Τα 10 πιο άκυρα crossover στην ιστορία των κόμιξ

Ο Μπάτμαν στέκεται, βλοσυρός και αγέρωχος, κοιτώντας το σκοτεινό στενάκι που πριν χρόνια καθόρισε τη ζωή του, ενώ η βροχή πέφτει αμείλικτη πάνω στην μάσκα και την κάπα του – μέχρι εδώ όλα καλά, το σκηνικό είναι είναι πέρα για πέρα γνώριμο, οριακά είναι ένα κλισέ σκηνικό.

Στο πλάι του βρίσκεται ο Ραφαέλο, μια ανθρωπόμορφη μεταλλαγμένη χελώνα, το ένα από τα τέσσερα Χελονωνιντζάκια. Έχει εξίσου σκοτεινό βλέμμα, είναι εντελώς προσαρμοσμένος στο στιλ του «Νυχτερίδα» αλλά και πάλι: η εικόνα συνεχίζει να μοιάζει εντελώς άκυρη. Παίρνεις πίσω το «όλα καλά» που είπες πριν: προφανώς κάποιος σε δουλεύει πολύ άγρια. Ή απλά έχεις πάρει ναρκωτικά και βλέπεις παραισθήσεις.

Κι όμως είναι αλήθεια: κάποιοι θεώρησαν εξαιρετική ιδέα να γίνει ένα crossover ανάμεσα στον Batman και τα Χελονωνιντζάκια. Και αφού τους ήρθε αυτή η φαεινή ιδέα στο μυαλό, την έκαναν και πράξη και μάλιστα εις διπλούν: το 2015 υπό μορφή κόμικ, το 2019 υπό μορφή animated ταινίας μη τυχόν και δεν δουν ακόμα παραπάνω άνθρωποι την άκυρη ιδέα τους.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, στη βιομηχανία των κόμιξ τα τρελά crossover είναι μια παλιά παράδοση. Και με αφορμή την συνάντηση του Μπάτμαν με τους Ραφαέλο, Μικελάντζελο, Λεονάρντο και Ντονατέλο, το Nerd Things θυμάται δέκα φορές που τα μεγάλα μυαλά της κόμιξ βιομηχανίας έβαλαν στόχο να μας κάψουν μέσω ενός crossover.

1. BATMAN/TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES

To crossover που αποτέλεσε την αφορμή για τη συγγραφή αυτού του άρθρου αγαπητέ αναγνώστη, βασίζεται πάνω στην εξής υπόθεση: με κάποιο τρόπο τα Χελονωνιντζάκια και ο αιώνιος εχθρός τους, ο Σρέντερ, μεταφέρονται σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, που τυχαίνει να είναι η πραγματικότητα της Γκόθαμ Σίτι και κάπως έτσι οι καλοί πάνε με τους καλούς και οι κακοί με τους κακούς. Κάψιμο σύντροφοι…

2. ARCHIE/PREDATOR

Ο θρυλικός Predator περιδιαβαίνει το σύμπαν και σκοτώνει κόσμο και κοσμάκη μέχρι που φτάνει στη Γη. Εκεί θα συναντήσει τους πιο απρόβλεπτους και δύσκολους αντιπάλους που θα μπορούσε να φανταστεί: τον Άρτσι, την Βερόνικα και την Μπέτι. Ιδεάρα, έτσι;

3. CHARLES BARKLEY/GODZILLA

Έτος: 1993. Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ είναι ο καλύτερος πάουερ φόργουορντ του κόσμου, μέλος της θρυλικής Dream Team που λίγους μήνες πριν έχει κατακτήσει το χρυσό στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης και η Dark Horse έχει μια φαεινή ιδέα: να τον εντάξει σε ένα κόμικ όπου αντιμετωπίζει τον Γκοντζίλα! Έχουμε να κάνουμε με τον ορισμό της φράσης «τα λεφτά πάνω από την τέχνη». Για να μην έχετε αγωνία, νικάει ο Μπάρκλεϊ.

