Μόλις μια μέρα μετά την δημοσιοποίηση της πρώτης φωτογραφίας από το πολυαναμενόμενο «Dune» του Ντένις Βιλνέβ, το Vanity Fair δημοσίευσε και ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ταινία, που αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στα σινεμά τον προσεχή Δεκέμβρη. Στο αφιέρωμα αυτό, δημοσιεύονται νέες φωτογραφίες από την ταινία ενώ υπάρχει και πληθώρα δηλώσεων από τους συντελεστές της.
Ο Timothée Chalamet μίλησε για τα πρώτα γυρίσματα που έγιναν το καλοκαίρι του 2019 σε μια έρημο της Ιορδανίας, μέρος που επιλέχθηκε ως το ιδανικό από τον Βιλνέβ προκειμένου να αποτυπωθεί ο Αράκις, ένας από τους πλανήτες της ιστορίας, στον οποίο υπάρχουν άπειρες εκτάσεις αμμόλοφων και το κυρίαρχο είδος είναι κάτι γιγάντια σκουλήκια που ζουν κάτω από το έδαφος.
«Ήταν πραγματικά σουρεαλιστικό. Κοιτούσα αυτό το τοπίο και σκεφτόμουν πως θα μπορούσε πράγματι να είναι ένα μέρος ενός άλλου πλανήτη αλλά όχι της Γης. Η ζέστη ήταν απίστευτη, καμιά φορά έφτανε τους 120 βαθμούς. Φορούσαμε και τις στολές των χαρακτήρων μας, ήταν πολύ δύσκολα τα γυρίσματα. Αν και τελικά, αυτές οι στολές λειτουργούσαν ευεργετικά γιατί μας προστάτευαν από την έντονη ζέστη και την εξάντληση», λέει ο Chalamet.
Η ταινία που θα βγει στις αίθουσες τον Δεκέμβρη είναι το πρώτο από τα δυο μέρη της ιστορίας. Ο Ντένις Βιλνέβ, που μετά το «Arrival» και το «Blade Runner 2049», δυο Sci Fi ταινίες που καθόρισαν το είδος για τα 10s, φαίνεται πως ετοιμάζεται για το τρία στα τρία, τονίζει στις δηλώσεις του πως ήταν αδύνατο το βιβλίο του Χέμπερτ να μεταφερθεί στο σινεμά μόνο μέσω μιας μίας ταινίας.
«Δεν θα συμφωνούσα ποτέ να το γυρίσω μόνο μέσω μιας ταινίας. Ο κόσμος του βιβλίου είναι πολύ περίπλοκος. Όλη του η μαγεία βρίσκεται στις λεπτομέρειες», τονίζει ο Βιλνέβ, ο οποίος προσθέτει αναφορικά με την επικαιρότητα του «Dune», ενός βιβλίου που γράφτηκε το 1965 αλλά μοιάζει επίκαιρο ακόμα και σήμερα: «Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Γη αλλάζει και βρισκόμαστε σε μια συνθήκη με την οποία πρέπει να προσαρμοστούμε. Το «Dune» είναι ένα βιβλίο που σχολιάζει τον 20ο αιώνα. Είναι ένα αλληγορικό πορτρέτο για τον καπιταλισμό και το πως αυτός επιδρά στη φύση και το περιβάλλον. Σήμερα, τα πράγματα πηγαίνουν ακόμα χειρότερα. Το «Dune» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης αλλά ταυτόχρονα και ένα κάλεσμα για δράση προς τους νέους ανθρώπους».
Ο Βιλνέβ καταλήγει λέγοντας: «Είναι ένα βιβλίο που σχολιάζει την πολιτική, τη θρησκεία, την οικολογία, την πνευματική ισορροπία. Σχολιάζει τόσα πολλά πράγματα και έχει και πάρα πολλούς χαρακτήρες. Γι’ αυτό και ήταν τόσο δύσκολο να μεταφερθεί στο σινεμά. Νομίζω, είναι με διαφορά η πιο δύσκολη ταινία που έχω γυρίσει στη ζωή μου». Και να φανταστεί κανείς ότι έχει ακόμα να γυρίσει και το δεύτερο μέρος…
Στο άρθρο του Vanity Fair ακόμα, δημοσιεύονται και οι παρακάτω φανταστικές φωτογραφίες: