Οι 5 καλύτερες animation ταινίες της DC

0

Από το 2007 η DC κυκλοφορεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα animation ταινίες, οι οποίες βασίζονται στις πιο γνωστές ιστορίες των υπερηρώων της. Το εγχείρημα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, με τον αριθμό των κυκλοφοριών να αυξάνεται κάθε χρόνο, γεγονός που οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει το animation τμήμα της, σε αντίθεση με το πολύπαθο κινηματογραφικό.

Ο συνδυασμός του εξαιρετικού υλικού της DC και της ελευθέριας που δίνει το animation σε αντίθεση με τους πιο αυστηρούς κινηματογραφικούς κανόνες, οδήγησε σε ταινίες-διαμαντάκια, οι οποίες μένουν πιστές στο αρχικό υλικό τους και ταυτόχρονα το ανανεώνουν.

Οι ταινίες είναι αρκετές και καλές καθιστώντας δύσκολη την τελική επιλογή. Η τελική πεντάδα μπορεί να μην αρέσει σε όλους αλλά ως Nerd Things οφείλουμε να λέμε την γνώμη μας. Πάντα. Παρακάτω παραθέτουμε τις 5 ταινίες που ξεχωρίσαμε για όσους δεν έχουν μυηθεί στον animated σύμπαν της DC, αλλά και για όσους θέλουν να το εξερευνήσουν άλλη μια φορά.

5. Batman: Assault on Arkham

Μην σας ξεγελάει ο τίτλος του. Δεν πρόκεται για ταινία Batman αλλά για την πρώτη μεταφορά της Suicide Squad στο animated universe.

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στο σύμπαν του Batman: Arkham, της γνωστής σειράς βιντεοπαιχνιδιών του Batman, με την ομάδα των υπερ – κακών της DC να είναι στο προσκήνιο και να έρχονται αντιμέτωποι τόσο με τον Batman όσο και με τον Joker.

Όταν ο Batman συλλαμβάνει τον Riddler και τον στέλνει στο Arkham Asylum, η Amanda Waller στέλνει μία ομάδα αποτελούμενη από τους αντιπάλους των μελών της Justice League για να πάρουν ένα πολύτιμο εργαλείο του Riddler και καλούνται να φέρουν εις πέρας την αποστολή χωρίς αντιρρήσεις, καθώς το καθένα μέλος φέρει ένα εκρηκτικό κολάρο. Και σαν μην έφτανε αυτό, στην πορεία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που τους στήνει ο Batman και την μανιακή τρέλα του Joker.

Το Assault on Arkham μεταφέρει πιστά το πνεύμα του κόμικ και την αντισυμβατικότητα των πρωταγωνιστών του. Οι ”ήρωες” είναι πραγματικά κακοί και λειτουργούν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον και την επιβίωσή τους, χωρίς να φτάσουν στο σημείο να θεωρηθούν αντιήρωες. Η ταινία είναι εξαιρετικά βίαιη και αιματηρή και αυτό λειτουργεί στα υπέρ της, καθώς πρόκειται για μία ταινία κακών. Επίσης η παρουσία του Joker δίνει το κάτι παραπάνω, βάζοντας τον ουσιαστικά στον ρόλο του απόλυτου ανταγωνιστή και μας δίνει μερικές πολύ καλές σκηνές όπως αυτή εδώ.

Η πρώτη εμφάνιση της Suicide Squad στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οδήγησε μάλιστα και στην κινηματογραφική υλοποίησή της, η οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι πέτυχε.

4. Wonder Woman

Η ταινία της Wonder Woman ήταν απόλυτα επιτυχημένη και πήρε θετικότατες κριτικές απο κοινό και κριτικούς παγκοσμίως. Οκ, ήταν μία καλή ταινία αλλά η πραγματικά καλή ταινία της Wonder Woman είναι αυτή εδώ.

Παρακολουθούμε από την αρχή την ιστορία των Αμαζόνων και στη συνέχεια μεταφερόμαστε στον σύγχρονο κόσμο με μια νεαρή Diana Prince να προσπαθεί να αποδείξει τις δυνατότητές της στην μητέρα της και στην φυλή της. Ύστερα από την απρόσμενη εμφάνιση του κατασκόπου Steve Trevor στην Themyscira, η Diana πηγαίνει μαζί του στον κανονικό κόσμο για να ανακαλύψει μία συνομωσία υποκινούμενη από τον θεό Άρη με σκοπό προκαλέσει έναν μεγάλο πόλεμο που θα του δώσει απόλυτη δύναμη πάνω στην ανθρωπότητα και θα καταστρέψει οριστικά την Themyscira.

Όποιος/α θέλει να δει την απόλυτη ενσάρκωση της Wonder Woman δεν έχει παρά να δει το συγκεκριμένο animation. Βλέπουμε μία επική Wonder Woman, η οποία διακατέχεται από παρορμητικότητα και δεν φοβάται το μέγεθος της δύναμης της. Το ερωτικό στοιχείο υπάρχει χωρίς να υποβαθμίζει το επικό καθώς πρόκειται για την πιο δυναμική υπερηρωίδα της ποπ κουλτούρας και μία πιο ρομαντική προσέγγιση θα ήταν εκτός χαρακτήρα. Η τελική αναμέτρηση είναι απόλυτα επική και μας δίνει ότι δεν μας έδωσε η αντίστοιχη στην ταινία του 17.

