1939. Υπό την αιγίδα της Fawcett Comics κυκλοφορεί το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Whiz Comics», στις σελίδες του οποίου παρουσιάζεται ένας ολοκαίνουριος σούπερ ήρωας. Το όνομα του είναι Captain Marvel και -για να μην βιαστεί κανείς- καμία σχέση δεν έχει με την συνονόματη υπερηρωίδα της Marvel που πρόσφατα έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο.
Εκείνος ο Captain Marvel είναι το άλτερ έγκο ενός πιτσιρικά που λέγεται Μπίλι Μπάτσον, ενός 14χρονου παιδιού που κάποια στιγμή, ενώ βρίσκεται αμέριμνος στο μετρό, μαθαίνει πως είναι ο εκλεκτός ενός μάγου για να ενσωματώνει στο σώμα του όλες τις υπερδυνάμεις εφτά μυθικών φιγούρων. Αρκεί να φωνάξει δυνατά τη λέξη που δημιουργούν τα αρχικά τους και ο 14χρονος γίνεται αυτόματα ένας υπέρηρωας.
S.H.A.Z.A.M. (SOLOMON! HERCULES! ATLAS! ZEUS! ACHILLES! MERCURY!) φωνάζει ο Μπίλι και ξαφνικά αποκτά υπεράνθρωπη δύναμη, μπορεί να πετά, να βγάζει ακτίνες από τα μάτια, να κάνει γενικά ό,τι φανταζόμαστε πως ένας πλήρης υπερήρωας θα μπορούσε εύκολα να κάνει. Ο Captain Marvel δεν αργεί να γίνει το μεγάλο όνομα της Fawcett Comics και την 12ετία 1939-1951 αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς υπερήρωες των ΗΠΑ.
Σύντομα, αποκτά και το δικό του περιοδικό ενώ ο Dr. Sivana, ένας villain που έχει τις ίδιες δυνάμεις με τον Captain Marvel αλλά έχει εγκαταλείψει τον πλανήτη Γη και επιστρέφει που και που σε αυτόν για να τον καταστρέψει, γίνεται η νέμεσίς του. Σιγά-σιγά, ο Captain Marvel αποκτά και τους δικούς του sidekicks που είναι τα αδέρφια του: ένας αληθινός σταρ φιλοξενείται στις σελίδες της Fawcett Comics. Φυσικά, υπάρχει ένα πρόβλημα: μόνο ένας αφελής δεν μπορεί να αντιληφθεί πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη αντιγραφη του Superman.
Ο Captain Marvel υπήρξε η ξεκάθαρη προσπάθεια της Fawcett Comics να κοντράρει τον Κρυπτονιανό υπερήρωα που είχε «γεννηθεί» έξι χρόνια πριν (1933). Η National Comics (που μερικά χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε DC) που είχε τα δικαιώματα του Superman είχε κάνει μήνυση στην Fawcett Comics για τον λόγο αυτό και το 1951, έπειτα από πολλές δικαστικές αναβολές, την κέρδισε. Και κάπως έτσι, η DC αποκτούσε δια της δικαστικής οδού τα δικαιώματα του Captain Marvel, αυτόματα τον έβαζε «στον πάγο» και η Fawcett Comics έχανε το βαρύ της όνομα, γεγονός που την οδηγούσε στη χρεωκοπία. Το 1953 μάλιστα, η εταιρία-μαμά του Captain Marvel έκλεινε για πάντα.
Ο Captain Marvel έμεινε «στον πάγο» για περίπου 20 χρόνια. Κάπου στο ενδιάμεσο -και συγκεκριμένα το 1967- στις σελίδες της Marvel έκανε ντεμπούτο ο ήρωας της Marvel με το όνομα «Captain Marvel» (κατά κόσμον Mar-Vell). «Γεννημένος» από το πολυτάλαντο μυαλό του Σταν Λι (και πολύ πριν τον διαδεχθεί η θηλυκή εκδοχή του) εξασφάλιζε το copyright της συγκεκριμένης ονομασίας. Και το 1971, η DC αποφάσισε να απαντήσει.
«Shazam» λεγόταν πλέον ο τίτλος των ιστοριών του υπεήρωα που έκανε εκ νέου ντεμπούτο το 1971 στις σελίδες της DC, είχε τη δική του σειρά τευχών και φυσικά, η σπόντα προς το αντίπαλο δέος της DC δεν μπορούσε να λείπει: «Ο αυθεντικός Captain Marvel», έγραφε η λεζάντα κάτω από τον τίτλο σε κάθε τεύχος του «Shazam». Μάλιστα, το continuity συνεχίστηκε από εκεί που είχε μείνει το 1951 – με τον ήρωα να συνεχίζει να αποκαλείται Captain Marvel στις μέσα σελίδες, δημιουργώντας ένα μίνι μπέρδεμα. Προφανώς βέβαια, η δημοτικότητά του δεν προσέγγιζε ούτε στο ελάχιστο εκείνη των χρυσών χρόνων του.
Από το 1985 και μετά και συγκεκριμένα, έπειτα από την κυκλοφορία της ιστορίας «Crisis on Infinite Earths» που αποτέλεσε το μέσο για το reboot των ηρώων της DC, o ήρωας εντάχθηκε στο κεντρικό continuity της DC καθαρά σαν συμπληρωματικός χαρακτήρας. Εναρμονισμένος στο κλίμα της νέας εποχής της DC, ο Captain Marvel/Shazam είχε μετουσιωθεί πλέον σε έναν πιο σκοτεινό χαρακτήρα.
Το «The Power of Shazam» που έκανε ντεμπούτο το 1994 και το οποίο σκοτείνιαζε για τα καλά την ιστορία του ήρωα (δίνοντάς του ταυτόχρονα ένα ελαφρώς διαφοροποιημένο origin) ήταν τόσο δημοφιλές που κατάφερε να «τρέξει» μέχρι τα τέλη των 90s. Εκτός από την εν λόγω σειρά, στην αναβάθμιση του προφίλ του έπαιξαν ρόλο και δυο non-continuity ιστορίες.
Πρώτα, η εμβληματική εμφάνισή του στο θρυλικό «Kingdom Come»…
Στη συνέχεια, το «The Power of Hope» του 2000 στο οποίο ήταν απόλυτος πρωταγωνιστής σε μια αυτόνομη ιστορία…
Η είσοδος της DC στην περίοδο του «Τhe New 52» το 2011 συνοδεύτηκε από την οριστική μετονομασία του σε Shazam και τις προσωπικές του ongoing ιστορίες, που πλέον κατάφερναν να ισορροπούν ιδανικά ανάμεσα σε ένα ανάλαφρο εφηβικό ύφος και ταυτόχρονα, το απαιτούμενο ίχνος ενήλικης λογικής.
Ο Shazam, για πρώτη φορά στη ζωή του, ντεμπουτάρει στην κινηματογραφική οθόνη. Και σε αντίθεση με τις «χάρτινες» ιστορίες του, φιλοδοξεί να γίνει πρωτοκλασσάτος καθοδηγητής του (κινηματογραφικού) σύμπαντος της DC. Αν τα καταφέρει, μπορεί αυτό να επηρρεάσει και την ανίστοιχη προσπάθειά του όσον αφορά την κομιστική εκδοχή του. Μια προσπάθεια πάντως που, από το 1971 και μετά, δεν αποδίδει ιδιαίτερους καρπούς…
Με μπόλικες πληροφορίες από το nerdist.com.