Ας μιλήσουμε για το Marvel’s Avengers: World’s Mightiest Cashgrab

0

Το πολυαναμενόμενο παιχνίδι της Crystal Dynamics κυκλοφόρησε στις 4/9 από την Square Enix και είναι ό,τι θα περίμενε κάποιος από το crossover του εμπορικότερου υπερηρωικού brand με την ΑΑΑ videogame industry. Και όχι, ξεκάθαρα όχι, με την καλή έννοια.

Από τον Γενάρη του ’17 που κυκλοφόρησε το πρώτο teaser τρέιλερ το hype μεταξύ των φαν της MARVEL, και όχι μόνο, ήταν μεγάλο. Η είδηση πως ένα επιτυχημένο στούντιο όπως η Square Enix (που έχει στο ενεργητικό της τίτλους και franchise όπως τα Final Fantasy, Chrono Trigger, Kingdom Hearts και Dragon Quest) δουλεύει πάνω σε ένα παιχνίδι Marvel Avengers, έγινε αποδεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και υψηλές προσδοκίες από τους fan του franchise, οι οποίοι περίμεναν χρόνια να δουν ένα videogame βασισμένο στο Marvel Universe που να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από την αδιαμφισβήτητη επιτυχία των «ανταγωνιστών» DC και Warner Bros. με την σειρά Batman: Arkham που το 2017 μετρούσε ήδη όχι μία, ούτε δύο, αλλά 4 πολύ επιτυχημένες κυκλοφορίες.

Ευτυχώς μέχρι την πρώτη και επίσημη παρουσίαση του Marvel’s Avengers στο Ε3 2019, οι fans της MARVEL είχαν ήδη απολαύσει ένα από τα καλύτερα superhero βιντεοπαιχνίδια μέχρι σήμερα, το Marvel’s Spider-man από την Sony (τουλάχιστον όσοι ήταν κάτοχοι PS4), γιατί τόσο το επίσημο trailer όσο και οι πληροφορίες που ανακοινώθηκαν για το Avenger’s προκάλεσαν ένα μούδιασμα στο κοινό, και αντιμετωπίστηκαν με πολύ σκεπτικισμό από τους reviewers. Η επιλογή να κρατηθεί το στυλιστικό aesthetic του MCU χωρίς την αντίστοιχη ομοιότητα στα πρόσωπα των χαρακτήρων έγινε το επίκεντρο της κριτικής, αφού έκανε τους χαρακτήρες να μοιάζουν περισσότερο με φθηνή απομίμηση παρά με πρωτότυπο artwork, ήταν όμως κάτι που προσωπικά ήμουν διατεθειμένος να προσπεράσω περιμένοντας το τελικό προϊόν για να σχηματίσω άποψη και όχι την pre-alpha, alpha ή beta έκδοση (τώρα που κυκλοφόρησε μπορώ κι εγώ να πω πως πράγματι μοιάζει περισσότερο με φθηνή απομίμηση!). Τα δικά μου όμως καμπανάκια, όπως και αρκετών άλλων, χτύπησαν με τις πρώτες αναφορές σε microtransactions, cosmetics, in-game currencies, battle pass κλπ. Με λίγα λόγια την παγιωμένη πλέον τακτική της βιομηχανίας να μετατρέπει τα παιχνίδια σε «live service».

Με πρόφαση την συνεχή «βελτίωση» ενός παιχνιδιού με καινούριο περιεχόμενο, updates και patch, η βιομηχανία εισήγαγε την λογική των free-2-play games στις ΑΑΑ κυκλοφορίες της δημιουργώντας έτσι τη νέα κατηγορία των fee-2-pay games, παιχνίδια δηλαδή που κυκλοφορούν μισοτελειωμένα με τη ταρίφα των 59.90€* και σου προσφέρουν -με το αζημίωτο φυσικά- το περιεχόμενο που «έκοψαν», όπως περισσότερο story, καινούριες quest, skins, όπλα, ή ακόμα και xp boost για να αποφύγεις το ατελείωτο grinding που υπάρχει μόνο και μόνο για να πείσει κόσμο να πληρώσει τα xp boost, καθώς και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς πως μπορεί να μπει τιμή επάνω.

