Η δεύτερη σεζόν του «Cobra Kai» δεν δείχνει κανένα έλεος

0

Ο φετινός Απρίλιος ήταν από τους πιο δραστήριους μήνες στην ποπ κουλτούρα, απ’ όσο μπορούμε να θυμηθούμε. Μέσα στον ίδιο μήνα έλαβαν χώρα δύο από τα μεγαλύτερα events των τελευταίων χρόνων. Μιλάμε φυσικά για το «Avengers: Endgame» και την τελευταία σεζόν του «Game of Thrones». Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την κυκλοφορία τους αλλά οι δύο αυτές παραγωγές μονοπωλούν ακόμα τα social media, επισκιάζοντας οτιδήποτε άλλο είχε την ατυχία να κυκλοφορήσει την ίδια περίοδο. Η σειρά που σίγουρα επηρεάστηκε αρνητικά είναι η δεύτερη σεζόν του Cobra Kai.

Κανείς δεν περίμενε την ίδια εποχή πέρυσι την ευχάριστη έκπληξη που τελικά αποτέλεσε η πρώτη σεζόν της φυσικής συνέχειας του θρυλικού «Karate Kid». Μέσα στο τσουνάμι νοσταλγίας που έχει σκεπάσει όλο το φάσμα της ποπ κουλτούρας τα τελευταία χρόνια, το Cobra Kai κατάφερε με βάση μία guilty pleasure σειρά ταινιών των 80ς, να προσδώσει νέες θεματικές στο franchise, εξελίσσοντας τους κεντρικούς χαρακτήρες από καρικατούρες σε ήρωες με βάθος και υπόσταση. Το camp στοιχείο εννοείται ότι δεν θα έλειπε από την σειρά, η οποία παρωδεί ακατάπαυστα τον εαυτό της, παράλληλα όμως βρίσκει τον χρόνο να ασχοληθεί σοβαρά με τους πρωταγωνιστές της και να γκριζάρει το περιεχόμενο.

Έτσι, έχουμε έναν κάποτε συμπαθή Daniel Larusso να είναι ένας μεγαλοαστός, αφελής αλλά και λίγο αντιπαθής χαρακτήρας και το άλλοτε κωλόπαιδο του «Karate Kid», Johnny Lawrence να κερδίζει όλη την προσοχή και την συμπάθειά μας, αναδεικνύοντας πτυχές του χαρακτήρα του που δεν φανταζόμασταν ότι υπήρχαν. Και αυτό λειτουργεί τέλεια. Σε σύγκριση με άλλα σύγχρονα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά προϊόντα που βάζουν στόχο να αποδομήσουν παλιές, λατρεμένες και κλισεδιάρικες ταινίες ή σειρές, το «Cobra Kai όχι μόνο τα καταφέρνει αλλά φτάνει στο σημείο να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, ξεπερνώντας με διαφορά αντίστοιχες προσπάθειες. Το «Creed ΙΙ», άλλη μια προσπάθεια σοβαροποίησης μίας campy 80ς δημιουργίας, προσπάθησε να κάνει το ίδιο, χάνοντας όμως στο στάδιο της υλοποίησης.

Η πρώτη σεζόν ήταν σίγουρα μέσα στις καλύτερες σειρές της περσινής χρονιάς, βάζοντας το YouTube στο πεδίο του streaming και έτσι γρήγορα ήρθε και η ανακοίνωση της δεύτερης σεζόν. Μόνο που αντίθετα από την πρώτη, πέρασε λίγο στην αφάνεια εξαιτίας του κακού timing της κυκλοφορίας της. Η δημοτικότητά του δεν γίνεται να κοντραριστεί με αυτή ενός Avengers ή ενός Game of Thrones όπως προαναφέραμε. Και είναι πραγματικά κρίμα γιατί η δεύτερη σεζόν μπροστά στο εξαιρετικά δύσκολο κομμάτι της αξιοπρεπούς συνέχισης της ιστορίας, κατορθώνει να πάει ένα βήμα παραπέρα και να δώσει ακόμα μεγαλύτερο βάθος, γκριζάροντας όσο δεν πάει τις θεματικές που είχε στήσει.

Η σειρά συνεχίζει από εκεί που μας άφησε στο τέλος της πρώτης σεζόν. Το Cobra Kai ντότζο προσελκύει όλους τους έφηβους της πόλης και ο Johnny αρχίζει να εφαρμόζει νέους κανόνες διδασκαλίας, προσπαθώντας να βγάλει από την μέση το σύνθημα «No Mercy» που διέκρινε την σκληροπυρηνική σχολή καράτε. Ακόμα λίγο άξεστος αλλά σίγουρα πιο ευαισθητοποιημένος, θέλει να αλλάξει την λογική που διέπει την σχολή του, προσπαθώντας να βγάλει τον καλύτερο εαυτό των μαθητών του. Το παρελθόν όμως δεν θα τον αφήσει έτσι εύκολα και η επανεμφάνιση του δασκάλου του, John Kreese, θα προσθέσει νέα εμπόδια.

