5 επικά βιβλία που πρέπει να διαβάσεις το 2022!

Μπήκε η νέα χρονιά, η πανδημία δεν λέει να τελειώσει και ο εφιάλτης ενός ακόμα lockdown παραμονεύει. Σε περίπτωση που θες να προμηθευτείς με υλικό ενόψει μιας τέτοιας περίπτωσης, το κείμενο αυτό είναι για σένα. Βασικά, το κείμενο αυτό είναι για σένα αν απλά γουστάρεις να καταπίνεις το ένα βιβλίο μετά το άλλο.

Ο οίκος εκδόσεων Anubis, πιστός στην κυκλοφορία συναρπαστικών τίτλων της λογοτεχνίας του φανταστικού, μας δίνει για άλλη μια φορά πληθώρα επιλογών και το Nerd Things σταχυολόγησε πέντε σχετικούς τίτλους που επιβάλλεται να διαβάσεις το 2022.

1. «Μια Στάλα Μίσος» του Joe Abercrombie

Tο πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο του Joe Abercrombie, «Μια Στάλα Μίσος» αποτελεί και το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Η Εποχή της Παραφροσύνης». Στο σύμπαν αυτό έχουμε από τη μια πλευρά, μια μεσαιωνική εκδοχή της Αγγλίας και από την άλλη την αναδυόμενη εποχή των μηχανών. Στο πρώτο αυτό βιβλίο γνωρίζουμε ουσιαστικά τις αντιμαχόμενες πλευρές και τους εσωτερικούς τους συσχετισμούς σε έναν κόσμο που καταρρέει για να πάρει ένας άλλος τη θέση του. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια fantasy ιστορία, οι αναγωγές με την… αληθινή ιστορία είναι αναπόφευκτές, όπως άλλωστε και οι σχολιασμοί αναφορικά με το ιστορικό προτσές.

2. «Το Κάλεσμα του Δράκου» του John M. Ford

Ψηλά στις χιονισμένες Άλπεις, σε ένα αποκλεισμένο πανδοχείο, η μοίρα φέρνει μαζί κάποιους εντελώς ετερόκλητους χαρακτήρες. Είναι αυτοί που πρόκειται να αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας: Ένας ευγενής Βυζαντινός μισθοφόρος… Μια κυνηγημένη γιατρός από τη Φλωρεντία… Ένας αγέραστος Ουαλός μάγος… Και ο Σφόρτσα, ο μυστηριώδης δούκας.
Οι τέσσερίς τους θα ξεκινήσουν μια περιπέτεια γεμάτη δολοπλοκίες με σκοπό να εξασφαλίσουν τον αγγλικό θρόνο στον Ριχάρδο, Δούκα του Γκλόστερ. Σε μια άλλη μεσαιωνική Ευρώπη που κυριαρχείται από την απειλή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πρέπει να ακολουθήσουν έναν δρόμο γεμάτο δολοπλοκίες και απρόσμενες περιπέτειες, για να εκπληρώσουν το πεπρωμένο τους. Το μυθιστόρημα του John M. Ford «Το Κάλεσμα του Δράκου», το οποίο τιμήθηκε με το World Fantasy Award Καλύτερου Μυθιστορήματος, θεωρείται από τους κριτικούς προπομπός του «Game of Thrones».

3. «Σιλό» του Howey Hugh

Ένα αληθινό εκδοτικό φαινόμενο, ένα Sci Fi που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά του είδους. Η κοινωνία του «Σίλο» αποτελεί ένα δυστοπικό μέλλον όπου οι λίγοι εναπομείναντες ζωντανοί άνθρωποι, ζουν σε τεράστια υπόγεια και είναι αποκομμένοι απο τον κατεστραμμένο έξω κόσμο. Σε αυτή την κοινωνία οι γεννήσεις και οι γάμοι είναι ελεγχόμενοι και οι άδειες για να κάνει κάποιο ζευγάρι παιδιά δίνεται με κλήρωση. Οι ιδέες που αμφισβητούν αυτό το καθεστώς είναι απαγορευμένες και η έκφρασή τους τιμωρείται με θάνατο. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Wool -το δεύτερο με τίτλο «Βάρδια» κυκλοφορεί επίσης στα ελληνικά από την Anubis-, πέρα για πέρα τρομακτικό και μυστηριώδες: η πένα του Hugh (ο οποίος ξεκίνησε να δημοσιεύει το έργο του σε προσωπικό blog προτού τον ανακαλύψουν οι εκδοτικοί οίκοι) είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της σύγχρονης Sci Fι λογοτεχνίας.

4. «Ο Λεβιάθαν Ξυπνά» του James S.A. Corey (Ty Franck – Daniel Abraham)

Ο βοηθός του George R.R. Martin, Ty Franck και ο Sci Fi συγγραφέας, Daniel Abraham ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό το ψευδώνυμο James S.A. Corey και το αποτέλεσμα γράφει ιστορία. Το «Ο Λεβιάθαν Ξυπνά» είναι το πρώτο από τα οκτώ συνολικά βιβλία της σειράς «The Expanse» (αυτό τον καιρό γράφεται το ένατο και τελευταίο βιβλίο), που άλλωστε αποτέλεσε και την έμπνευση για την ομόνυμη σειρά του Prime. Γραμμένο από δυο τύπους που κάνει μπαμ πως είναι μεγάλοι γνώστες του είδους της Επιστημονικής Φαντασίας και έχουν την δυνατότητα να εμπνέονται με αρμονία από τις επιρροές τους, το «Ο Λεβιάθαν Ξυπνά» μας μεταφέρει σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα και μια διαπλανητική επανάσταση βρίσκεται προ των πυλών αλλά στην πραγματικότητα η ιστορία τους είναι απλά το όχημα για να κάνουν σχολιασμούς για ρεαλιστικά ζητήματα όπως η ιστορική φυσιογνωμία της εξουσίας, η κοινωνική συναίνεση και οι κρατικοί μηχανισμοί. Με άλλα λόγια, οι τύποι κάνουν ό,τι απαιτείται για να έχουμε ουσιαστικό Sci Fi.

5. «Ο Γκρίζος Άνθρωπος» του Mark Greaney

Το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς «Gray Man» από τον υπερεπιτυχημένο συγγραφέα Mark Greaney είναι και αυτό που ενέπνευσε την επικείμενη υπερπαραγωγή του Νetflix με τους Ryan Gosling και Chris Evans. Πρόκειται για την εισαγωγή στο κόσμο, ενός μοναχικού αλλά εξαιρετικού δολοφόνου, ενός αληθινού… «Γκρίζου Ανθρώπου» που ζει μέσα στις σκιές και την αφάνεια και που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις ικανότητές του πλέον για να επιβιώσει. Άχαστο για τους λάτρεις του κατασκοπικού είδους.