Τα Κινηματογραφικά «Batsuits» από το χειρότερο στο καλύτερο

0

Πριν λίγο καιρό είδαμε ένα screen test της στολής που θα φορέσει ο Robert Pattinson στην πολυαναμενόμενη ταινία «Batman», του Mat Reeves, και σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στις κινηματογραφικές στολές που φόρεσε ο άνθρωπος – νυχτερίδα, από το ντεμπούτο του στο λευκό πανί το 1943, μέχρι και την τελευταία φορά που τον είδαμε, το 2017, στο «Justice League».

Σε αυτά τα 77 χρόνια (μιλώντας πάντα για τον κινηματογράφο) είδαμε 15 στολές συνολικά, κάποιες ήταν κορυφαίες και άλλες έμοιαζαν με κακόγουστο αστείο. Όπως και να ‘χει, το γούστο λένε ότι είναι κάτι πολύ προσωπικό και έτσι η κατάταξη είναι εντελώς υποκειμενική.

Παρόλο που είδαμε την στολή που θα φορέσει ο Robert Pattinson, κρίνεται απαραίτητο να μείνει εκτός συναγωνισμού, δεδομένου ότι δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η τελική της μορφή και αν θα είναι μόνο μια. Μελλοντικά, και αυτή με τη σειρά της θα προστεθεί στη λίστα.
Πάμε λοιπόν να δούμε τις 15 στολές που φόρεσε ο σκοτεινός ιππότης, από την χειρότερη στην καλύτερη, πάντα από την σκοπιά του nerdthings.gr

15Batman and Robin (1949)

Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς, και πριν προλάβει κάποιος να υπερασπίσει το συγκεκριμένο batsuit λέγοντάς μου «έλα δικαιολόγησέ το – τι περίμενες εκείνη την εποχή να φοράει» θα απαντήσω ότι έξι χρόνια πριν, στην παρθενική του εμφάνιση, φορούσε -τουλάχιστον- ελαφρώς καλύτερη μάσκα από αυτό το… (δεν ξέρω και πώς να το πω) κασκέτο με πυραυλάκια Cornetto για αυτιά; Όσο για το Bat logo δε θα ήθελα να σχολιάσω κάτι, το αφήνω στη δική σας φαντασία.

Το συγκεκριμένο Theatrical Serial ονομάζεται New Adventures of Batman and Robin, the Boy Wonder. Ουσιαστικά είναι sequel του πρώτου Batman 1943.

Υ.Γ.: Για τον κοντό δίπλα θα μιλήσουμε στο δικό του αφιέρωμα.

14Batman (1943)

Ο Άνθρωπος-νυχτερίδα για πρώτη φορά με σάρκα και οστά. Τέσσερα χρονιά μετά την παρθενική του εμφάνιση (βλ. Detective Comics #27), έρχεται η ώρα για την πρώτη live action ταινία. Πιο συγκεκριμένα, ένα theatrical serial 15 επεισοδίων.

Εδώ μπορώ να πω ότι δικαιολογούνται τα πάντα σε σχέση με το sequel στο οποίο αναφερθήκαμε νωρίτερα. Η προσπάθεια να μοιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο στο κόμικ σχέδιο είναι εμφανέστατη και κατά μια έννοια τη λες και πετυχημένη.

Δεν μπορώ καν να φανταστώ το πώς ένιωσαν τα μικρά παιδιά εκείνης της εποχής όταν είδαν πρώτη φορά τον Batman εν δράσει, αλλά αν κρίνω από το πώς αντέδρασα εγώ βλέποντας την εκδοχή του Tim Burton, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε κάτι κοινό.

Το ταξίδι του σκοτεινού ιππότη στη μεγάλη οθόνη είχε μόλις ξεκινήσει.

13Batman (1966)

Σ’ αρέσει δε σ’ αρέσει, αυτή η στολή θεωρείται μια από τις πιο εμβληματικές που φόρεσε ο Batman πριν τη μεγάλη στροφή που έγινε στα 80s, με τους Alan Moore και Frank Miller να δίνουν γενικότερα έναν πιο σκοτεινό τόνο στις ιστορίες του Batman, επαναπροσδιορίζοντας σχεδόν τα πάντα. Προς το παρόν όμως ας μείνουμε στα τέλη των 60s.

Η στολή αποτελούνταν από ένα γκρι Spandex χωρίς ιδιαίτερες προσθήκες, με τη ζώνη για τα γκατζετάκια άκρως απαραίτητη και τα αυτιά να έχουν κοντύνει αισθητά. Όσο για τα φρύδια.. blame the 60s.

