Οι δυνάμεις του Daredevil που τον κάνουν ξεχωριστό

daredevil

Ο Matt Murdock αν και τυφλός λόγω του ατυχήματος με χημικές ουσίες που είχε μικρός, είναι ένας άνθρωπος με πολλά ταλέντα. Εκτός από το ότι είναι ένας έμπειρος δικηγόρος, υπερασπίζεται την πόλη του (Hell’s Kitchen) από κακοποιούς, περιπολώντας τη νύχτα ως Daredevil. Η φήμη του έχει εξαπλωθεί με το ψευδώνυμο «The Man Without Fear» και όχι άδικα. Από το 1964 που έκανε το ντεμπούτο του στον κόσμο των comics, έχει αναπτύξει μια σειρά από ενισχυμένες ικανότητες και μικρές υπερδυνάμεις. Παρόλο που η Marvel εκδίδει τα comics του για δεκαετίες και παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη μια ταινία καθώς και μια επιτυχημένη σειρά του Netflix, πολύς κόσμος ίσως δεν γνωρίζει κάποια πράγματα για τον διάβολο του Hell’s Kitchen. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν παρέα τις ειδικές ικανότητες του αγαπημένου μας ήρωα.

1. Ενισχυμένη γεύση

Αυτό το κομψό μικρό τέχνασμα ήταν ένα από τα πρώτα που παρουσιάστηκαν όταν κυκλοφόρησε ο χαρακτήρας το 1964. Ενώ αυτή η ικανότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση των διαφόρων συστατικών σε μια συνταγή – εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 20 χιλιοστόγραμμα ενός συστατικού σε ένα φαγητό ή ένα ποτό – αυτό είναι απλώς ένα παιχνίδι για τον ήρωα της Marvel. Το πραγματικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να ανιχνεύσει ένα φάρμακο αν κάποιος από τους εχθρούς του επιχειρήσει να διαταράξει τις αισθήσεις του ή να τον δηλητηριάσει. Δυστυχώς η δύναμη της ενισχυμένης γεύσης δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά μπορεί να γίνει ένα cool τρικ στα πάρτι (αν ο Matt Murdock πήγαινε σε περισσότερα πάρτι).

2. Ενισχυμένη αφή

touch

Στον πραγματικό κόσμο αν κάποιος είναι τυφλός, ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να διαβάσει κάτι, είναι να περάσει τα δάχτυλά του πάνω από χαρακτήρες Braille. Έχουμε δει τον Matt Murdock να διαβάζει νομικά έγγραφα χρησιμοποιώντας τυπωμένα αντίγραφα Braille, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν τα χρειάζεται. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ικανότητες του Murdock είναι η ενισχυμένη αφή του, η οποία του επιτρέπει να διαβάσει απλά περνώντας τα δάχτυλά του πάνω από το μελάνι σε μια σελίδα.

Όλο του το δέρμα είναι εξίσου ευαίσθητο και μπορεί να αισθανθεί την παραμικρή αλλαγή θερμοκρασίας και πίεσης στην ατμόσφαιρα γύρω του. Ακόμη και με τις αισθήσεις της οσμής και της ακοής μπλοκαρισμένες, μπορεί να νιώσει την παρουσία ενός ατόμου που στέκεται μερικά μέτρα μακριά από αυτόν, μόνο με τη θερμότητα του σώματος και τη διατάραξη του αέρα.

3. Ενισχυμένη όσφρηση

smell

Ο Daredevil μπορεί να μην έχει μια ποικιλία από υπερδυνάμεις όπως άλλοι ήρωες της Marvel, αλλά έχει μερικές ενδιαφέρουσες ικανότητες, όπως η ενισχυμένη όσφρηση. Αν και μια τέτοια ικανότητα μπορεί να θεωρηθεί αστεία, ο Matt Murdock την έχει χρησιμοποιήσει προς όφελός του σε διάφορες καταστάσεις.

Από τη μία, ο Daredevil είναι σε θέση να ταυτοποιήσει κάποιον από την ξεχωριστή μυρωδιά που εκπέμπει κάθε σώμα και να τη θυμάται για μελλοντική χρήση. Μπορεί ακόμα και να καθορίσει τη διαφορά μεταξύ πανομοιότυπων διδύμων. Είναι επίσης ικανός να χρησιμοποιήσει τη μυρωδιά του σώματος ενός ατόμου για να το ακολουθήσει μέσα στο πλήθος. Οι ικανότητές του σε αυτόν τον τομέα είναι ουσιαστικά ασύγκριτες σε σχέση με άλλους ήρωες της Marvel.

