Η τεχνητή νοημοσύνη μέσα από 10 ταινιάρες

0

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει απασχολήσει όλους τους μεγάλους sci-fi δημιουργούς σε όλα τα είδη της τέχνης. Από τα προφητικά έργα μεγάλων συγγραφέων, όπως οι Ισαάκ Ασίμοφ, Φίλιπ Ντικ, Γουίλιαμ Γκίμπσον μέχρι την ολοένα και αυξανόμενη ανάπτυξη της ρομποτικής επιστήμης στον πραγματικό κόσμο, η ιδέα του ανθρώπου ως θεού, η αναζήτηση για τον ορισμό της ψυχής αλλά και η γενική πορεία της ανθρωπότητας μέσω της τεχνολογικής εξάρτησης αποτελούν αντικείμενα συζητήσεων για περισσότερο από έναν αιώνα.

Τα μεγάλα ερωτήματα που έχουν προκύψει από την τεχνολογική ανάπτυξη βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να απαντηθούν μέσω της τέχνης του κινηματογράφου. Έτσι γεννήθηκε ένα από τα πιο επιτυχημένα κινηματογραφικά είδη, αυτό της επιστημονικής φαντασίας. Με την δημιουργία της κάμερας, μεγάλοι οραματιστές βρήκαν την ευκαιρία να απεικονίσουν νέους κόσμους, εναλλακτικές πραγματικότητες και να δώσει ο καθένας την δικιά του ξεχωριστή εκδοχή πάνω στο μέλλον της τεχνολογικής εξέλιξης. Κάποιοι πέσαν μέσα, κάποιοι όχι, αλλά ανεξάρτητα από τις πετυχημένες ή αποτυχημένες προβλέψεις τους, παρέδωσαν έργα που μας ψυχαγώγησαν, μας τρόμαξαν αλλά κυριότερα μας έκαναν να αναρωτηθούμε για το μέλλον μας.

To Nerd Things παρουσιάζει δέκα ταινίες με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη. Η επιλογή ήταν αρκετά δύσκολη, καθώς υπάρχουν αρκετά διαμάντια εκεί έξω αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιδραστικότητα των παρακάτω ταινιών.

10. Metropolis

Δεν γίνεται να υπάρξει αφιέρωμα στην επιστημονική φαντασία χωρίς το all time classic έργο του Fritz Lang. Γυρισμένη το 1927, το ”Metropolis” είναι ο ορισμός της καινοτομίας, περιέχοντας την πρώτη κινηματογραφική αναπαράσταση τεχνητής νοημοσύνης. Αν και το πολιτικό μήνυμα είναι αμφιλεγόμενο, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την πρωτοπορία και την ιστορικότητα της θρυλικής ταινίας του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη.

9. Wall – E

Η Pixar είναι γνωστή για τα πολυσύνθετα animation της, έχοντας παραδώσει πολλά διαμάντια στο παρελθόν. Το Wall-E όμως είναι αδιαμφισβήτητα το απρόσμενο αριστούργημα της. Μια παιδική ιστορία με πρωταγωνιστή ένα γλυκύτατο ρομποτάκι καταλήγει σε ένα δυστοπικό sci-fi και μια κριτική πάνω στην τεχνολογική εξάρτηση του ανθρώπου. Απλά εξαιρετικό.

8. Her

Το ”Her” ίσως είναι η πιο προφητική ταινία της λίστας. Ένας καταθλιπτικός μεσήλικας αναπτύσσει μια σχεδόν ερωτική σχέση με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης και σταδιακά απομακρύνεται από την ανθρώπινη επαφή. Μία μελέτη πάνω στην ανάπτυξη σχέσεων στην σύγχρονη εποχή, το φιλμ του Σπάικ Τζόνζι είναι από τα πιο πρωτότυπα sci-fi έργα των τελευταίων χρόνων.

7. A.I.

Ο διακαής πόθος του Κιούμπρικ που δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει, γυρίστηκε τελικά από τον μετρ του sci-fi, Steven Spielberg. Το ”A.I.” χαρακτηρίστηκε ως η sci-fi εκδοχή του Πινόκιο και όχι άδικα, με τον παραμυθά Spielberg να παραδίδει μία συγκινητική ιστορία πάνω στην αγάπη και την διαφορετικότητα. Αν και θα έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την εκδοχή του Κιούμπρικ, η ταινία του Spielberg είναι must-see για τους λάτρεις της τεχνητής νοημοσύνης.

