8 απολαυστικές φορές που οι υπερήρωες τις έπαιξαν μεταξύ τους!

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα επιχειρήματα: οι μανιχαϊσμοί, τα απόλυτα σχήματα και οι απόλυτοι διαχωρισμοί Καλού-Κακού είναι βαρετά πράγματα. Όχι πως δεν γουστάρουμε τέτοιου είδους ιστορίες όταν γίνονται καλά, ωστόσο όπως και να το κάνουμε πάντα χρειαζόμαστε λίγο γκρίζο για να σπάει η μονοτονία του άσπρου και του μαύρου.

Παραδόξως, αν και το υπερηρωικό είδος είναι άμεσα συνυφασμένο με τους μανιχαϊσμούς, οι δημιουργοί του έχουν καταλάβει στο έπακρο την παραπάνω αλήθεια και αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές έχουμε δει υπερήρωες να πλακώνονται μεταξύ τους αντί για κάποιον villain.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis μια πολύ χαρακτηριστική ιστορία τέτοιου τύπου σε δυο volumes: το «Civil War 2», το οποίο αποτελεί το σίκουελ του κλασικού τίτλου της Marvel. Πιο αναλυτικά τα έχουμε πει εδώ αλλά για τα πρακτικά, ορίστε και τα εξώφυλλα των δυο εκδόσεων:

Με αφορμή την κυκλοφορία της διάσημης ιστορίας της Marvel στα ελληνικά, το Nerd Things θυμήθηκε ορισμένες πολύ χαρακτηριστικές και πάνω από όλα, απολαυστικές στιγμές σύγκρουσης ανάμεσα σε υπερήρωες και τις παρουσιάζει:

8. Όταν τις έπαιξαν οι Avengers και οι Defenders

Ήταν 1973 όταν η Marvel είχε μια φαεινή ιδέα: αντί να βάζει τους υπερήρωές της να συγκρούονται με villains, θα τους έβαζε να τις παίξουν μεταξύ τους! Και έτσι, ο πόλεμος ανάμεσα στους Avengers και τους Defenders έλαβε χάρτινα σάρκα και οστά! Σύμφωνα με το στόρι, ο Λόκι και ο Ντορμάμου χειραγώγησαν τις συνειδήσεις των δυο υπερηρωικών ομάδων και τις έβαλαν να συγκρούονται, μέχρι που οι «καλοί» ξαναβρίσκουν τα λογικά τους και ενώνουν τις δυνάμεις ενάντια στον κοινό εχθρό προκειμένου να σώσουν την Γη.

7. O Hulk αντιμετωπίζει τον Wolverine

Τα τεύχη 180 και 181 του «The Incredible Hulk», που κυκλοφόρησαν στα τέλη του 1974, υπήρξαν ιστορικά. Και αυτό διότι φιλοξενούσαν στο εσωτερικό τους την πρώτη εμφάνιση ενός χαρακτήρα που έμελλε να γίνει κλασικός στην κόμικ κουλτούρα. Ήταν εκείνα τα τεύχη στα οποία ο Hulk αντιμετώπισε ένα μυστήριο τύπο με το προσωνύμιο Wolverine, σε μια σύγκρουση διαρκείας που αρχικά έχει νικητή τον άνθρωπο με το αδαμάντιο στα χέρια προτού πάρει στη συνέχεια ρεβάνς το άλτερ έγκο του Μπρους Μπάνερ. Φυσικά, ήταν μια ιστορία που έκανε διακριτικά κατανοητό πως ο Wolverine δεν ήταν ένας villain αλλά ένας αντι-ήρωας, που εν συνεχεία θα γινόταν βασικό γρανάζι των ιστοριών της Marvel.

6. Ο Superman συγκρούεται με τον Shazam

To «Kingdom Come» είναι ένα από τα καλύτερα υπερηρωικά graphic novel που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Τα προτερήματά του είναι πολλά: το καταπληκτικό σχέδιο του Άλεξ Ρος, το εναλλακτικό μέλλον των υπερηρώων στο οποίο εξελίσσονται τα πάντα, η εξαιρετική του πλοκή που βρίθει φιλοσοφικών και πολιτικών συμβολισμών. Και μέσα σε όλα αυτά, η καταπληκτική σεκάνς της μάχης ανάμεσα στον Shazam και τον Superman με τον πρώτο να βρίσκεται υπό την εγκεφαλική επιρροή του Λεξ Λούθορ. Μια μάχη στα ουράνια, απεικονισμένη λες και βλέπεις δύο Θεούς να μονομαχούν, μια μάχη που δεν χορταίνεις να την διαβάζεις ξανά και ξανά, πέρα για πέρα κλασική και εξόχως απολαυστική. Υποκλίσεις.