Στο μεταξύ ο Larusso δεν λέει να αφήσει την κόντρα με το Cobra Kai, ιδρύοντας το δικό του ντότζο, βασισμένο στις διδαχές του δασκάλου του, Μιγιάγκι και έτσι η αντιπαλότητα ανάμεσα στους δύο αναζοπυρώνεται. Ενώ τα κίνητρα του Johnny πέρα από την εξιλέωση του, έχουν να κάνουν και με την επιβίωση του, ο Larusso ενεργεί σαν ένας εμμονικός μεγαλοαστός που δεν θα διστάσει να χτυπήσει ακόμα και με αθέμιτα μέσα τον αιώνιο εχθρό του. Άλλα φυσικά δεν έχει μάθει ακόμα ότι δεν τα βάζεις ποτέ με το Cobra Kai.

Ενώ το δίπολο αυτό αποτελεί και εδώ τον πυλώνα της σειράς, η δεύτερη σεζόν αποφασίζει να δώσει παραπάνω χρόνο και στους συμπληρωματικούς της χαρακτήρες. Πέρα από τον νεοεισερχόμενο χαρακτήρα του John Kreese, ο οποίος αποκτάει και αυτός κίνητρα πλέον, με τονισμένη την ταξικότητα του, – όχι βέβαια στον βαθμό του Johnny – σε αυτή την σεζόν λάμπουν και οι υπόλοιποι μαθητές. Ο πρώην φλώρος και πλέον νταής Hawk και o geek πρώην κολλητός του, Demetri, παίρνουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής και δεν λειτουργούν ως συμπληρωματικοί χαρακτήρες αλλά ως βασικά οχήματα της αφήγησης, σε αντίθεση με τα παιδιά των Larusso και Lawrence καθώς και τον Miguel, οι οποίοι δεν έχουν κάποια σημαντική εξέλιξη.

Οι επαναλαμβανόμενες καταστάσεις και κάποιες λίγο αδιάφορες υποϊστορίες αποτελούν ένα μικρό πρόβλημα της δεύτερης σεζόν που ξεπερνιέται γρήγορα, χάρη στο σοκαριστικό φινάλε. Μετά από την αναμφίβολα καλύτερη σεκάνς ξύλου μέχρι στιγμής, η σειρά παίρνει μία αναπάντεχα σκοτεινή στροφή, αφήνοντας μας με ανοιχτό το στόμα και κάνοντας μας να περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη σεζόν. To «Cobra Kai» ξεφεύγει για τα καλά από τα μανιχαϊστικά δίπολα καλού – κακού και λεπταίνει την γραμμή μεταξύ του θύτη και του θύματος όσον αφορά το bullying.

Γιατί αυτό είναι το επίκεντρο της σειράς έτσι κι αλλιώς. Από μία επιφανειακή απεικόνιση στο πρώτο «Karate Kid», το «Cobra Kai» εμβαθύνει στο διαχρονικό φαινόμενο της κακοποίησης, χωρίς να προσάπτει κατηγορίες. Ναι, οι μαθητές του Cobra Kai είναι πιο κοντά στο πλαίσιο της τοξικής αρρενωπότητας που είναι υπεύθυνη για την εδραίωση του φαινομένου αυτού στην σύγχρονη κοινωνία αλλά δεν έγιναν τυχαία έτσι. Κανείς δεν γεννήθηκε κακός αλλά κανείς επίσης δεν είναι ουσιαστικά καλός. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πως όλοι οι χαρακτήρες της σειράς είναι ταυτόχρονα και θύτες και θύματα, είτε λόγω των συνθηκών που μεγάλωσαν, είτε εξαιτίας των περιστάσεων που προέκυψαν, είτε απλά λόγω της ταξικής τους θέσης στην κοινωνία.

Το Cobra Kai αγκαλιάζει όλες αυτές τις θεματικές ισορροπώντας άψογα ανάμεσα στην αφέλεια της 80ς πηγής της και στο πιο ευαίσθητο κοινωνικά παρόν και οι επιπτώσεις των πράξεων των χαρακτήρων του είναι απόλυτα σοβαρές. Το ηθικό δίλημμα που προκύπτει στο φινάλε σηκώνει ολόκληρο debate και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα μιας σειράς που πλέον στέκεται μόνη της, χωρίς να έχει ανάγκη να εξαργυρώσει την επιτυχία του όνοματος του «Karate Kid».

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα εξελιχθεί η τρίτη σεζόν. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει περισσότερο δράμα και ότι θα επιστρέψουν σίγουρα και άλλοι κλασσικοί χαρακτήρες. Μέχρι τότε χτυπήστε πρώτοι, χτυπήστε δυνατά και μην δείχνετε έλεος. Cobra Kai never dies!