6. Robocop

Η μηχανή κάνει τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος την μηχανή; Το ”Robocop” πέρα από την εντυπωσιακή δράση, την καυστική σάτιρα και την ανελέητη βία, έχει στο επίκεντρό του την διαμάχη ανθρώπου και μηχανής, εξυμνώντας την αναγκαιότητα της ανθρώπινης συνείδησης. Από τις πιο ιδανικές εναρμονίσεις του action και σκεπτόμενου sci-fi.

5. The Terminator

Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο δυστοπικά από ποτέ. Η ιδέα μιας ανώτερης τεχνητής νοημοσύνης που το πρώτο πράγμα που κάνει όταν αναπτύσσει συνείδηση, είναι να εξολοθρεύσει το ανθρώπινο είδος, είναι βγαλμένη από τους πιο σκοτεινούς τεχνοφοβικούς εφιάλτες. Αν στο δεύτερο Terminator είναι έντονη η υπόνοια ότι οι μηχανές μπορούν να αναπτύξουν συναισθήματα, στο πρώτο επικρατεί η απόλυτη ψυχρότητα και ο κυνισμός σε ένα από τα πιο σκοτεινά πορτρέτα της τεχνητής νοημοσύνης στο σινεμά.

4. Ex Machina

Το ”Ex Machina” του ταλαντούχου Alex Garland (Annihilation) πίσω από την μινιμάλ αισθητική του, είναι μία φιλόδοξη ταινία. Η Alicia Vikander δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία ως ανθρωποειδές ρομπότ που θα χρησιμοποιήσει όλες τις ανθρώπινες μεθόδους για να πετύχει αυτό που θέλουν όλα τα όντα με υποτυπώδη συνείδηση. Την απόλυτη ελευθερία. Από τις καλύτερες ταινίες του σύγχρονου sci-fi με μεγάλη ευκολία.

3. The Matrix

Το υπερφιλόδοξο franchise των αδερφών Wachowski είναι η αφήγηση της επικής μάχης της ανθρωπότητας εναντίον των μηχανών. Παρά τις ομοιότητες με το ”Terminator” εδώ οι μηχανές δεν έχουν σκοπό να αφανίσουν το ανθρώπινο είδος αλλά να το εκμεταλλευτούν ως πηγή ενέργειας, ό,τι κάνουμε δηλαδή εμείς στις μηχανές στην πραγματικότητα. Αν και ξεκινάει ως πιο τεχνοφοβικό, η κατάληξη της ιστορίας αγκαλιάζει όλες τις μορφές συνειδητότητας και προτείνει την ειρηνική συνύπαρξη.

2. Blade Runner

Οκ, τι να πρωτοπούμε για το αριστούργημα του Ridley Scott. Οι μηχανές επαναστατούν, όχι ως φονικά εργαλεία αλλά ως όντα που διεκδικούν την ελευθερία τους με κάθε κόστος. Στο ”Blade Runner” η γραμμή μεταξύ ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης θολώνει και θα μείνουμε πάντα με την απορία αν τα ανδροειδή ονειρεύονται τελικά ηλεκτρικά πρόβατα ή …μονόκερους.

1. 2001: A Space Odyssey 

Το αριστούργημα του Κιούμπρικ είναι αδιαμφισβήτητα η απόλυτη sci-fi ταινία, ορίζοντας μέχρι σήμερα τους βασικούς κανόνες του κινηματογραφικού είδους. Αν και έχει μείνει στις συνειδήσεις μας ως ένα ψυχεδελικό ταξίδι στο χάος του διαστήματος, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ταινίας είναι η ανταρσία του HAL-9000, του υπολογιστή που ελέγχει το διαστημόπλοιο σε μία από τις πιο ανατριχιαστικές απεικονίσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο σινεμά. Για άλλη μια φορά ο Κιούμπρικ απέδειξε πόσο μπροστά ήταν από την εποχή του.