«Creed II»: Η κληρονομιά του Rocky καλά κρατεί

0

Το Creed II παρά τις χαμηλές προσδοκίες καταφέρνει να είναι ένα τίμιο sequel του Creed και να δώσει βάθος στην ιστορία του αγαπημένου αλλά και ασόβαρου Rocky IV.

Το franchise του Rocky έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον κεντρικό πρωταγωνιστή του. Από μία ιστορική πρώτη ταινία, η οποία απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ταινίας και μετέτρεψε σε αστέρι τον Sylvester Stallone, κατέληξε να είναι μία γραφική σειρά ταινίων για να αναστηθεί ξανά στην δεκαετία που διανύουμε, με το Creed. Όπως ο Rocky, παρά τα χτυπήματα που δεχόταν, κατόρθωνε να μείνει όρθιος, έτσι και το franchise, παρά την κατρακύλα που είχε πάρει λόγω των αλλεπάλληλων συνεχειών του, κατάφερε να παραμείνει ενδιαφέρον μέχρι τις μέρες μας.

Το Creed του 2015 έφερε στο προσκήνιο τον Adonis Creed και έβαλε τον Rocky να λειτουργεί πλέον ως προπονητής και μέντορας του γιού του πάλαι πότε αντίπαλου αλλά και φίλου του, Apollo Creed. Η ταινία επέστρεψε στις βασικές αρχές του πρώτου Rocky και με φόντο την σημερινή εποχή αποτέλεσε μία ανέλπιστα καλή ταινία και έναν άξιο διάδοχο του θρυλικού μποξέρ.

Η συνέχεια του Creed μας είχε βάλει σε ανησυχία καθώς ήταν γνωστό ότι θα επέστρεφε η απόλυτα villain καρικατούρα που ακούει στο όνομα Ivan Drago και ο Adonis θα έρχοταν αντιμέτωπος με τον γιο του ανθρώπου που σκότωσε τον πατέρα του στο ρινγκ. Με τον φόβο ότι η προσγειωμένη πρώτη ταινία θα έπεφτε στην παγίδα της γραφικότητας που είχαν υποπέσει και τα παλιά Rocky, οι προσδοκίες για ένα καλό sequel ήταν μειωμένες. Ευτυχώς όμως διαψευστήκαμε ευχάριστα.

Ο Adonis Creed είναι πλέον παγκόσμιος πρωταθλητής και απολαμβάνει την επιτυχία μαζί με την γυναίκα του, περιμένοντας να γίνει πατέρας. Όλα όμως αλλάζουν όταν ο Viktor Drago τον προκαλεί σε αναμέτρηση και ο Adonis θα έρθει αντιμέτωπος με τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Ο Michael B Jordan σε αυτό το sequel έχει όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του. Ενώ το πρώτο Creed επικεντρωνόταν πιο πολύ στην σχέση του με τον Rocky, εδώ δίνεται βάση στην ψυχοσύνθεσή του και στην προσωπική του ωρίμανση και τα καταφέρνει σχετικά καλά. Ο χαρακτήρας του δεν έχει το ίδιο βάρος με αυτόν του προκατόχου του αλλά στέκεται άξια ως πρωταγωνιστής σε αυτή την νέα σειρά ταινιών. Ο Stallone, που είχε εκπλήξει το κοινό με την ερμηνεία του στην πρώτη ταινία, συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό με τον ρόλο του να είναι μικρότερος σε σχέση με το προηγούμενο μέρος. Πρόκειται έτσι κι αλλιώς για το προσωπικό του δημιούργημα και δεν περιμέναμε κάτι χειρότερο.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ταινίας είναι αναμφίβολα οι πατέρας και γιος Drago. Όπως έγινε και στο φετινό Cobra Kai έτσι και εδώ έχουμε την εξέλιξη ενός χαρακτήρα – καρικατούρα σε έναν ενδιαφέρον και πιο σύνθετο χαρακτήρα. Ο Dolph Lundgren δεν λέει πολλά λόγια, βγάζει όμως έναν ήρεμο δυναμισμό που αποτυπώνεται ιδανικά στην ταινία. Ο γιος του, πέρα από το τρομακτικό παρουσιαστικό του, αποτελεί μία τραγική φιγούρα. Κουβαλάει όλα τα κόμπλεξ του πατέρα του αλλά και τον πόνο που βιώνει λόγω της εγκατάλειψης του από την μητέρα του. Ο πατέρας του τον προπονεί ως το απόλυτο κτήνος, όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτόν τον νέο χαρακτήρα. Η πιο θετική προσθήκη της ταινίας εύκολα, και η ευχάριστη έκπληξη.

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες πλαισιώνουν καλά την ταινία με την Tessa Thompson να έχει παραπάνω ρόλο από την πρώτη ταινία αλλά καμία ουσιαστική εξέλιξη στον χαρακτήρα. Από την άλλη η Phylicia Rashad ως Mary Ann Creed στον λιγοστό χρόνο που εμφανίζεται δίνει μία απλή αλλά ιδιαίτερα συναισθηματική ερμηνεία αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο με το παρελθόν του θετού της γιού.

Στα αρνητικά τώρα η πλοκή είναι απολύτως προβλέψιμη αλλά αυτό δεν είναι και απαραίτητα κακό ειδικά όταν μιλάμε για ταινίες του franchise του Rocky. Έτσι κι αλλιώς καμία ταινία της σειράς δεν βασίστηκε ποτέ σε κάποιο σεναριακό τέχνασμα. Ακόμα, η ιστορία του ζεύγους Creed, ενώ προσπαθεί να είναι ενδιαφέρουσα, καταλήγει να μην έχει την απαραίτητη βαρύτητα και ίσως θα μπορούσε να δοθεί λιγότερος χρόνος σε αυτή και παραπάνω στην οικογένεια Drago.

Οι σκηνές μάχης είναι ωμές και κάθε γροθιά που ανταλλάσσουν οι κεντρικοί ανταγωνιστές την νιώθεις στο πετσί σου. Αν και υπερβολικά χτισμένοι, καταφέρνουν να περάσουν την αίσθηση μιας δυναμικής μάχης μποξ και οι φανς των ταινιών του είδους σίγουρα θα μείνουν ικανοποιημένοι. Επίσης επειδή έχουμε να κάνουμε με ταινία από το σύμπαν του Rocky δεν γίνεται να μην υπάρχει training montage, συνοδευόμενο πλέον απο rap μουσική. Η αλήθεια είναι ότι προτιμάμε τις κλασσικές 80ίλες αλλά έχουμε 2018 και κάτι τέτοιο θα ήταν αταίριαστο με την σύγχρονη και πιο προσγειωμένη αισθητική της ταινίας.

Το Creed 2 είναι υποδέεστερο σε σχέση με την πρώτη ταινία, παρ’ όλα αυτά είναι ένα τιμιότατο sequel που συνεχίζει ικανοποιητικά την κληρονομιά του Rocky Balboa και δίνει σοβαρό υπόβαθρο σε χαρακτήρες, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση θα ήταν φθηνές καρικατούρες. Δεν ξέρουμε βέβαια αν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω στο μέλλον.