Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, το όνομα του Κιάνου Ριβς ήταν ξεκάθαρα συνδεδεμένο με το franchise του «Matrix». Με το 2019 να οδεύει προς τη λήξη του, αυτό είναι κάτι που ξεκάθαρα πλέον έχει διαφοροποιηθεί: δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον αντιλαμβάνονται τον Κιάνου Ριβς ως συνόνυμο του «John Wick» και τα δυο franchise μοιράζονται σχεδόν ισόποσα το όνομα του Αμερικάνου ηθοποιού.
Οι θεωρίες που θέλουν το «Matrix» και το «John Wick» να μοιράζονται το ίδιο σύμπαν όχι απλά δεν άργησαν να έρθουν αλλά γιγαντώθηκαν περεταίρω όταν έγινε γνωστό πως τόσο το «John Wick 4» όσο και το «Matrix 4» θα κάνουν πρεμιέρα την ίδια ακριβώς μέρα: στις 21 Μαΐου του 2021. Για πολλούς αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως τα δυο σύμπαντα θα ενωθούν και επίσημα.
Πέρα όμως από την παρουσία του Κιάνου Ριβς και το παρόμοια στυλιζάρισμα στο ξύλο που πέφτει στα δυο franchise, υπάρχει κάτι που να μπορεί να συνδέσει στα σοβαρά τους δυο τίτλους ή στην πραγματικότητα, το ζήτημα δεν προσφέρεται καν για συζήτηση; Στον τεράστιο χώρο του διαδικτύου, όπου κάθε θεωρία μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι εκεί που δεν πάει, οι εξηγήσεις για το πως μπορούν οι δύο τίτλοι να αποδειχθούν μια κοινή κατάσταση, δίνουν και παίρνουν.
Η πρώτη βασική θεωρία αναφορικά με αυτό θέλει τα «John Wick» να είναι prequels των «Matrix» και τον τον ίδιο τον Τζον Γουίκ να είναι μια πρώιμη εξομοίωση του Νίο! Το γεγονός ότι πριν τον Νίο έχουν υπάρξει και άλλοι «εκλεκτοί» μέσα στο Matrix υπό μορφή προσομοιώσεων είναι κάτι που αναφέρεται έτσι κι αλλιώς στην εν λόγω τριλογία και για πολλούς, ο Τζον Γουίκ είναι ένας από αυτούς τους παρελθοντικούς εκλεκτούς.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, τα ρομπότ που δυναστεύουν τον κόσμο του «Matrix» έχουν κατασκευάσει τον κόσμο που κινείται ο Τζον Γουίκ, του έχουν δώσει όλους τους ιδιαίτερους κανόνες που τον διέπουν και ο Τζον/Νίο μπορεί να έχει διαφορετικούς σκοπούς εδώ αλλά κάθε πράξη του τον οδηγεί τελικά, στο να ανακαλύψει πως η ζωή που ζει δεν είναι αληθινή αλλά ένα πρόγραμμα!
Η άλλη θεωρία θέλει τα «John Wick» να είναι sequels της αρχικής «Matrix» τριλογίας. Σύμφωνα με αυτή, ο Νίο επιβίωσε της όλης ταραχής, τα ρομπότ αναγκάστηκαν εξαιτίας αυτής να επανασυγκροτήσουν με νέους κανόνες το Matrix, o Νίο βρέθηκε εκ νέου σε αυτό και -με δεδομένο τον θάνατο της Τρίνιτι- του δόθηκε από τα ρομπότ ένα origin σύμφωνα με το οποίο θρηνεί τη χαμένη του γυναίκα και πορεύεται με κίνητρο την εκδίκηση.
Οι δυο αυτές θεωρίες, όσο τραβηγμένες και αν είναι, πρέπει να παραδεχθούμε πως εξηγούν ορισμένα πράγματα αναφορικά με τα «John Wick». Αφενός, εξηγούν τους λόγους που ο Τζον Γουίκ είναι μονίμως στην τσίτα και νέες περιπέτειες του χτυπάνε διαρκώς την πόρτα: η προσομοίωση στην οποία ζει είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ωστέ διαρκώς να εκτονώνεται η έμφυτη ανάγκη του για δράση και ταυτόχρονα, να μην γίνεται ποτέ κατανοητό στον ίδιο το ότι ζει στο Matrix.
Αφετέρου, εξηγείται και ο λόγος που στο σύμπαν των «John Wick», οι «απλοί» άνθρωποι δεν παραξενεύονται με όλο αυτό το λούτρο βίας που προκύπτει από παντού: πρόκειται για προγράμματα και όχι για ανθρώπους, συνεπώς είναι υπαρξεις ρυθμισμένες για να αντιλαμβάνονται ως φυσιολογικά τα τεκταινόμενα.
Τραβηγμένες θεωρίες; Μπορεί. Μπορεί και όχι. Άλλωστε, πρόκειται για δυο τίτλους που πέτυχαν ακριβώς επειδή μπήκαν στην διαδικασία να σπάσουν κάθε καλούπι, συνεπώς ίσως η ένωσή τους να αποτελεί την κατάρριψη μιας ακόμα πτυχής της «λογικής». Το πιθανότερο βέβαια είναι όλα αυτά να συνοψίζονται απλά στη φράση: «σε κουβέντα να βρισκόμαστε».