Top 10: Δέκα γυναικείοι χαρακτήρες που λατρέψαμε

0

Τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή των γυναικών σε ταινίες και σειρές έχει αυξηθεί κατά κόρον. Οι αγώνες των γυναικών στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση για περισσότερη αντιπροσώπευση και ισότητα στις πληρωμές με τους άντρες συναδέλφους τους αλλά και η μείωση των σεξιστικών απεικονίσεων που είχαν τα προηγούμενα χρόνια έφεραν θετικές αλλαγές.

Σταδιακά πιο πολλές γυναίκες ηθοποιοί και σκηνοθέτες αρχίζουν και παίρνουν ευκαιρίες, αναδεικνύοντας το ταλέντο τους και κάνοντας ένα μικρό βήμα προς την φυλετική ισότητα, όσον αφορά την αντιπροσώπευσή τους στην μεγάλη και μικρή οθόνη. Από την άλλη το Hollywood προχωράει στην δημιουργία κακών remakes κλασσικών ταινιών, αντικαθιστώντας τους άντρες ηθοποιούς με γυναίκες, καταλήγοντας στην αποτυχία τόσο στις κριτικές όσο και στην απήχηση τους στο κοινό. Το Hollywood δεν δείχνει να καταλαβαίνει ότι ο κόσμος δεν ζητάει θηλυκά remakes και reboots αλλά φρέσκο υλικό με καλοστημένους γυναικείους χαρακτήρες. Η μόνη ταινία που αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα ήταν το ”Mad Max: Fury Road” που αποτελεί πλέον οδηγό για το πως να στήνεις δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες.

Ευτυχώς όμως είχαμε την τύχη να δούμε ταινίες με ηρωίδες που έγραψαν ιστορία στην ποπ κουλτούρα και σε εποχές ακόμα πιο δύσκολες για τις γυναίκες. Οι ηρωίδες αυτές με την βοήθεια μεγάλων δημιουργών, έσπασαν το κατεστημένο και συνεχίζουν να βάζουν τα γυαλιά σε όσους πιστεύουν ακόμα στον όρο ”ασθενές φύλο”. Το Nerd Things σας παρουσιάζει τις δέκα γυναίκες ηρωίδες που άφησαν εποχή στην μεγάλη και μικρή οθόνη.

1. Ellen Ripley (Alien)

Από τελευταία επιζώσα στο πρώτο Alien σε απόλυτη action ηρωίδα στο Aliens, η Ellen Ripley είναι το πρότυπο της badass πρωταγωνίστριας μέχρι και σήμερα. Το ”Get away from her you bitch” θα αφήσει ιστορία στις πιο διάσημες κινηματογραφικές ατάκες όλων των εποχών.

2. Sarah Connor (The Terminator)

Σε ένα φανταστικό κινηματογραφικό λεξικό, στο λήμμα ”δυναμικός γυναικείος χαρακτήρας” η εικόνα που ταιριάζει απόλυτα είναι αυτή της Sarah Connor. Μπορεί στα δύο πρώτα Terminator να μας συνέπαιρνε η επιβλητική φιγούρα του Arnold Schwarzenegger αλλά η ψυχή των δύο ταινιών είναι η πολεμίστρια και μάνα του μελλοντικού επαναστάτη John Connor.

3. Trinity (The Matrix)

Βγαλμένη από τα αριστούργημα του William Gibson, η Trinity είναι η απόλυτη ενσάρκωση της cyberpunk αισθητικής και ατόφιας μαχητικότητας. Είναι η τύπισσα που ώθησε τον Neo να γίνει εκλεκτός και ταυτόχρονα δεν δίσταζε να τα βάλει με άτρωτους agents με κίνδυνο την ζωή της και γι αυτό τον λόγο θα βρίσκεται για πάντα στις καρδιές μας.

4. The Bride (Kill Bill)

Καμία ιστορία εκδίκησης δεν ήταν πιο απολαυστική και πιο βίαιη απ’ αυτή της Νύφης στα δύο μέρη του Kill Bill του Quentin Tarantino. Η Uma Thurman μετατρέπεται σε μία ασταμάτητη φονική μηχανή που θα έκανε ακόμα και τον θρυλικό Bruce Lee να φοβάται και να βρίσκεται στις πιο δυναμικές γυναικείες παρουσίες που έχουμε δει.

5. Furiosa (Mad Max: Fury Road)

Όταν συμπρωταγωνιστείς με τον Mad Max και καταφέρνεις να κλέβεις την παράσταση, τότε έχεις κάνει κάτι πολύ σωστά. Το Mad Max: Fury Road ήταν ένα φρενήρες όργιο δράσης από την αρχή μέχρι το τέλος και η Furiosa ήταν το κατάλληλο συστατικό που έδωσε ουσία στο όραμα του George Miller.

6. Leia Organa (Star Wars)

Λίστα με ηρωίδες χωρίς την αγαπημένη μας πριγκίπισσα δεν γίνεται. Η Leia έσπασε το στερεότυπο της ανυπεράσπιστης πριγκιποπούλας και έδειξε ότι μπορεί να σταθεί επάξια σε χαρακτήρες όπως τους Luke Skywalker, Han Solo και Darth Vader και να αγαπηθεί όσο λίγες γυναίκες από τους geeks του πλανήτη.

7. Daenerys Targaryen (Game of Thrones)

Το Game of Thrones είχε ένα σωρό καλογραμμένους γυναικείους χαρακτήρες που θα χρειάζονταν ένα άρθρο μόνο γι αυτό. Αντικειμενικά όμως το ταξίδι της Daenerys από σκλάβα σε επιβλητική βασίλισσα ήταν και το πιο εντυπωσιακό και ας μας ξενέρωσε στο τέλος.

8. Catwoman (Batman Returns)

Συγγνώμη Wonder Woman και Captain Marvel αλλά ο πιο φεμινιστικός χαρακτήρας σε υπερηρωική ταινία είχε κάνει την εμφάνισή του από το 1992 και ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί. Η Michelle Pfeifer ενσάρκωσε το απόλυτο πορτρέτο της Catwoman σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες σε superhero ταινία. Αν περιοριστούμε και σε ταινίες του Σκοτεινού Ιππότη, η ερμηνεία της μπορεί να ξεπεραστεί μόνο από τον αείμνηστο Heath Ledger.

9. Clarice Sterling (The Silence of the Lambs)

Η Clarice Sterling μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όχι μόνο κοίταξε τον διάβολο στα μάτια αλλά κέρδισε και τον σεβασμό του. Η σχέση της με τον Hannibal Lecter αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο συζήτησης των σινεφίλ και ο υπόγειος δυναμισμός την κάνουν μία από τις ηρωίδες που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε.

10. Jessica Jones (Jessica Jones)

Ό,τι και να προσπαθεί να κάνει η Marvel με τις Captain Marvel, Black Widow και τις υπόλοιπες υπερηρωίδες στις ταινίες της, δύσκολα θα ξεπεράσει τον δυναμισμό και την αλητεία της Jessica Jones. Μέσα σε τρεις σεζόν και χωρίς τις εντυπωσιακές δυνάμεις των προαναφερθεισών, η Jessica Jones αποτέλεσε την πιο πολύπλοκη αλλά και badass ηρωίδα της Marvel και η απουσία της δύσκολα θα ξεπεραστεί στο άμεσο μέλλον.