«Παγωμένος Κόσμος»: Η αυγή μιας νέας εποχής των παγετώνων

0

Το βιβλίο του A. G. Riddle είναι μία απολαυστική sci-fi περιπέτεια σε έναν κόσμο που ψύχεται. 

Η παγκόσμια υπερθέρμανση της Γης είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός με καταστροφικές συνέπειες για την ζωή στον πλανήτη. Η επίδραση του φαινόμενου με το λιώσιμο των πάγων και την σταδιακή αύξηση των επιπέδων της θάλασσας από την συνεχόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος είναι ήδη αισθητή, προδιαγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον για την ανθρωπότητα. Τι θα γίνοταν όμως στην αντίθετη περίπτωση; Τι θα γινόταν αν η θερμοκρασία παγκοσμίως έπεφτε κατακόρυφα και πάγοι γέμιζαν άλλοτε θερμές περιοχές; Τι θα γινόταν αν ζούσαμε μία νέα εποχή των παγετώνων; Την απάντηση αυτή θέλει να δώσει ο Αμερικάνος συγγραφέας A.G. Riddle στο πρώτο μέρος της sci-fi τριλογίας του με τίτλο ”The Long Winter” μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια που σε κρατάει από την πρώτη σελίδα.

Σε ένα εναλλακτικό μέλλον η θερμοκρασία στον πλανήτη πέφτει με ραγδαίους ρυθμούς, προκαλώντας χάος στις περισσότερες χώρες και οδηγώντας σε μαζική μετανάστευση ανθρώπων στις πιο θερμές περιοχές. Οι ΗΠΑ οργανώνουν μια διαστημική αποστολή με σκοπό να βρουν την πηγή του φαινομένου. Εκεί θα γίνουν μάρτυρες ενός μυστηριώδους ιπτάμενου αντικειμένου κοντά στην επιφάνεια του Ήλιου και η ανθρωπότητα θα έρθει αντιμέτωπη με μία συνταρακτική αποκάλυψη.

Η ιστορία περιγράφεται μέσα από την οπτική γωνία των δύο κεντρικών πρωταγωνιστών, την Έμμα Μάθιους, μία ικανότατη αστροναύτη που μεταφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την έλλειψη της ηλιακής ακτινοβολίας και τον Τζέιμς Σινκλέρ, έναν ιδιοφυή εφερεύτη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, πληρώνοντας τις συνέπειες μιας πρωτοποριακής εφέρευσής του. Η αφήγηση κινείται μεταξύ του διαστήματος και της Γης, με τις πορείες των δύο χαρακτήρων να καταλήγουν στην ένταξη τους σε μια ριψοκίνδυνη διαστημική αποστολή για την αντιμετώπιση της καταστροφής που απειλεί τον πλανήτη.

Μέσα σε 450 περίπου σελίδες ο A.G. Riddle μας παραδίδει μία φρενήρη περιπέτεια, περιέχοντας όλα τα στοιχεία που κάνουν το είδος της επιστημονικής φαντασίας τόσο συναρπαστικό. Από την εισαγωγή που παραπέμπει στο ”Gravity” του Αλφόνσο Κουαρόν μέχρι το αγωνιώδες φινάλε, η ιστορία δεν σ’αφήνει ούτε λεπτό σε ησυχία. Η κινηματογραφική αφήγηση του Riddle σου δίνει την εντύπωση ότι διαβάζεις το σενάριο ενός μεγαλοπρεπούς μπλοκμπάστερ, καθιστώντας την ανάγνωση εξαιρετικά διασκεδαστική. Μία από τις κριτικές του βιβλίου κάνει λόγο για την απόλυτη συνεργασία του Dan Brown (The Da Vinci Code) και του Michael Crichton (Jurassic Park) και μπορούμε να πούμε ότι συμφωνούμε απόλυτα με αυτό τον χαρακτηρισμό.

Οι επιστημονικές αναφορές, αν και σε κάποιες στιγμές χρησιμοποιούνται λίγο ανεπαρκώς, δίνουν βασικές πληροφορίες σε μας τους απλούς ανθρώπους, όπως τον αντίκτυπο που προκαλεί η έλλειψη βαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα και τους ρεαλιστικούς χρόνους μιας διαστημικής αποστολής. Αν δεν είσαι αστροφυσικός, δεν υπάρχει περίπτωση να ενοχληθείς από μικρές επιστημονικές ανακρίβειες.

Ο ”Παγωμένος Κόσμος” είναι το πρώτο μέρος στην τριλογία του A.G. Riddle, ”The Long Winter”, η οποία συναποτελείται από τα ”The Solar War” και ”The Long Colony”. Το βιβλίο του A.G. Riddle έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός συναρπαστικού μπλοκμπάστερ. Αγωνία, δράση, ρομάντζο και ανατροπές, μέσα σε ένα δυστοπικό μέλλον, όλα τα υλικά μιας κινηματογραφικής επιτυχίας, αν μεταφερθούν σωστά. Αν λατρεύετε το sci-fi και οι ιστορίες παγκόσμιας καταστροφής, ο ”Παγωμένος Κόσμος” αποτελεί ένα εγγυημένα συναρπαστικό ανάγνωσμα.

Ο ”Παγωμένος Κόσμος” κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis.