Το Comic Cultura επιστρέφει με αφιερώματα, συνεντεύξεις και (προφανώς) πολλά comics!

Κυκλοφορεί διαδικτυακά το 4ο τεύχος του δωρεάν ηλεκτρονικού περιοδικού Comic Cultura, ενός διμηνιαίου περιοδικού για τα comics, το οποίο γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία διαφόρων sites, blogs και άλλων ανθρώπων που αγαπούν τα comics. Το Comic Cultura επιδιώκει απ’ τα πρώτα του βήματα να μιλήσει για τα comics αλλά και να δώσει πάτημα σε καλλιτέχνες να εκθέσουν τα έργα τους στις σελίδες του. Γι’ αυτό και μέσα στις σελίδες του περιοδικού υπάρχουν κριτικές σε comics, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις, άρθρα και αφιερώματα, αλλά και εικονογραφήσεις και comics από νεότερους αλλά και από καταξιωμένους σκιτσογράφους που με θέρμη αγκάλιασαν απ’ την πρώτη στιγμή την προσπάθεια του Comic Cultura.

Στο προηγούμενο 3ο τεύχος (που κυκλοφόρησε τον Ιούνιος του 2019) η ομάδα του Comic Cultura ασχολήθηκε με το Diversity στα comics, ένα πολύ επίκαιρο κοινωνικό ζήτημα που επηρεάζει άμεσα την nerd κουλτούρα. Το ζήτημα έχει τις ρίζες του στη ραγδαία ανάπτυξη των φεμινιστικών κινημάτων που ζητούν και στην pop κουλτούρα ίση εκπροσώπηση των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και γενικώς οποιωνδήποτε έμεναν αόρατοι στο παρελθόν γιατί διέφεραν απ’ το κυρίαρχο πρότυπο του λευκού straight άνδρα. Αυτό το πολυσέλιδο αφιέρωμα αποτελείται από άρθρα αλλά και από γνώμες δημιουργών comics οι οποίοι πήραν μέρος στην κουβέντα και την εμπλούτισαν με τη δικιά τους ιδιαίτερη ματιά.

Η έλευση του Αυγούστου φέρνει και το 4ο τεύχος του Comic Cultura! Αυτή τη φορά η ομάδα του Comic Cultura σε πιο χαλαρή καλοκαιρινή διάθεση γυρνά σε πιο κομιξοκεντρικές συζητήσεις με ένα κεντρικό αφιέρωμα για τα Will Eisner Comic Industry Awards, που αποτελούν τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία comics. Αποτελεί ένα θεσμό που ξεκίνησε το 1988, και τιμάει τον σπουδαίο κομίστα και ιστορικό τέχνης Will Eisner, δίνοντας βραβεία σε νέους υποψηφίους κάθε χρόνο, ουσιαστικά κρατώντας την «κληρονομιά» του σπουδαίου δημιουργού. Οι συντάκτες του Comic Cultura ξεχώρισαν τα καλύτερα comics της χρονιάς, τα οποία διακρίθηκαν στα φετινά Eisner Awards. Έτσι δίνεται ένας «χάρτης» στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό comics που θέλει να διαβάσει τα comics που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διεθνή επικαιρότητα, αλλά είναι τόσα πολλά που μπερδεύεται κανείς διαβάζοντας ατέλειωτες λίστες με τίτλους.

Σε άλλα κείμενα, ο Stefano Zanchi, φετινός καλεσμένος του Comicdom Con Athens, μιλάει στον Γιάννη Ιατρού σε μία συνέντευξη για την Disney και την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Μπάμπης Ιωαννίδης παρουσιάζει το πρώτο του κεφάλαιο σε μια δική του εισαγωγή για την ιστορία των ευρωπαϊκών κόμικς και η Ειρήνη Χαλκιά μας δίνει μία εναλλακτική πρόταση στις κόμικς διοργανώσεις. Επιπλέον, το τεύχος περιλαμβάνει δύο Disney αφιερώματα, το ένα μία αφήγηση του Γιώργου Ζωιτά για το τριήμερο που πέρασε με τον Don Rosa στο φετινό The Comic Con στη Θεσσαλονίκη, και το άλλο μία γιορτή των 50 ετών του Φάντομ Ντακ (αλλά και των 85 ετών του Ντόναλντ Ντακ). Επιπλέον, όπως πάντα υπάρχουν κριτικές για πρόσφατες εκδόσεις comics και για νέες ταινίες και σειρές που έχουν σχέση με τα comics.

Πέρα όμως από κείμενα, το τεύχος περιέχει και comics από 11 Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι οι: Ξανθός Βενιζέλος, Θανάσης Καραμπάλιος, Κωνσταντίνος Κάτσος, Περικλής Κουλιφέτης, Άρης Λάμπος, Κώστας Λουπασάκης, Malk, Ίριδα Μούζου, No Budget Epics, Soloup, Γαβριήλ Τομπαλίδης και 2 illustrations από τον Σάββα Αμπατζίδη (ThePack) και την Φωτεινή Τυροβούζη.

Το εξώφυλλο του 4ου τεύχους του Comic Cultura είναι μία δημιουργία της Aniro.

Το Comic Cultura κυκλοφορεί διαδικτυακά και δωρεάν στο Issuu και μπορείτε να το διαβάσετε απλά με ένα κλικ εδώ: