Η «ψηφιακή» επιστροφή του Νίο είναι η πιο mindfuck θεωρία για το «Matrix 4»

Το «Matrix 4» που θα σκάσει μύτη στα παγκόσμια σινεμά τον Μάιο του 2021, περίπου 18 χρόνια δηλαδή μετά το τρίτο μέρος της αρχικής τριλογίας, είναι μια ταινία, η προσμονή για την οποία συναποτελείται από ανυπομονησία αλλά και από επιφυλακτικότητα. Άλλωστε, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με την κλασική επιφυλακτικότητα που συνοδεύει την επιστροφή ενός franchise μετά από πολλά χρόνια απουσίας αλλά και με κάτι ακόμα: πως θα ξεπεραστεί το φινάλε της τελευταίας ταινίας;

Για όσους δεν το θυμούνται, ο Νίο (ο χαρακτήρας δηλαδή του Κιάνου Ριβς) πεθαίνει με το τέλος της τριλογίας σώζοντας την ανθρωπότητα με αυτό τον τρόπο. Γνωρίζουμε ήδη ωστόσο πως επιστρέφει για το «Matrix 4». Άραγε υπάρχει μια νέα προφητεία που οδηγεί στην ανάσταση του Εκλεκτού; Ή μήπως δεν πρόκειται για τον Νίο αλλά για άλλον χαρακτήρα που υποδύεται ο Κιάνου Ριβς. Αυτό είναι το μεγάλο μυστήριο του «Matrix 4» και οι οπαδικές θεωρίες έχουν ξεκινήσει ήδη.

Ο κόσμος του Matrix άλλωστε είναι τόσο απρόβλεπτος και εμπεριέχει τόσες διαφορετικές πιθανότητες, που δεν είναι ακατόρθωτο να δούμε μια σεναριακή ταρζανιά μέσω της οποίας και θα επιστρέψει ο Κιάνου Ριβς και δεν θα χαλάσει το τέλος της τριλογίας. Στο «Matrix Online», το βιντεοπαιχνίδι που θεωρείται σίκουελ του «Matrix Revolutions», εισάγεται η ιδέα ότι παρά τον θάνατό του, ο Νίο συνεχίζει να υπάρχει μέσα στο Matrix ως μια θεϊκή φιγούρα -ιδέα απόλυτα συμβατή με το γεγονός ότι ο Νίο είναι ο Εκλεκτός- και πως υπάρχει ένας κώδικας μέσα στο πρόγραμμα που δομεί την ψηφιακή μορφή του χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την προφητεία η ανθρωπότητα, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, γνωρίζει το γεγονός ότι είναι παγιδευμένη σε μια προσομοιωμένη πραγματικότητα. Αν και μεμονωμένα αυτή η σκέψη δεν ισοδυναμεί με τίποτα ουσιαστικό, πολλές φορές ένα σύνολο αφηρημένων σκέψεων σχηματίζουν μια συλλογική ένωση και δομούν μια οντότητα, η οποία είναι ο Εκλεκτός, ένα άτομο που δεν δεσμεύεται πλέον από τα τεχνητά όρια που θέτει το Matrix και άρα μπορεί να το αντιμετωπίσει. Με άλλα λόγια, ο Εκλεκτός συνιστά θεϊκή μορφή.

Κάτι που είναι ξεκαθαρισμένο στις προηγούμενες τρεις ταινίες είναι πως ο Νίο δεν είναι ο πρώτος εκλεκτός. Αντίθετα, στο παρελθόν έχουν υπάρξει άλλοι πέντε. Αυτό που διαχωρίζει τον Νίο από τους πέντε υπόλοιπους εκλεκτούς είναι ότι εκείνοι εν τέλει συνθηκολόγησαν με τον Αρχιτέκτονα του Matrix αποδεχόμενοι πως το τελευταίο διασφαλίζει την ισορροπία ενώ ο Νίο κατέκτησε το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελεύθερη βούληση, την γνώση της ύπαρξής τους και την επιλογή για το αν θέλουν να ζουν μέσα ή έξω από αυτό: αν και ο έκτος Εκλεκτός ήταν ο πιο σημαντικός.

Με δεδομένο λοιπόν πως πλέον η ανθρωπότητα έχει την επιλογή είτε να μείνει είτε να φύγει από το Matrix, η συλλογική συνείδηση ​​αμφιβολίας και σκεπτικισμού μέσω της οποίας θα έρθει ο επόμενος Εκλεκτός δεν είναι τόσο έντονη. Όμως η ίδια η ύπαρξη του «Matrix 4» είναι μάλλον η απόδειξη πως οι μηχανές έχουν αναιρέσει την συμφωνία με τους ανθρώπους. Πλέον ωστόσο, η επαναφορά του Εκλεκτού, ακριβώς λόγω της χαμηλής ποσότητας σκέψεων αμφισβήτησης που προκάλεσε η ανακωχή, είναι μια μειοψηφική ανάγκη, κάτι που αποτελεί επιθυμία λίγων συνειδητών επαναστατών.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία λοιπόν και συνδυαστικά με αυτή που θέλει τον ψηφιακό κώδικα του Νίο να βρίσκεται διάσπαρτος μέσα στο Matrix, ενδέχεται να γίνει μια προσπάθεια ψηφιακής επαναφοράς του Νίο, η έλευση δηλαδή μιας ψηφιακής εκδοχής του Εκλεκτού. Αυτό σημαίνει ότι ο Νίο δεν θα είναι αληθινός άνθρωπος αλλά τεχνητό κατασκεύασμα, δεν θα έχει τις αναμνήσεις της ανθρώπινης μορφής του και φυσικά, δεν θα μπορεί να υπάρχει εκτός Matrix.

Με δεδομένο πως το Matrix είναι γεμάτο συμβολισμούς πολιτικού, κοινωνικού και θρησκευτικού περιεχομένου, η ιδέα πως ο 7ος Εκλεκτός της ανθρωπότητας δεν θα είναι άνθρωπος αλλά ψηφιακό κατασκεύασμα των ανθρώπων μοιάζει μια πολύ καλή ιδέα για εμβάθυνση και συμβολισμούς και ειδικά την παρούσα εποχή, που η τεχνολογία είναι πολύ πιο έντονη στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε σχέση με το 2003 που είχε κυκλοφορήσει το «Matrix Revolutions». Απομένει βέβαια να επιβεβαιωθεί αυτή η -ομολογουμένως πολύ έξυπνη- θεωρία επί της ή το μυαλό της Γουατσόφσκι θα έχει σκεφτεί κάτι πολύ πιο mindfuck.