Όταν ο Michael Keaton σποΐλαρε το «Batman» (vid)

0

Ο Michael Keaton ήταν ο Tom Holland της εποχής του.

Τριάντα χρόνια πριν, το υπερηρωικό σινεμά είχε μία από τις πιο λαμπρές στιγμές του. Το «Batman» του Tim Burton καθόρισε το καλοκαιρινό μπλοκμπάστερ και σήμανε μια νέα εποχή για την απεικόνιση των υπερηρώων στον κινηματογράφο, αποτελώντας μέχρι σήμερα, βασική φόρμα δόμησης μιας superhero ταινίας. Το τελευταίο μέρος των Avengers είναι πολύ κοντά στην κορυφή των πιο εμπορικά επιτυχημένων ταινιών όλων των εποχών, κάτι που μάλλον δεν θα συνέβαινε ποτέ, χωρίς το «Batman» του 1989.

Ο κόσμος αγκάλιασε την γοτθική εκδοχή του Burton πάνω στον μύθο του Batman, παρά τις αρχικά αρνητικές αντιδράσεις των nerds της εποχής για την επιλογή του Michael Keaton στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ξεφεύγοντας μια και καλή από την ψυχεδελική αφέλεια της εκδοχής των 60ς. Επίσης, οι ελευθερίες του Burton έδωσαν μια νέα διάσταση στην σχέση του Σκοτεινού Ιππότη με την νέμεσίς του, τον Τζόκερ. Αλλάζοντας ελάχιστα το origin story, το σενάριο έβαλε ως δολόφονο των γονιών του Bruce Wayne, τον μαφιόζο Jack Napier, ο οποίος μετέπειτα μετατρέπεται στον παράφρωνα κλόουν που σκορπάει το χάος στην Γκόθαμ. Πρόκειται για το βασικό plot twist της ταινίας, το οποίο άφησε έκπληκτους τους fanboys των 80ς.

Όχι όλους όμως, καθώς ο ίδιος ο Michael Keaton, μία μέρα πριν την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας, κέρασε ένα μεγαλοπρεπές spoiler τους θεατές του τηλεοπτικού σόου του David Letterman, «Late Night». Σε ερώτηση του παρουσιαστή σχετικά με την σχέση των δύο πρωταγωνιστών μέσα στην ταινία, ο Keaton δεν δίστασε να δώσει στην δημοσιότητα την μεγάλη ανατροπή, συνειδητοποιώντας το λίγο αργά, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω απόσπασμα.

Ευτυχώς τα social media δεν υπήρχαν τότε και ο αντίκτυπος αυτής της αποκάλυψης δεν επέφερε ζημιά στο box office, με το Batman να γίνεται η πιο εμπορική ταινία του 1989. Τα spoilers στο διαδίκτυο αποτελούν μία πραγματική μάστιγα της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, με τον Michael Keaton να αποδεικνύει ότι ήταν πρωτοπόρος ακόμα και σ’ αυτόν τον τομέα. Δεν θέλουμε να ξέρουμε πως θα αντιδρούσε ο κόσμος αν κάτι τέτοιο συνέβαινε σήμερα, όπως έχουμε δει με τον επίρρεπη στο σποϊλάρισμα, Tom Holland.