Από την άλλη, όπως και με πολλές από τις υπόλοιπες δυνάμεις του, η αυξημένη όσφρησή του δεν είναι ανίκητη. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που εξουδετερώνει τον διάβολο του Hell’s Kitchen, είναι η χρήση κάποιας έντονης μυρωδιάς που υπερνικά τις αισθήσεις του. Ο ήρωας έχει βρεθεί σε κατάσταση ζάλης αρκετές φορές, όταν η οξυμένη όσφρησή του τον κατέκλυσε και τον αποπροσανατόλισε.

4. Ενισχυμένη ακοή

hearing

Μέχρι τώρα θα πρέπει να έχει γίνει σαφές ότι οι υπόλοιπες τέσσερις από τις αισθήσεις του Matt Murdock είναι όλες αυξημένες εξαιτίας του ραδιενεργού ατυχήματος που τον τύφλωσε, επιτρέποντάς του έτσι να επιτύχει εκπληκτικά πράγματα. Εκτός από την υπεράνθρωπη αφή, τη γεύση και την όσφρηση, ο Daredevil έχει επίσης την απίστευτη ικανότητα της σούπερ ακοής. Η ακοή του Matt Murdock είναι ουσιαστικά ασύγκριτη στο σύμπαν Marvel, ειδικά ανάμεσα στους χαρακτήρες που δεν θεωρούνται αυστηρά υπεράνθρωποι, αλλά άνθρωποι με ενισχυμένα χαρακτηριστικά. Οι φίλοι των comics του Daredevil και της τηλεοπτικής σειράς του Netflix, γνωρίζουν την υπερφυσική ακοή του χαρακτήρα, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι πολλοί θα εκπλαγούν όταν μάθουν πόσο εκτενείς είναι οι ικανότητές του.

Ένας μέσος άνθρωπος μιλάει σε επίπεδο 70 ντεσιμπέλ και το χαμηλότερο που μπορούμε να ακούσουμε είναι σε επίπεδο 20 ντεσιμπέλ. Όμως ο Daredevil μπορεί να ακούσει σε επίπεδο 7 ντεσιμπέλ, επιτρέποντάς του να αφουγκραστεί τον καρδιακό παλμό ενός ατόμου από τα 6 μέτρα, ή να ακούσει ψιθύρους από την άλλη πλευρά ενός δωματίου. Μέσω της εξάσκησης, έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την οξύτητα της ακοής του, μπλοκάροντας συγκεκριμένους ήχους (όπως η αναπνοή του), ή να επικεντρωθεί σε οποιονδήποτε ήχο θέλει. Χρησιμοποιεί αυτή την ικανότητα όχι μόνο για να αναγνωρίσει κάποιον ακούγοντας τη διακύμανση του καρδιακού του ρυθμού, αλλά και σαν σόναρ, κάτι που φαντάζει απίστευτα πρακτικό όταν έχει να αντιμετωπίσει πολλούς αντιπάλους σε μάχες σώμα με σώμα. Υπάρχουν κι εδώ όμως κάποιες παρενέργειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες. Ένας ξαφνικός και δυνατός θόρυβος είναι ικανός να πλημμυρίσει το κεφάλι του, με αποτέλεσμα να χάσει προσωρινά τις υπόλοιπες αισθήσεις του, καθιστώντας τον πραγματικά τυφλό.

5. Ανιχνευτής ψεύδους

lie detector

Η ικανότητα του Daredevil να ακούει τον καρδιακό παλμό των γύρω του και να αναγνωρίζει τα πρόσωπα, χρησιμεύει σε κάτι ακόμα. Μπορεί να καταλάβει αν κάποιος λέει ψέματα ή όχι. Δεδομένου ότι ο Murdock είναι ένας καλός δικηγόρος, τείνει να χρησιμοποιεί αυτή τη δύναμη κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ακούγοντας μικρές διακυμάνσεις στον καρδιακό παλμό του συνομιλητή. Ωστόσο, εάν το εν λόγω άτομο διαθέτει βηματοδότη, οι τεχνητοί καρδιακοί παλμοί μπορούν να τον παραπλανήσουν, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους που μπορούν να εξαπατήσουν τις δοκιμές των πολυγράφων. Παρόλο που είναι δύσκολο να ξεγελάσεις τον Daredevil, σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο.