Έχουμε επίσημα λοιπόν φτάσει στο σημείο όπου ο πήχης είναι:

“Κάνω preorder δίνοντας τουλάχιστον 59.90€, για ένα παιχνίδι που θα κυκλοφορήσει μισοτελειωμένο με DAY 1 patch μεγαλύτερο από το παιχνίδι, για να έχω το “προνόμιο” να δώσω ακόμα περισσότερα λεφτά για περιεχόμενο που θα έπρεπε να βρίσκετε στο αρχικό παιχνίδι αλλά κόπηκε προκειμένου να χρεωθεί εξτρά, και που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορώ καν να αγοράσω άμεσα αλλά μόνο μέσω loot boxes με random περιεχόμενο**, γιατί τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να τζογάρεις σε κάτι-σαν-φρουτάκια με πραγματικά λεφτά χωρίς να υπάρχει καν η πιθανότητα να βγάλεις λεφτά! “

Και αυτόν τον πήχη ήρθε η Square Enix να τον πάει ακόμα παραπέρα. Χρειάστηκε σχεδόν 1000 λέξεις*** για να μας εξηγήσει πως θα της δώσουμε περισσότερα λεφτά για να απολαύσουμε το παιχνίδι που ήδη πληρώσαμε 59.90€ για να παίξουμε, αλλά και για να μας δικαιολογήσει το ότι θα υπάρχει free και premium battle pass ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, με το επιχείρημα ότι “είναι απλά cosmetics” λες και δεν έχουμε ήδη πληρώσει 59.90€ για το κωλοπαίχνιδο. Α ναι, τα premium battle pass κοστίζουν 10€ ΓΙΑ.ΚΑΘΕ.ΓΑΜΗΜΕΝΟ.ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ! Σε αυτό το σημείο να μη ξεχάσουμε και τη SONY που δεν έχασε ευκαιρία να βγάλει κι αυτή το κάτι τις παραπάνω, κρατόντας όμηρο τον Spiderman, τον οποίο ξεκλειδώνεις σαν χαρακτήρα μόνο αν είσαι κάτοχος ps4. ΟΧΙ ΜΠΡΑΒΟ! Ξέρουμε πόσο αγαπάς τα exclusives σου, άλλα το να κάνεις exclusive έναν από τους πιο διάσημους χαρακτήρες ενός παιχνιδιού που ΔΕΝ είναι exclusive, απλά επειδή μπορείς, σηκώνει χειροκρότημα.

Και ίσως όλα αυτά να μην είχαν και τόση σημασία -προφανώς και θα είχαν!- αν τουλάχιστον το παιχνίδι ήταν αψεγάδιαστο. Αλλά μόνο αψεγάδιαστο δεν μπορείς να πεις ένα παιχνίδι γεμάτο bugs και glitches, που γεμίζει φωσφοριζέ εμετό την οθόνη σου, που συνεχώς ανακυκλώνει το ίδιο περιεχόμενο, τους ίδιους χάρτες με το ίδιο περιβάλλον, τους ίδιους εχθρούς, και με μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι καλή αν δεν ήταν κρυμμένη πίσω από μεγάλα και βαρετά cutscenes. Το Marvel’s Avengers είναι ένα παιχνίδι που αν είχε παραμείνει ένα απλό single-player shooter-looter action game με πλούσιο story και είχε δοθεί λίγο περισσότερο βάρος σε πρωτότυπο artwork θα ήταν μάλλον ένα από τα καλύτερα παιχνίδια τουλάχιστον για τη φετινής χρονιά. Αντ’ αυτού ξεμείναμε με έναν τίτλο που θυμίζει περισσότερο ένα glorified παιχνίδι κινητού που θα έπρεπε να είναι free-2-play.

Το μόνο θετικό που μπορώ να πω πως πήρα από το MARVEL’s Avengers είναι το introduction της Kamala Khan aka Ms. Marvel, ένα αθεράπευτα ρομαντικό fangirl με ριζοσπαστικό πνεύμα που βρήκα δύσκολο να μην ταυτιστώ, και απλά ελπίζω η κατά τη γνώμη μου παταγώδης αποτυχία του παιχνιδιού να μην επηρεάσει το introduction του χαρακτήρα στο MCU που είναι προγραμματισμένο σύντομα, γιατί το περιμένω πως και πως!

*σκατά στον διαφημιστή που είχε την ιδέα του xx.90€

**ας μνημονεύσουμε εδώ το πιο downvoted post στην ιστορία του reddit:

***https://avengers.square-enix-games.com/en-us/news/gearandcosmetics/