Το Batman: The Movie (1966) είναι βασισμένο στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά των 60s και είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία Batman.

12Batman & Robin (1997) Sonar Ice Batsuit

Γέλας; Και πολύ καλά κάνεις! Δε ξέρω αν πρέπει να πω πολλά για αυτή τη στολή. Θα ήταν άδικο όμως για τις υπόλοιπες «κακές» στολές να μη πω κάτι και για τούτη εδώ. Θα με ρωτήσεις (και πολύ καλά θα κάνεις), αφού την θεωρώ τόσο μάπα γιατί δε την έβαλα στον πάτο του άρθρου; (Δίκιο έχεις).

Στο θέμα μας λοιπόν. Υπάρχει μια ορολογία που χρησιμοποιείται στον κινηματογράφο και το όνομα αυτής toyetic cinema. Ουσιαστικά είναι το νήμα που δένει μια ταινία με το merchandise της. Βλ. action figures, κούπες, μπρελόκ κτλ. Αυτός λοιπόν είναι και ο σκοπός αυτής της στολής. Βασισμένη περισσότερο στον merch χαρακτήρα της, ο George Clooney την φοράει όταν έρχεται η ώρα να παλέψει με τον Mr. Freeze.

Τα δολάρια ρέουν άφθονα τώρα που τα παιδάκια θα θέλουν να αγοράσουν και την δεύτερη εκδοχή της action figure. Το πανηγύρι βέβαια με τις δεύτερες στολές είχε ξεκινήσει ήδη από το Batman Forever. Τουλάχιστον η πρωτότυπη sonar ήταν κλάσεις ανώτερη από αυτήν εδώ.

Όλα ήταν θέμα marketing για το κάκιστο Batman & Robin και, πιστέψτε με, μια χαρά τα έβγαλε τα λεφτά του από κάτι τέτοιες χαζομάρες.

Άσχημη στολή από κάθε άποψη, βασικά δεν έχει άποψη. Το σπασουάρ που το πας; Ασημένιο κιόλας. Λες και δεν ξέρουμε ότι ο Batman φοράει σπασουάρ, περιμέναμε τον Schumacher να το βάψει ασημί για να το καταλάβουμε, μήπως και κοιμηθούμε ήσυχα το βράδυ.

11Batman Forever (1995)

Τι είναι ροζ και γυρίζει, Free the Nipple και άλλα κρύα αστεία έρχονται στο μυαλό μου βλέποντας να καταστρέφεται μια τόσο ωραία στολή, μόνο και μόνο για αυτή τη λεπτομέρεια. Γιατί ρε Schumacher μας το κάνεις αυτό;! Τι στο διάολο είχες στο μυαλό σου; Ρώγες; Στο θέμα μας τώρα. Η συγκεκριμένη στολή είναι μια τίμια προσπάθεια αναβάθμισης των Batman (1989) και Batman Returns (1992).

Ο λόγος που είναι στην 9η θέση δεν είναι άλλος από το ότι είναι κάτι που έχουμε ήδη ξαναδεί και αντί να γίνει καλύτερη έγινε ελαφρώς χειρότερη (βλ. παράξενος σχεδιασμός του torso και μη ξεχνάς.. BatNips will still haunt you!)

10Batman & Robin (1997)

Ακόμα μεγαλύτερες ρώγες!!! Πώς σου φάνηκε; Άσε που εδώ είδαμε και το περίφημο Bat-ass, πού το πας αυτό; Κανονικά την 10η θέση θα έπρεπε να την έχει η στολή του Batman Forever, αλλά έλα που αυτή εδω είναι straight black και αρκετά επιθετική. Κάθε χρωματικό στοιχείο έχει αφαιρεθεί και η στολή δείχνει την μετάβαση που είχε ήδη ξεκινήσει από τις ταινίες του Burton για να καταλήξει σε αυτές του Christopher Nolan.

Γενικότερα η συγκεκριμένη στολή έφαγε μεγάλο κράξιμο αλλά αν εξαιρέσεις τα BatNips και το BatAss δεν την λες και άσχημη. Να θυμάσαι ότι υπήρξαν και χειρότερες (βλ. νούμερο 12).

Αν κάτι ήταν πραγματικά άσχημο, αυτό ήταν σίγουρα η ίδια η ταινία.

