10 τιμιότατα remakes κλασσικών horror ταινιών

0

Αυτά είναι τα horror remakes, τα οποία αποτέλεσαν τίμιες εκσυγχρονίσεις των προκατόχων τους. 

Τα remakes είναι παλιά ιστορία στο Hollywood. Συνήθως ο βασικός λόγος δημιουργίας τους αποσκοπεί στο εύκολο κέρδος καθώς αποτελούν νέες μεταφορές διάσημων τίτλων που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρουν κόσμο στις αίθουσες, μόνο και μόνο με το όνομά τους. Στο είδος του horror λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής, τα remakes είναι μία εύκολη λύση για γρήγορο κέρδος. Κατά πλειοψηφία πρόκειται για αρπαχτές, με πάρα πολλές κακές εώς απλά ανέμπνευστες ταινίες που δεν προσπαθούν καν έστω να είναι ένας απλός φόρος τιμής στην πηγή τους.

Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις όπου τα remakes ανέβασαν κατά πολύ τις αρχικές ιδέες των προκατόχων τους, με αποτέλεσμα να τις ξεπερνάνε, όπως έχουμε δει με τα ”The Thing”, ”The Fly”, ”Invasion of the Body Snatchers” και άλλους κλασσικούς τίτλους που πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι δεν πρόκειται για ορίτζιναλ ταινίες.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχολήθουμε με καμία από τις δύο περιπτώσεις, παρά μόνο με τα remakes που έδωσαν μια φρέσκια πνοή στο αρχικό ύλικό τους και το εκσυγχρόνισαν ιδανικά για ένα νέο κοινό. Μπορεί κάποιες από αυτές να μην ξεπέρασαν τις αρχικές εκδοχές τους, παρ΄όλα αυτά αποτελούν τίμιες μεταφορές που αξίζει να δεις, ειδικά αν είσαι fan του κινηματογραφικού τρόμου. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τα horror remakes που στάθηκαν επάξια στο βαρύ όνομα που κουβαλάνε, σύμφωνα πάντα με την υποκειμενικότατη αποψάρα μας.

10. The Texas Chainsaw Massacre (2003)

 

Η αυθεντική ταινία του Tobe Hooper ανήκει στις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών. Είμαστε της άποψης ότι κανένα remake δεν πρόκειται να φτάσει το μεγαλείο του για πολλούς λόγους που δεν θα αναλύσουμε εδώ. Το remake του 2003 κατακρεουργήθηκε από τους κριτικούς κι αυτό εώς έναν βαθμό δικαιολογείται. Από την άλλη πρόκειται για μία πιο brutal εκδοχή που στήνει έναν επιβλητικό Leatherface για την νέα χιλιετία. Υπάρχει πολύ πιο αίμα, gore και μία νεαρή Jessica Biel ως final girl. Φυσικά και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με το πρωτότυπο αλλά αποτελεί ένα τίμιο remake που προσφέρει απενεχοποιημένη gore δράση.

9. The Last House on the Left (2009)

Το ντεμπούτο του τεράστιου Wes Craven το 1972 είναι ένα βαρβάτο exploitation έργο που είχε σοκάρει το κοινό της εποχής με την ωμότητά του και δικαίως θεωρείται cult classic. Ο ελληνικής καταγωγής Ντένις Ηλιάδης το 2009 ανέλαβε το remake και απέτισε έναν ιδανικό φόρο τιμής στη ταινία του Craven. Το ”The Last House on the Left” κρατάει όλα τα στοιχεία που έκαναν αρχική ταινία να ξεχωρίσει και τα εναρμονίζει στη σύγχρονη εποχή, δίνοντας μας ένα δυνατό remake.

8. Halloween (2007) 

Όπως και στο ”The Texas Chainsaw Massacre”, έτσι και δω μιλάμε για έναν ογκόλιθο του slasher σινεμά, το οποίο κανένα remake δεν πρόκειται να φτάσει. Σε αυτή την περίπτωση όμως έχουμε μια τελείως εναλλακτική εκδοχή του μύθου του Michael Myers από τον Rob Zombie, καταλήγοντας σε ένα άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Εδώ ο Myers δεν είναι το απόλυτο κακό αλλά ένας ανθρώπινος χαρακτήρας όπου η ζωή δεν του φέρθηκε καθόλου καλά, μέσω του όριτζιν που μας παραθέτει ο Rob Zombie. Τα έχουμε γράψει και πιο αναλυτικά εδώ. Οι σκληροπυρηνικοί φανς μάλλον δεν εγκρίνουν αλλά αυτή η εκδοχή είναι ξεκάθαρα καλύτερη από όλα σχεδόν τα sequels του franchise, με εξαίρεση βέβαια το τελευταίο.

7. Friday the 13th (2009)

Εδώ φίλες και φίλοι μας θα γίνουμε ιερόσυλοι. Το αυθεντικό ”Friday the 13th”, η ταινία που μας σύστησε στον αδυσώπητο Jason Vorhees (ή μάλλον στη μάνα του) είναι μία κλασσική ταινία που όμως δεν έχει γεράσει καθόλου καλά. Βλέποντας τη πάλι, υστερεί δραματικά σε σχέση με τις υπόλοιπες της γενιάς της και ναι, θα το πούμε, δεν είναι καλή ταινία. Το remake του 2009 κάνει καλύτερη δουλειά, αποφεύγοντας ανατροπές που δεν έχουν νόημα, και μας παραδίδει ένα μοντέρνο slasher με έναν Jason Vorhees που μας υπενθυμίζει γιατί είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς serial killers στην ιστορία του σινεμά.

