ατέλειές του αλλά δείχνει να παίρνει ρίσκα και να προσπαθεί να πρωτοτυπήσει, σε αντίθεση με την αρπαχτή του JJ Abrams. Ίσως η Disney να θεώρησε ακραίες κάποιες επιλογές του σεναρίου και απλά να επικεντρώθηκε στο να βγάλει εύκολα λεφτά αλλά κάποια στιγμή πρέπει να διδαχθεί (οπώς και τα υπόλοιπα μεγάλα στούντιο) ότι θα χρειαστεί να πάρει πιο τολμηρές αποφάσεις, εφόσον σκοπεύει να συνεχίσει να βγάζει λεφτά στο μέλλον από το franchise.

Τώρα που έχουν περάσει δύο μήνες μπορούμε να πούμε ότι τo ”Rise of Skywalker” ήταν κατά γενική ομολογία απογοητευτικό. Η πίεση της τοξικής πλευράς του fanbase σε συνδυασμό με την ατολμία της Disney να πάει σε νέα μονοπάτια είναι οι δύο βασικοί λόγοι για την κατάληξη της τελευταίας τριλογίας. Το μόνο θετικό είναι τώρα που τέλειωσε οριστικά το saga των Skywalker είναι η ευκαιρία για να δούμε επιτέλους νέες ιστορίες από τον απέραντο γαλαξία του Star Wars. Όπως είδαμε και στο ”The Mandalorian” υπάρχει ακόμα ελπίδα, αρκεί να υπάρξει εμπιστοσύνη σε ταλαντούχους δημιουργούς.