9Batman Forever (1995) Sonar Batsuit

Ακόμα μια στολή που ο λόγος ύπαρξής της ήταν πρωτίστως εμπορικός. Βασικά από αυτή τη στολή ξεκίνησε και το επιθετικό toyetic cinema, που αναλύσαμε στο νούμερο 12. Γενικά το concept του να φοράει δυο στολές σε μια ταινία ο Batman εκτόξευσε τις πωλήσεις του merchandise προς τα πάνω. Επί της ουσίας τώρα, η συγκεκριμένη στολή ενσωματώνει τις sonar δυνατότητες με τα sonar lenses και batarang να είναι τα δύο βασικά προτερήματα, ανάμεσα σε άλλα. Κάτι αντίστοιχο θα δούμε και στο TDK & TDKR του Christopher Nolan. Αυτή η στολή επίσης χρησιμοποιήθηκε από τους Christian Bale, Cillian Murphy και Eion Bailey αντίστοιχα στην οντισιόν τους για το ρόλο του Batman.

Κατά γενική ομολογία η πρώτη στολή που φοράει ο Val Kilmer σε αυτή την ταινία (βλ. νούμερο 11), είναι και η τελευταία καλή στολή των 90’s.

Θα διαφωνήσω και θα πω ότι η Sonar είναι η τελευταία καλή 90’s στολή.

8Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) Armor Batsuit

Εμπνευσμένη από το The Dark Knight Returns (1986) του Frank Miller, η συγκεκριμένη στολή αποτελείται από έναν εξωσκελετό, ή ας το πούμε καλυτέρα heavy armor που την καθιστά ανθεκτική στα χτυπήματα και επίσης ενισχύει την δύναμη του Batman κατά 28 φορές. Οι εσοχές των ματιών έχουν αντικατασταθεί από αυτό το λευκό neon φως που ουσιαστικά εξυπηρετεί τις sonar δυνατότητες.

Κινηματογραφικά την βλέπουμε για πρώτη φορά στη μάχη με τον Superman –«tell me… do you bleed?»– και αν μη τι άλλο, τιμάει τις δυνατότητες της… μέχρι ένα σημείο τουλάχιστον, γιατί όπως και να το κάνουμε Superman είναι αυτός.

Μερίδα των οπαδών την βρίσκει φοβερή σαν στολή και για άλλους είναι παντελώς αδιάφορη. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καθαρά θέμα γούστου. Ανέκαθεν σε κάποιους αρέσει να βλέπουν τον αγαπημένο τους χαρακτήρα με light armor πανοπλία και σε άλλους με heavy armor. Αν και στην περίπτωση του Batman, στατιστικά και μόνο να το δει κανείς, πάντα επικρατούσε η light armor.

7Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) Knightmare Batsuit

Ένας εφιάλτης του Bruce Wayne, όπου απεικόνιζε ένα εναλλακτικό μέλλον, με τον Superman να κυβερνά δικτατορικά την Γη, ήταν η αφορμή να δούμε την knightmare batsuit.

Η στολή ουσιαστικά παραμένει ίδια με αυτή που φοράει στο πρώτο μισό της ταινίας, με την μπέρτα να απουσιάζει και τη θέση της να παίρνει ένα μακρύ παλτό. Προσθήκες όπως ένα κασκόλ και γυαλιά για την άμμο συνθέτουν μια πιο steampunk εμφάνιση.

Σίγουρα δεν είναι αυτό που έχεις συνηθίσει να βλέπεις στον Batman, αλλά με τόσα που έχουν δει τα μάτια μας, αυτή η στολή είναι μια ευχάριστη προσθήκη. Οπότε γιατί όχι;

6Justice League (2016)

Η στολή που φοράει ο Batman στο Justice League στην ουσία είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση της κλασικής batfleck στολής. Light armor προσθήκες στον θώρακα και την κοιλιά για αντοχή στα χτυπήματα, και γάντια με πιο heavy armor χαρακτήρα για πανίσχυρα μπουκέτα είναι πάνω κάτω τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της στολής.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω δημιουργεί μια τέλεια ισορροπία μεταξύ αντοχής και ευελιξίας. Αν το δει κανείς από άποψη αισθητικής, η συγκεκριμένη στολή είναι ο τέλειος συνδυασμός χαρακτηριστικών που έχουμε δει στην batfleck-era. Δεν αφήνει κανέναν (heavy ή light armor) οπαδό με παράπονο. Περί ορέξεως βέβαια…

5Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Όσοι έχουν διαβάσει το The Dark Knight Returns του Frank Miller ή έστω έχουν δει το animation, αντιλαμβάνονται αυτόματα από πού κρατάει η σκούφια της συγκεκριμένης στολής.

