Η τρίτη σεζόν της μεταφοράς του διάσημου videogame αποτελεί την περίτρανη εξαίρεση στον κανόνα των videogame μεταφορών.
Είναι γενικά γνωστό ότι οι περισσότερες videogame μεταφορές που έχουμε δει αποτελούν μια πικρή ιστορία. Από τα 90ς μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των μεταφορών αυτών είναι κακές, με ελάχιστες από αυτές να ξεχωρίζουν αλλά χωρίς ποτέ να φτάσουν στο επίπεδο μιας πραγματικά καλής ταινίας.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διαφορές προσπάθειες από το Hollywood. ”Tomb Raider”, ”Assasin’s Creed”, ”Sonic The Hedgehog” δεν ικανοποιήσαν το κοινό με αποτέλεσμα η πολυπόθητη επιτυχία να μην έρθει ακόμα. Από την μία είναι προφανές ότι τα κινηματογραφικά studios δεν έχουν βρει ακόμα την σωστή φόρμουλα για μια καλή live-action μεταφορά ενός videogame. Από την άλλη η κατάσταση αυτή δίνει την δυνατότητα σε πειραματισμούς που μπορούν να δώσουν την λύση στο πρόβλημα αυτό. Το ”Castlevania” σαν αποτέλεσμα αυτού του πειραματισμού κατορθώνει να γίνει η εξαίρεση μέσα στον σορό των κακών μεταφορών που έχουμε δει κατά καιρούς.
Η μεταφορά του διάσημου videogame βρισκόταν στα σκαριά ήδη από το 2007, στην αρχή υπό μορφή ταινίας και ύστερα τηλεοπτικής σειράς. Ο Warren Ellis (Transmetropolitan) είχε ανάλαβει το σενάριο, το οποίο μπήκε στον πάγο μέχρι το 2015, όταν ο παραγωγός Andi Shankar (Dredd) ανέλαβε το project και έκλεισε συμφωνία με το Netflix για μια anime εκδοχή του videogame.
Η πρώτη σεζόν έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2017 με μόλις τέσσερα επεισόδια, τα οποία όμως ήταν αρκετά για να κερδίσουν την προσοχή του κοινού αλλά και θετικές κριτικές. Τον Οκτώβριο του 2018 κυκλοφόρησε η πιο ολοκληρωμένη δεύτερη σεζόν, αποτελούμενη από οκτώ επεισόδια και απέδειξε ότι η πολύ καλή εντύπωση που είχε αφήσει η πρώτη δεν ήταν καθόλου τυχαία.
Η anime αισθητική, επηρεασμένη από το videogame ”Castlevania: Symphony of the Night”, ταίριαξε απόλυτα στο ύφος της σειράς. Η θεοσκότεινη περιπέτεια του κυνηγού βρυκολάκων Trevor Belmont, της μάγισσας Sypha και του μίσου βαμπίρ-μισού ανθρώπου, Alucard, ενάντια στον πανίσχυρο κόμη Δράκουλα έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας. Εξαιρετική ανάπτυξη χαρακτήρων, έναν άψογα δομημένο villain στο πρόσωπο του Δράκουλα, επικές σκηνές δράσης, μπόλικο αίμα και gore και κατάλληλη δόση χιούμορ για να σπάει την μαυρίλα.
Το ”Castlevania” πετυχαίνει κάτι που δεν κατάφεραν όλες οι προηγούμενες videogame μεταφορές που έχουν γίνει. Τιμάει την κληρονομιά του βιντεοπαιχνιδιού και προσθέτει νέα αφηγηματικά στοιχεία, δίνοντας το απαραίτητο βάθος στην ιστορία. Δεν πρόκειται για μια απλή μεταφορά με σκοπό να ικανοποιήσει τους φανς του videogame αλλά για μια φρέσκια εκδοχή του μύθου του Δράκουλα και των βρυκολάκων γενικά που θα μπορούσε άνετα να σταθεί και χωρίς το βαρύ όνομά της.
Κι αν στο τέλος της δεύτερης σεζόν η σειρά χάνει το πιο βαρύ χαρτί της, η τρίτη απέδειξε ότι το σύμπαν που έχει χτιστεί είναι πιο σημαντικό από τους χαρακτήρες που το απαρτίζουν. Ο σκοτεινός κόσμος της Βαλάχια διευρύνεται και νέα εμπόδια εμφανίζονται στους ήρωες αλλά και τους villains. Η σειρά καταφέρνει να δώσει ενδιαφέροντα story arcs ακόμα και στους δευτερεύοντες χαρακτήρες και σε συνδύασμο με το ταυτόχρονο χτίσιμο των ιστοριών των κεντρικών χαρακτήρων, τα δύο τελευταία επεισόδια επιδίδονται σε ένα οργιώδες κρεσέντο δράσης, βίας και σεξ. Την ίδια στιγμή στήνεται και ο δρόμος για την συνέχεια και όλο αυτό γίνεται μέσα σε απόλυτη ισορροπία.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας της σειράς είναι ότι πρόκειται για animation μεταφορά. Δεν είναι η πρώτη φορά που διάσημα videogames μεταφέρονται μέσω της τέχνης του animation. Το ”Street Fighter II: The Animated Movie” και το ”Final Fantasy VII: Advent Children” ήταν πράγματι καλές μεταφορές χάρη στην ελευθερία που προσέδωσε το συγγενές είδος του animation με αυτό των videogames. Το Castlevania όμως ξεφεύγει από την επιφανειακή αναπαράσταση και καταφέρνει να προσθέσει όλα τα στοιχεία που διακρίνουν τις επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, δίνοντας βάθος σε θρησκευτικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις και θολώνοντας τις γραμμές που διαχωρίζουν τους ήρωες από τους villains.
Πρόσφατα το Netflix ανακοίνωσε την δημιουργία της τέταρτης σεζόν και όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει αυτό το αμερικάνικο anime διαμάντι που κοσμεί την πλατφόρμα. Ταυτόχρονα, διάσημοι videogame τίτλοι όπως τα ”The Last of Us”, ”Resident Evil”, ”Uncharted”, ”Metal Gear Solid” και πολλά άλλα, βρίσκονται στα σκαριά για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το Hollywood μπορεί να πάρει πολλά μαθήματα έχοντας ως παράδειγμα το ”Castlevania” και ίσως τότε να δούμε τις videogame μεταφορές που αξίζουμε.