«Civil War II»: Κυκλοφόρησε στα ελληνικά το διάσημο graphic novel της Marvel

Το 2016 ήταν μια πολύ χαρακτηριστική χρονιά για την Marvel, μια χρονιά που δεν είναι καθόλου υπερβολικό να ειπωθεί πως διπλασίασε την επιρροή της στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα. Ήταν η χρονιά που μεταφέρθηκε στο σινεμά ο βαρύς σαν ιστορία τίτλος της με το όνομα «Civil War», εκτός από την (ήδη κλασική κόντρα) ανάμεσα σε Iron Man και Captain America παρουσίασε μέσω της εν λόγω ταινίας και την οριστική και αμετάκλητη επιστροφή του Spider-Man στις τάξεις του κινηματογραφικού της σύμπαντος και εκτός όλων αυτών, κέρδισε αισθητά τις εντυπώσεις σε σχέση με το «Batman V Superman: The Dawn of Justice» της DC (που πάντως κάποιοι διαφωνούν πως πρόκειται πράγματι για κακή ταινία), που υπήρξε το άτυπο αντίπαλο δέος του κινηματογραφικού «Civil War» εκείνης της χρονιάς.

Παραπλεύρως όλης αυτής της κατάστασης, η Marvel επέκτεινε με εξίσου μεγαλεπήβολους όρους την κυριαρχία που απολάμβανε εκείνη τη στιγμή στον κόσμο της υπερηρωικής μυθολογίας και στον χώρο των κόμιξ. Πως; Κυκλοφορώντας το sequel του (κομιξίστικου) «Civil War», περίπου δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου μέρους που άφησε με ανοιχτό το στόμα άπειρους φανς και έφτασε να θεωρείται μια από τις καλύτερες υπερηρωικές ιστορίες όλων των εποχών: «Civil War II», λεγόταν και αν στον πρώτο «εμφύλιο πόλεμο» του μαρβελικού κόσμου, οι ηγέτες των δυο αντίπαλων στρατοπέδων ήταν οι Captain America και Iron Man, στον δεύτερο τα ηγετικά ονόματα ήταν εκείνα των Iron Man (ξανά) και Captain Marvel.

Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Civil War II», η ελληνόφωνη έκδοση του είναι γεγονός. Συγκεκριμένα, μόλις κυκλοφόρησε από την Anubis σε δυο volumes, με ελάχιστο χρονικό διάστημα απόστασης μεταξύ τους. Και εκτός από το γεγονός ότι η εν λόγω έκδοση έρχεται σε μια εποχή που οι βασικοί της ήρωες έχουν πιάσει τοπ επίπεδο δημοφιλίας (διότι -κακά τα ψέματα- το κατά βάση σινεφίλ και λιγότερο κομιξόφιλο ελληνικό nerd κοινό, με άλλο μάτι βλέπει την Captain Marvel τώρα που έχει κάνει και αυτή το κινηματογραφικό της ντεμπούτο), είναι ιδανικό το timing και από μια ακόμα άποψη – λέγε με καραντίνα…

Οι επίσημες συνόψεις των δυο volumes έχουν ως εξής:

CIVIL WAR II, Μέρος Πρώτο

Όταν ένας νεαρός Inhuman ονόματι Οδυσσέας, ο οποίος διαθέτει την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον, εμφανίζεται, οι πρόμαχοι της Γης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις τρομερές συνέπειες. Κι όταν ένα από τα οράματα του Οδυσσέα καταλήγει σε τραγωδία, οι δεσμοί φιλίας ανάμεσα στην Κάπτεν Μάρβελ και τον Άιρον Μαν σπάνε από το βάρος μιας ανείπωτης τραγωδίας.

Η Κάπτεν Μάρβελ επιμένει να χρησιμοποιεί το χάρισμα του Οδυσσέα για να προλαμβάνει εγκλήματα και να εξασφαλίζει πως ο κόσμος μας θα παραμένει ασφαλής. Όμως ο Άιρον Μαν έχει αμφιβολίες για την ικανότητα του νεαρού Inhuman και θα οδηγηθεί στα άκρα για να το αποδείξει. Κι ενώ οι υπερήρωες δεν έχουν συνέλθει ακόμα από την πρώτη απώλεια, μια δεύτερη τραγωδία θα οδηγήσει για άλλη μια φορά σε ένα αγεφύρωτο ρήγμα μεταξύ τους!

CIVIL WAR II, Μέρος Δεύτερο

Πλέον οι δυο πλευρές έχουν χωριστεί. Η Κάπτεν Μάρβελ, που θεωρεί πως τα οράματα του νεαρού Inhuman Οδυσσέα θα τη βοηθήσουν να προλάβει οποιοδήποτε κίνδυνο και καταστροφή απειλεί την ανθρωπότητα, βρίσκεται στη μια πλευρά. Απέναντί της είναι ο Τόνι Σταρκ, που προσπαθεί να την πείσει πως τα οράματα του Οδυσσέα δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο εκείνη πιστεύει και δε θα έπρεπε να τα ακολουθεί τυφλά. Δυο μεγάλες τραγωδίες θα έρθουν να μεγαλώσουν το ρήγμα που χωρίζει τους δυο ήρωες και εκείνους που τους υποστηρίζουν. Οι υπέρηρωες για μια ακόμα φορά θα μοιραστούν σε δυο στρατόπεδα. Και πλέον έφτασε η ώρα της τελικής σύγκρουσης!