6. Fright Night (2011)

Το ”Fright Night” ήταν από εκείνες τις γαμάτες βαμπιροταινίες των 80ς που συνδύαζαν τέλεια την teen κωμωδία με τον τρόμο των βρυκολάκων. Το remake ήταν μία ανέλπιστα καλή μεταφορά, κυρίως λόγω του εξαιρετικού καστ του. Οι Anton Yelchin, Colin Farrell και David Tenant λάμπουν σε αυτό το remake που εκτός από το κωμικό στοιχείο, προσφέρει και αρκετές σκηνές γνήσιου τρόμου.

5. Night of the Living Dead (1990)

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για την θρυλική ταινία του George Romero. Το όνομά του είναι συνυφάσμενο με τα ζόμπι, τα οποία έχουν αποκτήσει την δική τους, ξεχωρίστη θέση στην ποπ κουλτούρα. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να πούμε ότι η ταινία του 68 έχει παλιώσει αρκετά, κυρίως λόγω του χαμήλου μπάτζετ της. Έτσι, ένα remake ήταν απαραίτητο και αυτό του 1990 αποτελεί μία από τις καλύτερες σύγχρονες μεταφορές του έργου του Romero. Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, το πνεύμα της αρχικής ταινίας βρίσκεται και εδώ, με τον μάστορα των πρακτικών εφέ, Tom Savini, να δίνει τον δικό του φόρο τιμής στο κλασσικό horror διαμάντι.

4. Dawn of the Dead (2004)

Πολύ πριν την DC, το 2004, ο Zack Snyder έκανε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο, αναλαμβάνοντας το remake του ”Dawn of the Dead”, το οποίο για πολλούς αποτελεί την καλύτερη ταινία του George Romero. Ο Snyder διαφοροποιείται αρκετά και δίνει την δικιά του μοντέρνα εκδοχή, που, αν και υστερεί σε σχέση με τους συμβολισμούς της πρωτότυπης ταινίας, δεν χάνει καθόλου σε ένταση, μετατρέποντας τα αργοκίνητα ζόμπι σε μανιασμένα τέρατα. Από τις καλύτερες ζομποταινίες των τελευταίων 20 χρόνων.

3. Evil Dead (2013)

Το κλασσικό ”Evil Dead” είναι ένα σεμινάριο για το πως να κάνεις μία φρενήρη ταινία τρόμου και παράνοιας, με ελάχιστα χρήματα. Ο Sam Raimi δημιούργησε ένα από τα καλύτερα horror franchises που έχουμε δει και αυτομάτως κάθε πιθανότητα για καλό remake αντιμετωπίζεται το λιγότερο με αμφιβολία. Κανεις δεν περίμενε ότι ο άσημος Fede Alvarez, όχι μόνο θα τολμούσε να αναλάβει εκ νέου τη ταινία, αλλά θα παρέδιδε μία απίστευτα πετυχημένη μοντέρνα εκδοχή. Το νέο ”Evil Dead” σέβεται απόλυτα τον προκάτοχό του, διατηρώντας την ένταση και το αιματοκύλισμα σε επίπεδα αντίστοιχα με την πρωτότυπη ταινία και ανήκει στα καλύτερα σύγχρονα remakes που έχουμε δει.

2. The Hills have Eyes (2006)

Δεύτερη ταινία στη λίστα πάνω σε έργο του Wes Craven, το ”The Hills have Eyes” είναι μία εμπειρία που σε σοκάρει και σε γεμίζει υπερένταση σχεδόν σε όλη την διάρκειά του. Ό,τι έκανε δηλαδή και η πρώτη ταινία στην εποχή της, μόνο που εδώ έχουμε μία ακόμα πιο ακραία εκδοχή που σου προκαλεί ταραχή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο Alexander Aja είχε ήδη δείξει δείγματα γραφής στο ”High Tension” και εδώ δίνει μία ακόμα πιο διεστραμμένη εκδοχή πάνω στο ήδη διεστραμμένο έργο του Craven. Δεν προτείνεται για ευαίσθητα στομάχια.

1. The Ring (2002)

Συνήθως τα αμερικάνικα remakes ασιατικών ταινιών καταλήγουν σε τραγωδίες. Πέρα από τη μηδενική προσπάθεια για κάτι βαθύτερο από επιφανειακό τρόμο, είναι όντως δύσκολο να συναγωνιστείς το ασιατικό σινεμά, ειδικά στο είδος του τρόμου, εκεί όπου διατηρούν μια εξαιρετική παράδοση. Αυτό ευτυχώς δεν ισχύει για το remake του ”The Ring”, το οποίο δημιούργησε εφιάλτες στο εφηβικό (και όχι μόνο) κοινό, με την απίστευτα τρομακτική παρουσία της Σαμάρα. Η αμερικάνικη εκδοχή πέτυχε γιατί διατήρησε την ατμόσφαιρα της γιαπωνεζικής ταινίας και μέχρι σήμερα είναι η καλύτερη προσπάθεια της μεταφοράς του ασιατικού τρόμου στο αμερικάνικο σινεμά.