6 ιστορίες που ανέδειξαν το μεγαλείο του Joker

0

Λέγεται ότι ένας ήρωας είναι όσο καλός είναι και ο εχθρός του. Αυτή η φράση δεν θα έβρισκε καλύτερο ταίριασμα από την σχέση του Batman με τον αιώνιο εχθρό του, τον Joker. Στην τάξη και την πειθαρχία που αντιπροσωπεύει ο Batman, o Joker είναι η άλλη όψη του νομίσματος, εκπροσωπώντας το απόλυτο χάος. Η αντίθεσή τους αυτή οδήγησε και στην διατήρηση της αντιπαλότητας τους εώς τις μέρες μας και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει υπάρχει πιο συναρπαστικό δίπολο στην ποπ κουλτούρα απ’ αυτό. Μες στα 80 χρόνια της ύπαρξης του Σκοτεινού Ιππότη, κανείς άλλος από την τεράστια γκάμα των ανταγωνιστών του δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον κλόουν του Gotham και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους της δημοφιλίας του Batman στον κόσμο των υπερηρώων.

Από την πρώτη του εμφάνιση (Batman #1, 1940) ο Joker παρουσιάστηκε ως ένας μανιακός ψυχοπαθής με σαδιστικό χιούμορ, για να μετατραπεί στην πορεία σε μία γελοία καρικατούρα την δεκαετία του 50 και του 60, εξαιτίας του Comics Code Authority, ενός κανονισμού που επέβαλλε την λογοκρισία στα κόμιξ, καθώς θεωρούνταν ότι ωθούσαν στην βία τους νεολαίους της Αμερικής. Μάλιστα, το 1964, ο χαρακτήρας του σταμάτησε να εμφανίζεται μέχρι το 1973, όπου οι κομίστες Dennis O’Neil και Neil Adams τον επανέφεραν στις ρίζες του στο τεύχος 251 του Batman, με τίτλο ”The Joker’s Five Way Revenge”. Έκτοτε, ο Joker αποτελεί τον διασημότερο villain στην ποπ κουλτούρα με εκατομμύρια θαυμαστές, εδραιώνοντας την φήμη του μέσω των ταινιών και της animation σειράς, αλλά ο δρόμος του προς τα εκεί στήθηκε από τις χάρτινες ιστορίες του. Το Nerd Things παρουσιάζει τις πιο θρυλικές ιστορίες του κλόουν του Gotham που τον καθιέρωσαν δικαίως στην κορυφή των ”κακών” της ποπ κουλτούρας.

1. The Killing Joke (Alan Moore, Brian Bolland – 1988)

”Το μόνο που χρειάζεται είναι μια κακή μέρα”. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον Alan Moore. Αυτός και ο Frank Miller είναι οι άνθρωποι που εκτόξευσαν την δημοφιλία των κόμιξ στα 80ς, αποδομώντας και επαναπροσδιορίζοντας το υπερηρωικό είδος. Η αρχή είχε γίνει το 1986 στο ”The Dark Knight Returns” του Miller, επανασύστηνοντας τον Batman στο ευρύ κοινό, πιο ενήλικο και σκοτεινό από ποτέ. Δύο χρόνια αργότερα, ο Moore απάντησε, αναλαμβάνοντας τον αιώνιο εχθρό του και δίνοντάς του ένα θολό origin story σε μία από τις πιο σοκαριστικές υπερηρωικές ιστορίες που έχουν τυπωθεί. O Joker ωθεί στα άκρα τον Σκοτεινό Ιππότη, αφήνοντας παράλυτη την Barbara Gordon και βασανίζοντας τον Gordon στο αποκορύφωμα του σαδισμού του. Ακροβατώντας ανάμεσα στην πραγματικότητα και την παράνοια, το Killing Joke είναι το απόλυτο ψυχογράφημα του Joker και της αρρωστημένης σχέσης του με τον Batman, η οποία αποτυπώνεται τέλεια στο καταπληκτικό φινάλε. Αν δεν έχεις διαβάσει ιστορία του Joker ξεκινάς από εδώ.

2. Joker (Brian Azzarello, Lee Bermejo – 2008)

Το 2008 ήταν αναμφίβολα η χρονιά του Joker. To ”The Dark Knight” εκτόξευσε την δημοτικότητα του χαρακτήρα στα ύψη, με την συγκλονιστική ερμηνεία του αείμνηστου Heath Ledger να μένει στην ιστορία και ταυτόχρονα κυκλοφόρησε το πρώτο graphic novel που ήταν πλήρως αφιερωμένο στον ίδιο. Στο υπερβίαιο ”Joker” του Brian Azzarello γινόμαστε μάρτυρες της επανόδου του Joker στον υπόκοσμο της Gotham, ύστερα από το εξιτήριο του από το άσυλο του Arkham. Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια του Jack Frost, ενός μικροκακοποιού που γίνεται ο σωφέρ του Joker, ο οποίος προσπαθεί μάταια να καταλάβει τι ωθεί τον Joker στις αποτρόπαιες πράξεις του σε μία από τις καλύτερες ψυχογραφήσεις του χαρακτήρα. Είκοσι χρόνια μετά το ”Killing Joke”, το ”Joker” διευρύνει τον μύθο του, εισάγωντάς τον σε μια νέα εποχή.