5. Η τελική μάχη στο «Flashpoint Paradox»

Έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές και πολλούς ορκισμένους haters το «Flashpoint Paradox»: η εναλλακτική πραγματικότητά του εντός της οποίας ένας μεγάλος εμφύλιος υπερηρώων πρόκειται να ξεσπάσει, είναι τόσο σκοτεινή όσον αφορά τις ψυχοσυνθέσεις των χαρακτήρων που πολλοί την κατηγόρησαν για έλλειψη ενδιαφέροντος όσον αφορά τις τύχες των εμπλεκόμενων μεριών. Είναι ζήτημα καθαρά υποκειμενικό, διότι αυτό το τουρλουμπούκι που δημιουργήθηκε σε επίπεδο στρατοπέδων υπήρξε για ορισμένους αληθινά διασκεδαστικό ενώ το ταυτόχρονο, μαύρο και άραχνο φινάλε θεωρήθηκε χαρακτηριστικό δείγμα της φιλοσοφίας της DC. Must read όπως και να το κάνουμε.

4. O Superman μονομαχεί με την Wonder Woman

O Superman και η Wonder Woman είχαν πάντα μια περίεργη σχέση. Στην ιστορία των κόμικ έχουν υπάρξει σύμμαχοι, εραστές αλλά και αντίπαλοι. Και όσον αφορά τις φορές που βρέθηκαν η μια απέναντι στον άλλο ως αντίπαλοι, η σύγκρουσή τους στα πλαίσια του «Countdown to Infinite Crisis» υπήρξε μάλλον η πιο επιβλητική. Κυρίως λόγω της βαναυσότητας και της καφρίλας που διέπει την Wonder Woman: μπορεί ο Superman να ελέγχεται από τον Maxwell Lord αλλά η αποφασιστικότητα της Wonder Woman να τον σκοτώσει αν είναι απαραίτητο αναβαθμίζει την μονομαχία. Τελικά, θα είναι ο ίδιος ο Maxwell Lord που θα βιώσει τη δολοφονική βαναυσότητα της Wonder Woman.

3. O Deadpool σκοτώνει όλο το σύμπαν της Marvel

Ο τίτλος του graphic novel, μάλλον της πιο σκοτεινής ιστορίας με πρωταγωνιστή τον Deadpool, απλά τα λέει όλα. Ο τελευταίος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα εναλλακτικό σύμπαν όπου οι φόνοι δεν τιμωρούνται και ακολουθώντας το φυσικό του ένστικτο απλά σκοτώνει τους πάντες και τα πάντα. Μετά βρίσκεται σε μια άλλη διάσταση και τους… ξανασκοτώνει όλους. Και προτού διαλύσει όλα τα εναλλακτικά σύμπαντα σκοτώνοντας χωρίς σταματημό όποιον βρει μπροστά του, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν εναλλακτικό εαυτό του, σε μια μάχη όπου το μόνο σίγουρο είναι πως ο Deadpool θα σκοτώσει τον… Deadpool!

2. Ο δημοκρατικός Captain America εναντίον του αυταρχικού Iron Man

Ένας νέος νόμος χωρίζει το σύμπαν της Marvel στα δύο. Από τη μια, οι υπερήρωες που συμφωνούν με το κυβερνητικό φακέλωμα της κυβέρνησης και από την άλλη, εκείνοι που είναι υπέρ της μη καταγραφής των προσωπικών στοιχείων. Και κάθε μια πλευρά έχει τον ηγέτη της: ο εμφύλιος πόλεμος που ξεσπά προσωποποιείται στον δημοκρατικό Captain America από την μια και το κυβερνητικό τσιράκι Iron Man από την άλλη. Πρόκειται φυσικά για το βασικό στόρι του κλασικού «Civil War», ενός από τα πιο διάσημα και επιδραστικά κόμιξ της Marvel: απίστευτη πλοκή, έντονη δράση, άπειρος πολιτικός σχολιασμός αναφορικά με τις ΗΠΑ και τις πολιτικές τους και μια all time classic στιγμή υπερηρωικής σύγκρουσης.

1. Η μητέρα των μαχών: Batman εναντίον Superman

Οι δυο τους έχουν παίξει ξύλο πολλές φορές στα κόμιξ, η σχέση τους γενικά είναι λιγάκι περίπλοκη, γεμάτη σεβασμό αλλά και αντιπαλότητα. Καμία όμως από τις υπόλοιπες συγκρούσεις τους δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που λαμβάνει χώρα στα πλαίσια του «Dark Knight Returns», ενός ιστορικού graphic novel για το υπερηρωικό είδος, που εμπεριέχει μάλλον την πιο χαρακτηριστική στιγμή αντιπαλότητας ανάμεσα στα δυο κορυφαία ονόματα του είδους. Από τη μια, ο γερασμένος Μπάτμαν που έχει επιστρέψει στην ενεργό δράση για μια τελευταία φορά. Από την άλλη, ο Σούπερμαν που αποτελεί για τα καλά ένα κατευθυνόμενο κυβερνητικό υπερόπλο, το οποίο στρέφεται ενάντια στον «ανυπάκουο» Νυχτεριδάκια. Μια μεγάλη σύγκρουση, μια στιγμή πραγματικής υπερηρωικής ανθολογίας.