Μαζικό online αίτημα ζητάει την απόσυρση του «Split» από το Netflix

0

Ο λόγος είναι η διαστρεβλωμένη απεικόνιση της ψυχικής ασθένειας, γνωστής ως διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας. 

Οι streaming πλατφόρμες αποτέλεσαν πραγματική επανάσταση στον χώρο της ψυχαγωγίας τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη όμως αρχίζουν να φαίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις τους, με μια νέα εποχή λογοκρισίας να εδραιώνεται σταδιακά.

Πρόσφατα το HBO Max κατέβασε προσωρινά από την πλατφόρμα το κλασσικό έργο ”Gone with the Wind”, εξαιτίας των διάχυτων ρατσιστικών αναφορών, για να το ανεβάσει ξανά με την προσθήκη πρόλογου που κάνει ειδική αναφορά στην σκλαβιά και τις ρατσιστικές συνθήκες της εποχής. Επίσης κατέβηκαν επεισόδια από τα διάσημα sitcoms ”Community” και ”The Office”, εξαιτίας της χρήσης blackfacing. Τώρα το ”Split”, μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του 2016, δέχεται πυρά μέσω ενός online αιτήματος που απαιτεί το κατέβασμα του από το Netflix.

Ο λόγος του αιτήματος είναι η λανθασμένη απεικόνιση των ανθρώπων που πάσχουν από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας. Συγκεκριμένα τα άτομα που το ξεκίνησαν ισχυρίζονται ότι η ταινία δαιμονοποιεί τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο, επηρεάζοντας το κοινό σχετικά με την ψυχική ασθένεια. Φαίνεται ότι τα άτομα αυτά δεν πήραν καθόλου υπόψη ότι πρόκειται για ταινία φαντασίας και συγκεκριμένα υπερηρωική ταινία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Hollywood δεν αποδίδει σωστά τις ψυχικές ασθένειες και φυσικά οφείλει να υπάρχει κριτική γι’ αυτό. Στην περίπτωση του ”Split” όμως μιλάμε για μία ξεκάθαρα φανταστική ιστορία που δομείται σε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο. Με την ίδια λογική κλασσικές ταινίες όπως το ”Ψυχώ” και η ”Σιωπή των Αμνών” κινδυνεύουν από αυτή την επικίνδυνη τακτική που κάνει το μέλλον της ψυχαγωγίας να φαίνεται ζοφερό.

Για να ξεκαθαρίσουμε και εμείς την θέση μας, φυσικά δεν επικροτούμε ούτε το ρατσιστικό blackfacing, ούτε ξεπερασμένες ταινίες που συγκαλύπτουν τον ρατσισμό. Οι μειονοτικές ομάδες έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται για τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές διαστρεβλώσεις που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια. Οι διαμαρτυρίες αυτές όμως πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για μελλοντικές μεταφορές. Με το σβήσιμο της ιστορίας δεν θα άλλαξει η κατάσταση. Ακόμα και οι πιο άσχημες στιγμές της πρέπει να είναι γνωστές στο ευρύ κοινό για να ξέρουμε που δεν πρέπει να καταλήξουμε κι εν τέλει να προοδεύσουμε σαν κοινωνία. Η λογοκρισία ήταν, είναι και θα είναι ένα καταπιεστικό μέτρο που νομοτελειακά φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.