«Μυθομάχος»: To fantasy συναντάει την ελληνική ιστορία και ένας νέος μύθος γεννιέται

0

Το graphic novel των Γιάννη Ρουμπούλια και Χάρη Γιουλάτου βάζει το fantasy στην ελληνική ιστορία και δημιουργεί έναν νέο μύθο. 

Φανταστείτε έναν τύπο σαν τον Κόναν με φουστανέλα, ο οποίος είναι αθάνατος σαν τον Highlander και ο σκοπός του είναι ίδιος με αυτόν του Geralt από το ”The Witcher”. Φανταστείτε αυτή την μυθική φιγούρα να περιπλανιέται στην Τριπολιτσά του 1821, λίγο πριν το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης, κυνηγώντας καλλικάντζαρους και αλλά τρομακτικά πλάσματα των ελληνικών και βαλκανικών παραδόσεων. Αυτό φαντάστηκαν οι Γιάννης ”Rubus” Ρουμπούλιας και Χάρης Γιουλάτος και μετέτρεψαν στο εξαιρετικό graphic novel ”Μυθομάχος”.

Ο Μυθομάχος αποτελεί μία από τις ελάχιστες fantasy ιστορίες που κυκλοφορούν στα ελληνικά κόμικς, κάτι αξιοπερίεργο αν λάβουμε υπόψη την πλούσια εγχώρια κληρονομιά στο είδος τόσο από την αρχαιότητα όσο και από την μεταγενέστερη εγχώρια παράδοση. Ο πρωτοστάστης του είδους στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητα ο Rubus, έχοντας ξεκινήσει από το μηνιαίο κόμικ ”Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα” το 2005 και ολοκληρώνοντας την επική του ιστορία με το graphic novel ”Αδάμαστος”, το οποίο μάλιστα μεταφέρθηκε και σε ταινία το 2013, η πρώτη σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας ελληνικής high fantasy ταινίας.

Παρέα με τον Χάρη Γιουλάτο αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν αθάνατο ήρωα, τον Αριστόμαχο, απόγονο των Ηρακλειδών, ο οποίος έχει μονάδικο σκοπό να εξολοθρεύει τα τέρατα που τρέφονται με ανθρώπους. Σε αντίθεση βέβαια με την προηγούμενη δουλειά του, εδώ οι δημιουργοί αποβάλλουν το high fantasy concept και τοποθετούν τον ήρωα τους στην περίοδο της έναρξης της επανάστασης του 1821. Έτσι λοιπόν βλέπουμε την ιστορία να ισορροπεί ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα, τοποθετώντας στην αφήγηση και υπαρκτούς χαρακτήρες όπως ο Χουρσίτ Αχμέτ Πασάς, δεξί χέρι του Σουλτάνου και διαβόητος για τις τυραννικές του πρακτικές στην περιοχή της Πελοππονήσου.

Χρησιμοποιώντας την διάλεκτο της εποχής καθώς και έντονα λαογραφικά στοιχεία, το κόμικ σε βάζει στο κλίμα της εποχής και δίνει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στην ιστορία. Παρά τις προφανείς επιρροές από τα προαναφερθείσα ”Highlander” και ”The Witcher”, οι Rubus και Γιουλάτος δεν προβαίνουν σε φθηνές αντιγράφες και δίνουν μια φρέσκια οπτική που ομολογουμένως δεν πιστεύαμε ότι θα ταίριαζε ποτέ σε ελληνικό πλαίσιο.

Πάνω απ’ όλα όμως οι δύο δημιουργοί υπηρετούν το είδος του fantasy. Στον Μυθομάχο περιλαμβάνονται όλα τα βασικά συστατικά μιας fantasy ιστορίας, με τον απαραίτητο μυθικό ήρωα, μάγισσες και τερατώδη πλάσματα, καλά και κακά. Ο Αριστόμαχος θυμίζει Κόναν, η μάγισσα Σεντά και οι αδερφές της φέρουν στο μυαλό τις Αμαζόνες, ενώ ο Κατσίμπουλας αποτελεί τον καλόβουλο καλλικάντζαρο και την κωμική νότα της ιστορίας. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής του Μυθομάχου όμως και αυτός που διαβαίνει το ταξίδι του ήρωα είναι ο Ντεμίρ, ο σκληρός Τούρκος αξιωματικός της φρουράς του Χουρσίτ, ο οποίος εμπλέκεται σε μια περιπέτεια που θα του καθορίσει τις αντιλήψεις και την ζωή του.

