«BRZRKR #1»: Το action comic του Κιάνου Ριβς τσακίζει κόκκαλα

0

Είναι άραγε ο Κιάνου Ριβς ένας αληθινός απέθαντος; Ζει και αναπνέει ανάμεσά μας, απολαμβάνοντας το προνόμιο να μην γερνάει και να μην κουράζεται ποτέ; Ποιος ξέρει; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν και αυτός ο τύπος βρίσκεται αισίως στα 57 του – τουλάχιστον με βάση τα όσα λένε τα επίσημα στοιχεία- παραμένει ένας αληθινός action star: είναι το αγέραστο κεντρικό πρόσωπο της αναβίωσης του Matrix, ο πρωταγωνιστής του απολαυστικού action franchise των καιρών μας (για το «John Wick» φυσικά ο λόγος), μια φιγούρα που εμπνέει ακόμα και τα videogames (στο πολυσυζητημένο Cyberpunk 2077 δεν παίζει να μην αντιληφθεί κανείς την ψηφιακή του παρουσία).

Υπό αυτή την έννοια μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι η παρουσία του και στην κόμιξ βιομηχανία ήταν αρκετή για να παραχθεί το πιο πολυδιαβασμένο κόμιξ του 2021. Το «BRZRKR #1», ο πρώτος τόμος δηλαδή του ongoing action τίτλου που φέρει την σεναριακή υπογραφή του Κιάνου Ριβς (μαζί με εκείνη του Matt Kindt και του σχεδίου του Ron Garnery) πούλησε πάνω από 600.000 αντίτυπα και το hype που δημιουργήθηκε γύρω του ήταν τόσο έντονο που ήδη, πριν καν η ιστορία ολοκληρωθεί, το Netflix έχει αγοράσει τα δικαιώματά του. Φυσικά, δεν χρειάζεται να διευκρινιστεί ποιος θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο όταν το BRZRKR γίνει σειρά του Netflix (ή ταινία; Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί).

Τι παίζει όμως με το BRZRKR, ο πρώτος τόμος του οποίου εκδόθηκε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis. Ο τίτλος είναι μια σύμπτυξη του ονόματος του πρωταγωνιστή, ο οποίος είναι σχεδιασμένος για να μοιάζει (ναι, καλά μαντέψατε) με τον Κιάνου Ριβς. Berserker λέγεται αυτός ο κάτι σαν υπερήρωας που κάνει την εμφάνισή του στο «BRZRKR #1» και όπως εύστοχα έχει γραφτεί στο εξωτερικό, έχουμε να κάνουμε με μια φιγούρα που μοιάζει υπερβολικά σε επίπεδο origin με την φιγούρα του διάσημου Wolverine. Τώρα το αν αυτή η ομοιότητα ανάμεσα σε Berserker και Wolverine είναι συμπτωματική ή έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως ο Κιάνου Ριβς θα ήταν ιδανικός για επόμενος κινηματογραφικός Wolverine, αυτό είναι κάτι που δεν το ξέρουμε.

Φυσικά, πλήρης απόψη για το BRZRKR θα μπορεί να εκφραστεί όταν ολοκληρωθεί η ιστορία, δηλαδή τον προσεχή Σεπτέμβρη όταν θα κυκλοφορήσει το τρίτο και τελευταίο μέρος της (στις ΗΠΑ έχει ήδη κυκλοφορήσει το δεύτερο, στην Ελλάδα το περιμένουμε). Το «BRZRKR #1» αποτελεί κατά βάση το στήσιμο του χαρακτήρα: ένας πολεμιστής ειδικών αποστολών, πράκτορας των ΗΠΑ και ταυτόχρονα πειραματόζωό τους, που ζει αγέραστος και απέθαντος από τα προϊστορικά χρόνια, που όλη του η ζωή, από τις εποχές που ήταν ένα αληθινό φονικό όπλο για τις αντίπαλες πρωτόγονες φυλές μέχρι το σήμερα που αντιμετωπίζει κακοποιούς παγκοσμίας εμβέλειας, είναι αφιερωμένη στην μάχη.

Το «BRZRKR #1» είναι μια ικανοποιητική εισαγωγή στον κεντρικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα μια δήλωση ύφους για το πως θα κινηθεί συνολικά η ιστορία: πολύ ξύλο, πολύ αίμα, μπόλικη καφρίλα, ευθύ φλερτ με την ταραντινική εκδοχή περί βίας αλλά σε action περιτύλιγμα και παραπλεύρως αυτόν τον χαρακτηριστικών ένας κυνικός και κουρασμένος ήρωας -περίπου υπερήρωας…- που ψάχνει να βρει νόημα στην δίχως φινάλε ζωή του.

«Δεν θέλω να πεθάνω αλλά θέλω να έχω την δυνατότητα να πεθάνω», λέει σε κάποια στιγμή ο Berserker και μάλλον συνοψίζει όλη την ψυχοσύνθεση αυτής της φονικής μηχανής σε σώμα ανθρώπου. Ευκολοδιάβαστο και τρελό page turner, το «BRZRKR #1» κάνει και με το παραπάνω τη δουλειά του: στήνει τον βασικό χαρακτήρα, εισάγει τους κανόνες που επικρατούν στο σύμπαν που αυτός δρα και -το κυριότερο- μας κάνει να ανυπομονούμε να τελειώνουμε με τις εισαγωγές και να μπούμε στο ζουμί της υπόθεσης. Για την ώρα, κάνουμε απλά υπομονή για την κυκλοφορία του «BRZRKR #2» στα ελληνικά.