3. Batman: Endgame (Scott Snyder, Greg Capullo – 2014)

Η καλύτερη πρόσφατη ιστορία του Batman δια χειρός Scott Snyder και Greg Capullo. Ύστερα από το απογοητευτικό φινάλε της προηγούμενης ιστορίας των δύο δημιουργών στο ”Death of the Family”, ο Joker επιστρέφει για να σκορπίσει το χάος άλλη μια φορά, βάζοντας στο στόχαστρο τους συνεργάτες του Σκοτεινού Ιππότη. Ανατριχιαστικός και επιβλητικός όσο ποτέ, ο Joker δοκιμάζει τις ψυχικές αντοχές του αιώνιου εχθρού του, δηλητηριάζοντας την Justice League και κόβοντας το χέρι του Άλφρεντ για να καταλήξουν σε μια επική μονομαχία στο φινάλε, όπου βρίσκουν και οι δύο (;) τον χαμό τους. Οι Snyder και Capullo δίνουν ένα φανταστικό τέλος στην ιστορία τους και μετατρέπουν τον Joker σε έναν αθάνατο χαρακτήρα.

4. A Death in the Family (Jim Starlin, Jim Aparo – 1988)

Το ”A Death in the Family” αποτελεί μία από τις πιο διάσημες ιστορίες του Batman, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένατης τέχνης οι αναγνώστες αποφάσισαν για την μοίρα ενός χαρακτήρα. Ο άτυχος ήταν ο Robin και η ετυμηγορία των αναγνωστών ήταν ο θάνατος. Και φυσικά κανένας δεν ήταν καταλληλότερος για να εκτελέσει την ποινή από τον Joker. Σε μία συγκλονιστική σκηνή ο Joker, αφού έχει βασανίσει τον Jason Todd, τον χτυπάει μέχρι θανάτου με ένα λοστό. Ο Batman δεν καταφέρνει να τον σώσει και μία κλασσική στιγμή του lore του Batman γεννιέται. Χωρίς να αποτελεί κάποια εσωτερική ενδοσκόπηση του χαρακτήρα, το κόμικ αυτό μένει στην ιστορία καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Joker αφήνει μια τόσο βαθιά πληγή στον Batman και θα αποτελέσει την απαρχή της εκπληκτικής ιστορίας του Red Hood.

5. The Man Who Laughs (Ed Brubaker, Doug Mahnke – 2005)

Το ”The Man Who Laughs” εξελίσσεται στον κόσμο του ”Year One” του Frank Miller και εισάγει τον χαρακτήρα του Joker, αντλώντας έμπνευση από το πρώτο τεύχος του Batman. Ουσιαστικά πρόκειται για επαναφήγηση της κλασσικής ιστορίας του Joker, κομμένη και ραμμένη για τον 21ο αιώνα. Εδώ φαίνεται η ασταμάτητη δύναμη του Joker με τις φρικτές πράξεις του να φέρνουν τον Batman στο προσκήνιο και μία αντιπαλότητα γεννιέται, η οποία φαίνεται ότι θα διαρκέσει για πάντα. Ο τρόπος δράσης του Joker ενέπνευσε τον χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Heath Ledger και αυτό από μόνο του αρκεί για να μπει στις κλασσικές ιστορίες του.

6. Arkham Asulym: A Serious House on a Serious Earth (Grant Morrison, Dave McKean – 1989)

Το άσυλο του Άρκαμ αποτελεί ένα από τα βασικότερα κομμάτια του κόσμου του Batman. Είναι το μέρος όπου καταλήγουν οι εχθροί του και φυσικά ο Joker δεν θα μπορούσε να λείπει από εκεί. Ο Grant Morrison κάνει μια κατάδυση στο άσυλο – κολαστήριο, με συνοδεία το χαοτικό σχέδιο του Dave McKean και βάζει τον Batman αντιμέτωπο με τους χειρότερους εχθρούς του αλλά και τους προσωπικούς του δαίμονες. Φυσικά η αναμέτρηση με τον Joker κλέβει την παράσταση με την απεικόνισή του να είναι βγαλμένη από τον χειρότερο εφιάλτη. Αν είσαι φαν του χαρακτήρα επιβάλλεται να το διαβάσεις.