Οι ρίζες αυτής της στολής βέβαια μας πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω και από τον Frank Miller. Για του λόγου το αληθές, μας πάνε κατευθείαν στην αρχή του σκοτεινού ιππότη. Το γκρι χρώμα στη στολή είναι αυτό που φορούσαν οι πρώτοι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τον ρόλο του Batman.

Μετά από 27 σχεδόν χρόνια της μοντέρνας περιόδου των ταινιών, όπου βλέπαμε τον Batman με μαύρες στολές, ήρθε η ώρα για την αλλαγή, μια αλλαγή που φυσικά θα ερχόταν αναπόφευκτα.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της στολής τώρα. Μπορεί να σου φαίνεται ένα απλό γκρι ύφασμα με μια μαύρη μπέρτα αλλά έλα που δεν έτσι.
Η στολή αποτελείται από εξειδικευμένο ανθρακόνημα που αυτόματα την κάνει αντιπυρική, ανθεκτική στις μαχαιριές και στις μικρής διαμέτρου σφαίρες.
Όσο για την κουκούλα – μάσκα, είναι φτιαγμένη από Nomex και Kevlar, κοινώς μην προσπαθήσεις να του τραβήξεις καμία μαχαιριά στο σβέρκο, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να πετάξεις σπίθες. Γενικά οποιοδήποτε μαύρο σημείο στη στολή είναι αδιαπέραστο ακόμα και από σφαίρες.

Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα τώρα. Η στολή καταφέρνει να μπει στην τελική πεντάδα γιατί πολύ απλά από άποψη αισθητικής είναι φοβερή και τιμάει τέλεια την επιρροή της από την περίοδο του Frank Miller, μετά σε πάει πίσω στην αρχή του σκοτεινού ιππότη και σε προσγειώνει κατευθείαν στο σήμερα, εκμοντερνισμένη με τον καλύτερο τρόπο! Εύγε!

Υ.Γ.: Αν θες πάτα εδώ για μια πιο κοντινή ματιά.

4Batman Returns (1992)

Ναι! Καλά κατάλαβες! Η στολή του “Batman Returns” είναι διαφορετική από αυτή που φόρεσε ο Michael Keaton στην πρώτη ταινία του Tim Burton. Οι διαφορές ωστόσο είναι αμελητέες και περιορίζονται στην τοποθέτηση διαφορετικού torso. Κατά τα άλλα έχουμε μια σχεδόν πανομοιότυπη στολή.

Δε θα πω πολλά για το συγκεκριμένο Batsuit, αντί αυτού θα γίνει εκτενέστερη ανάλυση στο Batsuit της πρώτης ταινίας, μιας και μοιάζουν υπερβολικά. Παρόλα αυτά θα πω ότι άνετα είναι μια από τις καλύτερες στολές που έχουμε δει και δε θα μπορούσε να λείπει από την τελική πεντάδα.

3Batman TDK (2008) & TDKR (2012)

Η τελική τριάδα είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι του αφιερώματος. Η σειρά κατάταξης κρίνεται οριακά ανάμεσα στο προσωπικό γούστο του αρθρογράφου και στο τι αρέσει στους υπολοίπους.

Στα της στολής τώρα, την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Batsuit της δεύτερης και τρίτης, αντίστοιχα, ταινίας του Christopher Nolan.
Παρόλο που μπαίνει στη τρίτη θέση κυρίως για τα αισθητικά της κριτήρια, στη πραγματικότητα η συγκεκριμένη στολή διακρίνεται περισσότερο για τον tactical χαρακτήρα της.

Τροποποιήσεις όπως η περιστροφή του κεφαλιού και η απουσία βάρους, που εξυπηρετούν την ευελιξία και την πρακτικότητα, κρίθηκαν αναγκαίες από τον Bruce Wayne. Ο Lucius Fox «ζωγράφισε» και έχουμε μια στολή άκρως επιθετική, σκοτεινή με το Bat logo να εναρμονίζεται (οριακά να χάνεται) με το υπόλοιπο κομμάτι.

Για τους λάτρεις των Video Games αυτή η στολή είναι αυτό που λέμε “eye candy”. Παρόλο που είναι κατάμαυρη (αν εξαιρέσεις τη ζώνη), έχει φοβερή λεπτομέρεια από την κορφή ως τα νύχια. Ένα τέλειο armor με στοιχεία ενός Cyber Ninja.