6. Αίσθηση ραντάρ

radar

Ο Daredevil μπορεί να αισθανθεί τα αντικείμενα στον χώρο γύρω του. Σύμφωνα με μια θεωρία, η αίσθηση ραντάρ που έχει, λειτουργεί μέσω της ενέργειας που δημιουργεί ο εγκέφαλός του σε ορισμένο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Το σήμα εκπέμπεται από εγκεφαλικές περιοχές, ταξιδεύει προς τα έξω, αντανακλάται από τα αντικείμενα του χώρου και μετά επιστρέφει στον εγκέφαλό του. Μία άλλη θεωρία είναι ότι αυτή η αίσθηση λειτουργεί όπως τα σόναρ, με τα ηχοκύματα που αναπηδούν πάνω στα αντικείμενα. Σε κάθε περίπτωση, ο Matt Murdock συνθέτει στο κεφάλι του έναν αναλογικό τρισδιάστατο «χάρτη», που πλησιάζει την ανθρώπινη όραση. Με τη βοήθεια του Stick και με σκληρή εκπαίδευση, κατάφερε να εξελίξει αυτή τη δυνατότητα ώστε να μπορεί να αντιληφθεί τι υπάρχει γύρω του σε απόσταση μερικών μέτρων.

7. Ακροβασία και φυσική κατάσταση

acrobat

Όπως αποδεικνύεται από τα comics, την ταινία και την τηλεοπτική σειρά, ο Daredevil είναι εξαιρετικός στις πολεμικές τέχνες, κάτι που τον είδαμε να επιδεικνύει πολλές φορές αντιμετωπίζοντας τους αντιπάλους του. Ενώ το ατύχημα του ενίσχυσε τις αισθήσεις του και του έδωσε ορισμένες δυνάμεις, ο Matt Murdock έγινε πολεμιστής με εκπαίδευση που έλαβε για χρόνια από τον Stick. Έτσι κατάφερε να αναπτύξει τη δεξιότητά του στην ακροβασία και να αποκτήσει θαυμάσια φυσική κατάσταση. Επιπροσθέτως, έχει καλλιεργήσει έναν σπάνιο αυτοέλεγχο στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ο οποίος του έχει ενισχύσει σε κορυφαία ανθρώπινα επίπεδα, τη δύναμη, την ευκινησία, την ταχύτητα και τα αντανακλαστικά.

Το σύμπαν της Marvel έχει πολλούς έμπειρους πολεμιστές, όπως ο Captain America και ο Iron Fist, αλλά πολλοί από αυτούς δεν φτάνουν τον Daredevil όσον αφορά την ακροβασία και την αθλητικότητα. Αυτές τις ικανότητες χρησιμοποιεί «ο άνθρωπος χωρίς φόβο» για να διασχίσει τις στέγες και να εντοπίσει τους εχθρούς του σε όλο το Hell’s Kitchen. Έχει ειπωθεί ότι η ικανότητα του Daredevil στη γυμναστική ανταγωνίζεται εκείνη των Ολυμπιονικών – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να νικηθεί. Ο Daredevil είναι master σε πολλά πράγματα, αλλά έχει και τα όριά του.

8. Ενισχυμένη ισορροπία

balance

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Daredevil είναι άριστος στις πολεμικές τέχνες. Γνωρίζει aikido, jujitsu, judo, aiki jujutsu, μάχη με ράβδους και πολλά άλλα, τα οποία συνδυάζει με την παραδοσιακή αμερικάνικη πυγμαχία (κάτι που έχει πάρει από τον πατέρα του). Αυτή η εκπαίδευση του επέτρεψε να επιτύχει πολύ καλή αντοχή πάνω στο σώμα του και ως εκ τούτου, να αποκτήσει απίστευτη ισορροπία. Καθώς οι εναπομείνασες αισθήσεις του έχουν ενισχυθεί ως αποτέλεσμα του ραδιενεργού ατυχήματος, το ίδιο έχει συμβεί και με την αίσθηση της ισορροπίας.

Αν και δεν είναι μια παραδοσιακή έννοια, η ισορροπία είναι στην πραγματικότητα γνωστή ως αιθουσαία αίσθηση, η οποία ουσιαστικά επιτρέπει στους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται την κίνηση του σώματος και να προσαρμόζουν ανάλογα τη στάση τους. Αυτή η ενισχυμένη μορφή ισορροπίας συσχετίζεται συνήθως με έναν άλλο ήρωα της Νέας Υόρκης: τον Spider-Man. Ο Daredevil έχει επιδείξει μια εξαιρετική αίσθηση ισορροπίας όταν αγωνίζεται με αντιπάλους, οπότε όχι μόνο είναι ένας πολύ ικανός μαχητής, αλλά με αυτή την ικανότητα είναι σχεδόν αδύνατον να τον ρίξει κάποιος κάτω.