4. INFESTATION

Τα σύμπαντα των Star Trek, Transformers, Ghostbusters και G.I. Joe. συνυπάρχουν σε αυτό το crossover του 2011. Οι χαρακτήρες των ξεχωριστών διαστάσεων δεν συναντιούνται ποτέ, απλά συνδέονται μέσα από την επαφή τους με ένα εξωγήινο και απειλητικό τέρας. Για την ακρίβεια, οι περιπέτειες εδώ λαμβάνουν χώρα σε ξεχωριστές χρονικές περιόδους, σύμπαντα και πλανήτες αν και διάφορα στοιχεία των υποπλοκών τις ενώνουν μεταξύ τους με κάποιο τρόπο. Πλάκα-πλάκα: όχι και τόσο κακή ιδέα…

5. STAR TREK/X-MEN

To 1996 η Marvel βρήκε καλή ιδέα το crossover ανάμεσα στους X-Men και το Star Trek και εδώ που τα λέμε, η ιδέα δεν ακούγεται και πολύ κακή: τα δυο σύμπαντα μοιράζονται πολλά σε επίπεδο αισθητικής. Η υλοποίηση ωστόσο αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη υπόθεση και αυτό που προέκυψε ήταν ένα πραγματικό κουλουβάχατο. Τέσσερα χρόνια μετά πάντως, Star Trek και X-Men συνδέθηκαν (για πάντα) με άλλο τρόπο: ο καθηγητής Xavier και o Jean-Luc Picard απέκτησαν το ίδιο κινηματογραφικό πρόσωπο, αυτό του Πάτρικ Στίουαρτ.

6. PUNISHER/EMINEM

To 2009, o Eminem ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει τον δίσκο του «Relapse» και αποφάσισε να τον προωθήσει με έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο: αντί να δώσει συνεντεύξεις και διάφορα άλλα τέτοια ξεπερασμένα, ήρθε σε συμφωνία με την Marvel προκειμένου να πρωταγωνιστήσει, ως χαρακτήρας της, σε μια ιστορία της. Η Μarvel τον έκανε action ντουέτο με τον Punisher και ένα ιδιαίτερο crossover δημιουργήθηκε.

7. SUPERMAN/MUHAMMAD ALI

Κι όμως: η ιστορία με τον Σούπερμαν να παίζει ξύλο στο ρινγκ με τον Μοχάμεντ Άλι, σε μια αναμέτρηση από την οποία εξαρτιόταν το μέλλον της Γης και της ανθρωπότητας, έκανε τρελές πωλήσεις το 1979 και υπήρξε μεγάλη εμπορική επιτυχία για την DC. Το στόρι ήταν εντελώς χαζό -Μοχάμεντ Άλι και Σούπερμαν έπρεπε να δώσουν έναν αγώνα για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες ενός εξωγήινου που εκβίαζε την Γη πως θα την καταστρέψει σε αντίθετη περίπτωση- αλλά ο Άλι ήταν ακόμα μεγάλο όνομα εκείνη την εποχή και το crossover του με τον Σούπερμαν έσπασε ταμεία.

8. JLA/AVENGERS

Διακαής πόθος για μπόλικες γενιές οπαδών τόσο της DC όσο και της Μarvel, το crossover ανάμεσα στους ήρωες των δυο μεγάλων εταιρειών κόμιξ έμοιαζε για χρόνια με το γιοφύρι της Άρτας: και οι δυο ήθελαν αλλά αυτά τα πράγματα δεν εξαρτώνται απλά από την επιθυμία, είναι το κέρδος που τα καθορίζει. Τελικά, το 2003 έγινε πραγματικότητα αλλά το απογοητευτικό περιεχόμενο απλά επιβεβαίωσε αυτό που οι πιο ψύχραιμοι ήδη ήξεραν: επρόκειτο για κάτι εντελώς άκυρο.

9. ARCHIE/PUNISHER

Το ημερολόγιο έδειχνε 1994 και μετά τον Predator ήταν η σειρά του Punisher να μπλέξει με τον Άρτσι. Όλα ξεκινάνε όταν ο Τιμωρός αναλαμβάνει την αποστολή να σκοτώσει έναν έμπορο ναρκωτικών, ο οποίος ωστόσο μοιάζει απίστευτα με τον καλοσυνάτο Άρτσι. Και κάπως έτσι ένα τρελό μπέρδεμα δημιουργείται. Ποιος είπε ότι στα 90s δεν έβγαιναν βλακείες;

10. BATMAN/ALIENS

Ένας επιστήμονας των επιχειρήσεων Wayne πηγαίνει στη Γουατεμάλα προκειμένου να ηγηθεί διαφόρων πειραμάτων και μυστηριωδώς εξαφανίζεται. Ο Μπάτμαν ταξιδεύει στην άγρια ζούγκλα προκειμένου να λύσει το μυστήριο αλλά αυτό που θα συναντήσει εκεί δεν είναι κάτι… γήινο. Spoiler: έχει να αντιμετωπίσει το θρυλικό Xenomorph από τα «Alien». Όπως πανεύκολα μπορεί να μαντέψει ο οποιοσδήποτε, αυτή η ιστορία δεν έχει να πει απολύτως τίποτα, ωστόσο -για να τα λέμε όλα- το σκίτσο είναι πραγματικά εξαιρετικό.