Υ.Γ.: Αν θες να την δεις λεπτομερώς πατά εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

2Batman Begins (2005)

Κάθε φορά που έρχεται η ώρα να δουμε τον Batman ξανά στη μεγάλη οθόνη, αυτό που περιμένουμε πώς και πώς είναι η στολή του. Εξάλλου αυτή ίσως είναι μια από τις βασικότερες αίτιες που δενόμαστε με τον σκοτεινό ιππότη. Ανέκαθεν και στατιστικά να το δει κανείς, πάντα οι χαρακτήρες με τις πιο σκοτεινές στολές κέρδιζαν την προτίμηση του κοινού.

Έτσι λοιπόν δε θα μπορούσε να απουσιάζει από την κορυφή η Nomex του Batman Begins. Μπορεί να μην έχει τις λεπτομέρειες του TDK, αλλά εξυπηρετεί τον βασικότερο σκοπό όλων, και αυτός δεν είναι άλλος από την εμβληματική φιγούρα του σκοτεινού ιππότη. Εδώ δε χρειάζονται πολλά πράγματα, ένας τέλειος σχεδιασμός, straight black, μια τεράστια μπέρτα που παραπέμπει στο νυκτόβιο ζώο που έχει καθορίσει τη ζωή του Bruce Wayne, και αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για να σε πορώσει ακαριαία. Ο Christopher Nolan παρέα με το σχεδιαστικό team μας έδωσαν μια στολή που οι επιρροές της ταξιδεύουν πίσω στο 1989, σε αυτό που ειχε ξεκινήσει ο Tim Burton (εννοώντας πάντα την straight black προσέγγιση).

Θα μπορούσε να ήταν η πρώτη στη λίστα αλλά το συναισθηματικό κομμάτι που έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο αφιέρωμα, την καθιστά αυτόματα δεύτερη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι μια από τις καλύτερες στολές που είδαμε ποτέ να φοράει ο Batman.

1Batman (1989)

Δυο κλέφτες μοιράζονται τα κλοπιμαία τους σε μια ταράτσα, ξαφνικά πίσω τους εμφανίζεται ο άνθρωπος νυχτερίδα και με μια επιβλητική κίνηση ανοίγει διάπλατα την μπέρτα του, προκαλώντας τον υπέρτατο τρόμο.

Θυμήσου το εδώ στη περίπτωση που το έχεις ξεχάσει.

Μια σκηνή που μένει χαραγμένη ανεξίτηλα στη μνήμη του θεατή. Μπορεί η συγκεκριμένη σκηνή να φαίνεται αστεία στις νεότερες γενιές, και ίσως σε κάποιους παλιότερους, αλλά σκέψου μόνο όταν το βλέπεις σαν παιδί πρώτη φορά. Τι εντύπωση και δέος σου προκαλεί. Είναι η στιγμή που ξέρεις ότι αυτός είναι ο αγαπημένος σου υπερήρωας και τρέχεις μανιασμένος στη μάνα σου και την πρήζεις να σου αγοράσει ό,τι έχει σχέση με τον Batman. Στολές, action figures, batmobile, μπλούζες και οτιδήποτε άλλο υπάρχει εκεί έξω.

Όσον αφορά τη στολή τώρα, σκέψου ότι είναι η πρώτη της μοντέρνας εποχής του Batman και μέχρι σήμερα δεν έχει παλιώσει ούτε στο ελάχιστο, εξακολουθεί να δίνει έμπνευση στις νεότερες ταινίες και σειρές, και δικαιολογημένα φιγουράρει πάντα στις πρώτες θέσεις αγορών action figures και γενικότερα στο merchandise της DC.

Το μόνο ουσιαστικά που διατήρησε η στολή από την προηγούμενη έκδοσή της (βλ. Νούμερο 3 batman 1966), είναι τα κίτρινα χρώματα στη ζώνη και στο chest emblem. Ένα πάντρεμα που έκανε ο Tim Burton, επηρεασμένος και αυτός με τη σειρά του από την σκοτεινή νότα των Alan Moore και Frank Miller, συνέθεσε μια καταπληκτική στολή, όπως και δυο υπέροχες ατμοσφαιρικές ταινίες.

10/10 νούμερο 1 για μια άκρως διαχρονική στολή!

Εσείς με ποια σειρά θα βάζατε τις στολές; Τι θα αλλάζατε; Κάθε άποψη είναι ευπρόσδεκτη στο comment section κάτω από την λίστα.