«Μια μικρή αράχνη»: Ένα ιδανικό ορεκτικό πριν την solo ταινία της Black Widow

0

Το ”Black Widow” έρχεται τον Απρίλιο εκτός απροόπτου και κοιτάμε την βασική έμπνευση της επερχόμενης ταινίας του MCU. 

Ένα από τα πρώτα θηλυκά μέλη των Avengers, η Black Widow, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για μία από τις πιο διάσημες υπερηρωίδες στην ποπ κουλτούρα, κυρίως λόγω της παρουσίας της Σκάρλετ Γιόχανσον στον ρόλο, στις υπερεπιτυχημένες ταινίες του MCU. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα περισσότερα χρόνια της ύπαρξης της δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφίλης. Σχεδόν πάντα αποτελούσε έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα στις περιπέτειες των Avengers και των έτερων υπερηρωικών ομάδων της Marvel και ο ρόλος της περιοριζόταν στο να αποτελεί την femme fatale φιγούρα, το αντίβαρο της Catwoman από την πλευρά της Marvel.

Η Black Widow δημιουργήθηκε το 1964 και η έκανε την πρώτη της εμφάνιση ως villain του Iron Man. Χωρίς στολή αλλά με όλες τις σχεδόν υπεράνθρωπες ικανότητες της, προκάλεσε μπελάδες στο Τόνι Σταρκ και στη συνέχεια πήρε με το μέρος της τον Hawkeye. Στην πορεία ερωτεύεται τον τοξοβόλο υπερήρωα και αφού ξεπερνάει μία πλύση εγκεφάλου που την κάνει villain, πρόδιδει την κυβέρνησή της και γίνεται μέλος των Avengers.

Το 1970 αποκτάει την μορφή που όλοι ξέρουμε σε τεύχη του Spiderman και ξεκινάνε οι πρώτες της σόλο ιστορίες, οι οποίες όμως κράτησαν για πολύ λίγο, καθώς δεν είχαν απήχηση. Οι επόμενες εμφανίσεις της γίνονται κυρίως σε τεύχη του Daredevil, με ένα ρομάντζο μεταξύ τους που κράτησε για πολλά χρόνια, σε ιστορίες των Avengers, των Inhumans, των Thunderbolts και της SHIELD καθώς και σε μερικές spin-off ιστορίες. Όπως φαινόταν δεν ήταν ένα ασήμαντος χαρακτήρας αλλά ούτε είχε αποκτήσει ουσιαστική βαρύτητα. Όπως ακριβώς και στις ταινίες του MCU.

Έπρεπε να φτάσει 1999 όπου κυκλοφόρησε η πρώτη επιτυχημένη limited series της Black Widow, κομμάτι της σειράς ”Marvel Knights” που αποτελούταν από σόλο ιστορίες των υπερηρώων της Marvel. Ο τίτλος της ήταν ”Itsy Bitsy Spider” και οι δημιουργοί της ήταν η Devin Grayson (Gotham Knights) και J.G. Jones (Wanted). Για πρώτη φορά η Black Widow πρωταγωνιστεί σε μια ξεκάθαρα προσωπική ιστορία, με εμβάθυνση στο παρελθόν και την ψυχοσύνθεσή της και ο κόσμος της διευρύνεται, καθώς συστηνόμαστε στην Yelena Belova, την γυναίκα που στην πορεία παίρνει την σκυτάλη της Black Widow.

Η υπόθεση μας πάει στην φανταστική χώρα του Ραπαστάν, όπου ένας ντόπιος πολέμαρχος έχει στην κατοχή του ένα επικίνδυνο δηλητηριώδες αέριο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνει την Black Widow για να σταματήσει την απειλή και η Ρωσία ανταπαντάει με την Yelena Belova, την μόνη πράκτορα που κατάφερε να ξεπεράσει τις επιδόσεις της Natasha κατά την εκπαίδευσή της στο διαβόητο Red Room. Η Yelena κυνηγάει με μανία την Natasha με σκοπό να της δείξει ότι είναι καλύτερη από αυτήν και η Natasha πρέπει να αποδείξει γιατί είναι η Black Widow.

Η ιστορία ακολουθεί την κλασσική αφήγηση των κατασκοπευτικών ιστοριών με έντονο το ψυχροπολεμικό κλίμα και αναπόφευκτες ανατροπές. Η δράση είναι καταιγιστική και η Grayson βρίσκει τον ιδανικό τρόπο για να αναδείξει τα πρωταγωνιστικά προσόντα της υπερηρωίδας. Εκεί όμως που γίνεται η πραγματικά μαεστρική δουλειά είναι στην ανάπτυξη της σχέσης Yelena-Natasha. Η Natasha είναι πλέον μία μπαρουτοκαπνισμένη υπερπράκτορας αλλά πρώτη φορά έχει αμφιβόλιες για τον εαυτό της, βλέποντας να προχωράει η ηλικία της. Η Yelena είναι το νέο αίμα που έχει βάλει απώτερο σκοπό να αποδείξει ότι αυτή αξίζει να είναι η Black Widow. Οι ικανότητες της είναι εντυπωσιακές αλλά η παρόρμηση της την οδηγεί σε λάθη που η Natasha ξέρει να εκμεταλλευέται.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μάχη μεταξύ δύο Black Widows. Η μία βλέπει στο πρόσωπο της άλλης τον εαυτό της και αυτό δίνει την απαραίτητη συναισθηματική βαρύτητα που δίνει ποιότητα στην ιστορία. Μαθαίνουμε τον εσωτερικό κόσμο της πάντα μυστηριώδους Natasha και παίρνουμε μία γεύση από το παρελθόν της, μέσω της Yelena. Ταυτόχρονα έχουμε και την απόλυτα επιτυχημένη εισαγωγή της Yelena στον κόσμο της Marvel και βλέπουμε όλα τα στοιχεία που θα την καθιερώσουν ως νέα Black Widow.

Το σχέδιο του J.G Jones είναι εξαιρετικά λεπτομερές και δίνει έναν σκοτεινό τόνο στους χαρακτήρες, αν και υπάρχει μια υπερσεξουαλικοποίηση των δύο κεντρικών ηρωιδών, η οποία ήταν συνηθισμένη εκείνη την περίοδο στην απεικόνιση των γυναικείων χαρακτήρων. Δένει άψογα με την αφήγηση της Grayson και αφήνει παρακαταθήκη την καλύτερη μέχρι στιγμής ιστορία της Black Widow στο χαρτί.

Δεν είναι τυχαίο που το ”Μια Μικρή Αράχνη” αποτελεί μία από τις βασικές επιρροές της επερχόμενης σόλο ταινία της Black Widow. Αν και άργησε πολύ, τουλάχιστον θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε άλλη μια φορά την Σκάρλετ Γιόχανσον στον ρόλο και να δούμε την είσοδο της Yelena Belova στο MCU, την οποία θα υποδύεται η ταλαντούχα Florence Pugh (Midsommar).

Η ταινία έχει οριστεί για τον Απρίλη που έρχεται αλλά με τις συνεχείς αναβολές κρατάμε μικρό καλάθι. Μέχρι τότε όμως μπορείτε να διαβάσετε αυτό το απολαυστικό graphic novel, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis.