Το «Hellboy» έχει όλα τα στραβά των σύγχρονων reboots

0

Η επανεκτέλεση του Hellboy μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ποιον σκοπό έγινε.

Δεν έχουμε πρόβλημα με τα reboots ταινιών. Ίσα ίσα που η ιστορία έχει δείξει ότι ένα reboot είναι ικανό να δώσει νέα πνοή στο αρχικό υλικό και να το εξελίξει. Παραδείγματα τέτοιων ταινιών είναι το Batman Begins, το Spiderman: Homecoming, το Man of Steel και η τριλογία Planet of the Apes. Δυστυχώς όμως η ιστορία έχει επίσης δείξει ότι η πλειοψηφία αυτών των εγχειρημάτων είναι γραφτό να καταλήξει σε πλήρη αποτυχία. Σε αυτή ανήκουν τα reboots, τα οποία μας άφηναν να πλανόμαστε με ένα τεράστιο ”ΓΙΑΤΙ”. Το Hellboy ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Ο δαιμονικός υπερήρωας με την χρυσή καρδιά έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2004 από τον Guillermo Del Toro. Η λατρεία του Μεξικανού σκηνοθέτη για σκοτεινούς, απόκληρους ήρωες βρήκε το ιδανικό πρόσωπο στον cult χαρακτήρα της Dark Horse. Με τον απολαυστικό Ron Perlman στον πρωταγωνιστικό ρόλο, κυκλοφόρησαν δύο ταινίες Hellboy, οι οποίες αν και δεν συνάρπασαν, αποτελούν 2 αξιοπρεπείς προσθήκες του υπερηρωικού σινεμά των 00s. Η ιδέα για το τρίτο μέρος πάντα βρισκόταν στο μυαλό του Del Toro αλλά λόγω της εμπλοκής του σε διάφορα projects, δεν έβρισκε έδαφος για να υλοποιηθεί.

Τo 2014 ο δημιουργός του κόμικ, Mike Mignola ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα σενάριο, το οποίο προοριζόταν αρχικά για sequel των 2 προηγούμενων ταινιών. Η παραγωγή ήθελε τον Del Toro να αναλάβει χρέη παραγωγού αλλά ο ίδιος αρνήθηκε, καθώς ήθελε να ολοκληρώσει την τριλογία ως σκηνοθέτης. Η κίνηση αυτή βρήκε αρνητικό και τον Ron Perlman, ο οποίος είχε θέσει ως βασικό όρο της επιστροφής του, την ανάμειξη του Del Toro. Το 2017 ο Mignola ανακοίνωσε στην προσωπική του σελίδα ότι το νέο Hellboy θα είναι reboot, με τον Neil Marshall (The Descent) στην καρέκλα του σκηνοθέτη και τον David Harbour (Stranger Things) να αντικαθιστά τον Perlman στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Έχοντας ως βασική αρτηρία το σενάριο αυτό σε συνδυασμό με την λογική ενός reboot, το νέο Hellboy είχε σκοπό να επαναφέρει τον ήρωα στο προσκήνιο και να χτίσει ένα καινούργιο franchise. Η αρχική δυσπιστία των φανατικών του ήρωα άρχισε να υποχωρεί με την πρώτη εικόνα του Harbour ως Hellboy και με την ανακοίνωση ότι η ταινία θα είναι R-Rated. Εύλογα γεννήθηκαν προσδοκίες ότι η νέα, πιο βίαιη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον ικανοποιητική και να μας συστήσει τον ήρωα στην νέα εποχή.

Αντ’ αυτού όμως είδαμε την χειρότερη πλευρά των μοντέρνων reboots και remakes. Το σενάριο της ταινίας είναι ένας αχταρμάς, προσπαθώντας να χωρέσει μέσα σε 2 ώρες, 4-5 ιστορίες από το κόμικ. Βλέπουμε το origin της Blood Queen, το origin του Hellboy και διάφορα αποσπάσματα μέσω flashbacks και ανελέητου exposition, τα οποία προσπαθούν να στήσουν τις σχέσεις των χαρακτήρων. Όποια και αν είναι η γνώμη σας για τα Hellboy του Del Toro, τουλάχιστον δομικά ήξερε πολύ καλά πως να διηγηθεί το σενάριο και να δώσει συναισθηματικό βάρος στους χαρακτήρες. Στο καινούργιο Hellboy δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Ακόμα και οι σκηνές δράσης και μπόλικου gore δεν κατορθώνουν να προσδώσουν τίποτα, παρά μόνο ζάλη και πονοκέφαλο.

Είναι κρίμα για τον David Harbour, ο οποίος παίζει με πολλή όρεξη και σε ένα φυσιολογικό σενάριο, ίσως να γράφαμε για έναν πετυχημένο αντικαταστάτη του Perlman. Δυστυχώς όμως η ταινία είναι τόσο κακή που παραβλέπεις ακόμα και τα ελάχιστα πράγματα που λειτουργούν. Η Milla Jovovich δίνει την απόλυτη cringe ερμηνεία, η οποία, ακόμα και αν είναι επιτηδευμένη, αξίζει να μπει στις υποψηφιότητες για Χρυσό Βατομουρο. Ο Ian Mc Shane δεν κάνει τίποτα ιδιαίτερο στην ταινία εκτός από το να είναι ένα κινητό exposition, τιμώντας την επιταγή που εισέπραξε, γεγονός που ισχύει και για τους υπόλοιπους κενούς χαρακτήρες.

Αν βάλουμε στην εξίσωση το κάκιστο μοντάζ και το οπισθοδρομικό CGΙ, τότε μιλάμε για ένα πραγματικό έκτρωμα. Σε μία περίοδο όπου βλέπουμε έναν σωρό μέτριες υπερηρωικές ταινίες να υπερεκτιμούνται, θέλει προσπάθεια για ένα τόσο κακό αποτέλεσμα. Επίσης η νέα τάση αντιγραφής του Deadpool με χρήση βίας για να εντυπωσιάζει εφήβους και αναφορές στην ποπ κουλτούρα μήπως και γελάσει κανείς, αρχίζει να μην πιάνει πλέον. Δεν ξέρουμε τι είχαν στο μυαλό τους οι συντελεστές της ταινίας αλλά ας λογικευτούν και ας δώσουν τα ηνία ξανά στον Del Toro, μήπως και δούμε ταινία της προκοπής.