Η επιστροφή του Τζόκερ: Η ταινία που θα βλέπαμε αν ζούσε ο Λέντζερ

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα «what if…» της σύγχρονης κινηματογραφικής ιστορίας: θα ξαναβλέπαμε ποτέ τον Τζόκερ του Χιθ Λέντζερ αν ο ταλαντούχος ηθοποιός δεν πέθαινε πριν καν κάνει πρεμιέρα το «Dark Knight»; Προφανώς, δεν θα πάρουμε ποτέ απάντηση. Αλλά όπως και να έχει οι συζητήσεις αναφορικά με αυτό μάλλον θα συνεχίζονται για πάντα στις τάξεις των οπαδών του «Σκοτεινού Ιππότη».

Η κατάληξη της σύγκρουσης ανάμεσα στον Μπάτμαν και τον Τζόκερ άλλωστε, έτσι όπως την είδαμε στο δεύτερο μέρος της εν λόγω τριλογίας του Κρίστοφερ Νόλαν, έρχεται με τέτοιο τρόπο ώστε να κλείνει το μάτι σε μια μελλοντική «επανένωση» ανάμεσα στους δυο αντιπάλους: ο Τζόκερ, λίγο πριν μεταφερθεί στο Άρκαμ, λέει στον «Νυχτερίδα» -αλλά ουσιαστικά απευθύνεται στους θεατές- πως «εμείς οι δυο είμαστε καταδικασμένοι να αντιμαχόμαστε για πάντα».

Και μπορεί ο Κρίστοφερ Νόλαν να μην μπήκε καν στη διαδικασία να σκεφτεί να βρει αντικαταστάτη στον ρόλο του Τζόκερ για το κλείσιμο της τριλογίας του, μπορεί το τελικό σενάριο στο «Dark Knight Rises» να μην συμπεριλάμβανε καν τον διαβολικό κλόουν ως ένδειξη σεβασμού στην απώλεια του Χιθ Λέντζερ αλλά είναι δεδομένο πως στα αρχικά του πλάνα υπήρχε η επιστροφή του Τζόκερ σε ένα sequel του «Dark Knight».

Εμμέσως πλην σαφώς άλλωστε, αυτό είναι κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από την ίδια την οικογένεια του Λέντζερ: τόσο η μητέρα του όσο και ο αδερφός του έχουν δηλώσει πως ο Λέντζερ είχε σχέδια για μια επανεμφάνιση ως Τζόκερ σε μια νέα ταινία του Νόλαν. Ταυτόχρονα, o Τζόναθαν Νόλαν, αδερφός του Κρίστοφερ και σεναριογράφος των ταινιών του, έχει αποκαλύψει πως ένα κομμάτι της πλοκής του «Dark Knight» προοριζόταν να αποτελεί το περιεχόμενο μιας τρίτης ταινίας!

Συγκεκριμένα, στις αρχικές προθέσεις των αδερφών Νόλαν ήταν η μεταμόρφωση του Εισαγγελέα Ντεντ σε Διπρόσωπο να μην είναι τμήμα του «Dark Knight» αλλά της τρίτης ταινίας. Θα ολοκληρωνόταν δηλαδή το «Dark Knight» με τους Μπάτμαν και Ντεντ να παραμένουν σύμμαχοι και η επιστροφή του Τζόκερ στην επόμενη ταινία θα είχε να κάνει με την -επιτυχημένη- προσπάθειά του να διαφθείρει τον Εισαγγελέα και κατ’ επέκταση με τη «γέννηση» του Διπρόσωπου.

Παρά το γεγονός ότι ο Νόλαν δέχθηκε κριτική πως «ξεπετάει» την ιστορία του Διπρόσωπου, αποφάσισε πως θα προσέδινε πιο στιβαρό και πυκνό περιεχόμενο στο «Dark Knight» η συμπίεση της ιστορίας της μετάλλαξης του Εισαγγελέα Ντεντ σε villain μέσα στην εν λόγω ταινία και προχώρησε στην εναλλακτική αναφορικά με το τρίτο μέρος, η οποία και πάλι εμπεριείχε τον Τζόκερ.

Στα αρχικά σχέδια του Νόλαν ήταν η εμφάνιση στη Γκόθαμ Σίτι ενός νέου κακοποιού που θα εμπνεόταν ευθέως από την δράση του Τζόκερ και τον εγκεφαλικό τρόπο που προξένησε χάος στην Γκόθαμ, θα είχε ως ίνδαλμά του τον χαρακτήρα του Λέντζερ, θα επικοινωνούσε μαζί του παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος θα ήταν φυλακισμένος, σε μια συνθήκη που θα έβαζε πολύ δύσκολες σπαζοκεφαλιές στον Μπάτμαν, ενώ σε κάποιο σημείο της πλοκής ο Τζόκερ θα απελευθερωνόταν και θα έκανε δίδυμο με τον νέο κακό.

Ο Νόλαν ήθελε ο νέος αυτός κακός να είναι ο «Γρίφος» ενώ κατά πολλούς, το χαλί της παρουσίας του σε μια τρίτη ταινία στρώνεται από το Dark Knight και συγκεκριμένα, από τις σκηνές στις oποίες εμφανίζεται ο χαρακτήρας του κυρίου Ρις, του περίεργου υπάλληλου του Μπρους Γουέιν. Να μια χαρακτηριστική σκηνή:

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον σίγουρα μια συμπόρευση ανάμεσα σε Γρίφο και Τζόκερ σε μια ενδεχόμενη τρίτη ταινία ωστόσο όλα αυτά πλέον είναι απλά ατέρμονες, χωρίς προοπτική συζητήσεις…