Η επιλογή του Ντεμίρ σε αυτό τον ρόλο είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πρόκειται για τον χαρακτήρα με τον οποίο ταυτίζεται ο αναγνώστης και βιώνει την περιπέτεια. Δεν έχει κάποια υπερδύναμη και ως θνητός έρχεται αντιμέτωπος με πράγματα που ξεπερνούν την λογική και τις δυνάμεις του, καθιστώντας τον αυτόματα και τον πιο ηρωικό χαρακτήρα. Ο δεύτερος είναι η επιλογή της τουρκικής εθνικότητας του, η οποία βγάζει απ’ έξω οποιαδήποτε εθνικιστική υπόνοια για την ιστορία. Όπως γράψαμε πριν, οι δύο δημιουργοί ενδιαφέρονται για το είδος και δεν πέφτουν ποτέ στην παγίδα που μπορεί πολύ εύκολα να πέσει μία τέτοια ιστορία. Στήνουν τους χαρακτήρες με μεράκι και κακά τα ψέμματα η ποιότητα μιας fantasy ιστορίας καθορίζεται από το πόσο καλοστημένοι είναι οι ήρωες της, κάτι που καταφέρνουν περίφημα οι δύο καλλιτέχνες.

Επειδή μιλάμε όμως για graphic novel, το σχέδιο είναι εξίσου σημαντικό, πολλές φορές ίσως και περισσότερο σημαντικό από την ιστορία. Και εδώ είναι η δεύτερη επιτυχία του Μυθομάχου. Όσοι-ες γνωρίζουν από την εγχώρια σκηνή των κόμικς, ξέρουν πόσο ταλαντούχος σχεδιαστής είναι ο Rubus και εδώ παραδίδει άλλη μία εξαίρετη δουλειά. Ακολουθώντας την σχολή του τεράστιου Frank Frazzetta, ντύνει την ιστορία με πανέμορφα πάνελ. Από τον Αριστόμαχο που διαθέτει όλα τα υπεράνθρωπα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει ένας τέτοιος ήρωας εώς τον τρόμο που αναδύουν τα αποκρουστικά πλάσματα του, το σχέδιο δίνει την απαραίτητη επική διάσταση στην ιστορία, δίνοντας μας ένα σύγχρονο εικονογραφημένο έπος. Ειδική αναφορά για τον σχεδιασμό του Θανάτου που μοιάζει να βγήκε από κάποιο έργο του Neil Gaiman.

Η ιστορία του Μυθομάχου λοιπόν είναι ένα ολοκληρωμένο fantasy graphic novel, ιδανικό για τους λάτρεις του είδους και περισσότερο για αυτούς-ες που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για αντίστοιχες ιστορίες στην ελληνική κόμικ σκηνή. Στις εξήντα σελίδες του έχουμε όλα τα συστατικά μιας πραγματικά καλής fantasy ιστορίας που εμπεριέχει επιβλητικούς χαρακτήρες, απόκοσμα πλάσματα, χιούμορ, σκηνές αγνού τρόμου και αίματος και επικές στιγμές. Και όλο αυτό στο φόντο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας χωρίς εθνικιστικές φανφάρες αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον για την αποτύπωση του κλίματος της εποχής και της λαογραφίας της περιόδου, παρέχοντας μας παράλληλα και μερικές ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες. Είναι το έργο που αποδεικνύει ότι το παραγκωνισμένο είδος του fantasy στην Ελλάδα έχει πολλές προοπτικές και δίνει το έναυσμα για την δημιουργία και άλλων τέτοιων ιστοριών στα κόμικς αλλά – γιατί όχι – και σε άλλα μέσα.

Το graphic novel ”Μυθομάχος” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Nerdula Creative Lab.