Το Wonder Woman μπορεί να μην έχει αφήσει ιστορία, είναι όμως ένα διαμαντάκι της DC και αποτέλεσε ένα καλό βήμα που οδήγησε στην σημερινή ευρεία αναγνώρισή της.

3. The Dark Knight Returns

Η πιο γνωστή και ίσως η πιο εμβληματική ιστορία του Batman, δια χειρός Frank Miller, δεν γινόταν να μην μεταφερθεί σε animation. Έτσι λοιπόν το 2012 και το 2013 κυκλοφόρησε σε δύο μέρη το Dark Knight Returns και αποτέλεσε μία από τις καλύτερες υπερηρωικές animation ταινίες που έχουμε δει.

Σε μία μελλοντική Gotham με το έγκλημα να κυριαρχεί, ένας γερασμένος Bruce Wayne επιστρέφει ως Batman για να επαναφέρει την τάξη. Μαζί με μία καινούργια Robin τα βάζει με νέους αντίπαλους αλλά στην πορεία έρχεται αντιμέτωπος για τελευταία φορά με τους αιώνιους εχθρούς του.

Η ταινία ακολουθεί πιστά το κόμικ όσο και το σχέδιο και έχουμε την τύχη να παρακουθήσουμε καταπληκτικές σκηνές βγάλμενες από το grand opus του Frank Miller όπως την επανεμφάνιση του Batman και τις μάχες του με τους μεταλλαγμένους, τον Joker αλλά και τον Superman με την τελευταία να αποτελεί σκηνή κόμικ ανθολογίας.

To Dark Knight Returns ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες αντίστοιχες ταινίες της DC, καθώς είναι αυτόνομη ταινία και δεν συνδέεται με κάμια άλλη από το animated σύμπαν της. Οι λάτρεις του κλασσικού κόμικ θα το λατρέψουν και όσοι δεν έχουν έρθει σε επαφή με το κόμικ μπορούν να διαπιστώσουν γιατί θεωρείται τόσο διαχρονικό.

2. Justice League: The Flashpoint Paradox

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως θα ήταν το Back to the Future με υπερήρωες; Το Flashpoint είναι η απάντηση.

Ο Barry Allen ή αλλιώς Flash ξυπνάει σε έναν κόσμο όπου δεν έχει τις δυνάμεις του και οι συνάδελφοι του στη Justice League είναι λίγο… διαφορετικοί. Στην προσπάθειά του να βρει τι συμβαίνει έρχεται σε επαφή με τον Batman, μόνο που ο Σκοτεινός Ιππότης είναι ένας μηδενιστής αντιήρωας που σκοτώνει χωρίς δισταγμό. Ο Flash αναγκάζεται να ξαναβρεί τις δυνάμεις του ώστε να καταφέρει να επαναφέρει την πραγματικότητα στην κατάσταση που ήταν πριν.

Βασισμένο στο ομότιτλο κόμικ του Geoff Johns, το Flashpoint είναι η καλύτερη ταινία της DC που περιλαμβάνει την Justice League. Η ιστορία είναι επικεντρωμένη στον Flash και αυτό δίνει ένα νέο ενδιαφέρον καθώς η πλειοψηφία των ιστοριών της Justice League επικεντρώνεται κυρίως στην βασικά τριάδά της (Batman, Superman, Wonder Woman). Ο Flash βγάζει μεγαλύτερο συναίσθημα σαν χαρακτήρας μέσα σε μία πολύ σκοτεινή ιστορία και η απεικόνιση των εναλλακτικών εκδοχών των υπόλοιπων χαρακτήρων είναι αριστουργηματική, ειδικότερα του Batman.

Το Flashpoint  Paradox είναι σκοτεινό, βίαιο, δραματικό και απόλυτα επικό. Η Warner έχει ανακοινώσει ήδη κανονική ταινία με τίτλο Flashpoint και εμείς ελπίζουμε να βγει καλή, αλλά και να μη βγει, θα έχουμε πάντα αυτό το καταπληκτικό animation.

1. Batman: Under the Red Hood

Η επιλογή για την καλύτερη ταινία ήταν δύσκολη αλλά νομίζουμε οτι αντικειμενικά είναι αυτό εδώ το έπος.

Στη Gotham ένας νέος μασκοφόρος κάνει την εμφάνισή του και σπέρνει τον τρόμο στους εγκληματίες της πόλης αλλά με την διαφορά ότι είναι ανελέητος και δεν διστάζει να τους στέλνει στον τάφο τους. Ο Batman καλείται να σταματήσει τον μασκοφόρο με το όνομα Red Hood αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία σοκαριστική αποκάλυψη.

Το Under the Red Hood είναι η απόλυτη ταινία Batman. Συνδυάζει άψογα όλες τις αρετές του Σκοτεινού Ιππότη, το ντετέκτιβ στοιχείο, το μυστήριο, την σκοτεινή ατμόσφαιρα και το συναισθηματικό υπόβαθρο που τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ήρωες. Πρόκειται για μία βίαιη ιστορία απώλειας και εκδίκησης και συγκαταλέγεται άνετα στις καλύτερες ιστορίες του Batman αλλά και της DC γενικότερα.

Στο τέλος μένουμε απόλυτα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα απορημένοι για το πως η DC δεν κατάφερε με τέτοιο υλικό να μεγαλουργήσει και στις κινηματογραφικές απόπειρές της.