«Ο Αναστρέψιμος Άνθρωπος»: Όταν ο Άλαν Μουρ «συνάντησε» τον Φίλιπ Ντικ

Πολύ πριν γίνει θρύλος της 9ης τέχνης, πολύ πριν γράψει ιστορία με αριστουργήματα όπως το «Watchmen» και το «V for Vendetta», ο Άλαν Μουρ ήταν ένας άσημος δημιουργός κόμιξ που έγραφε μικρές ιστορίες για το εβδομαδιαίο, βρετανικό περιοδικό «2000 AD».

Στις σελίδες εκείνου του ιστορικού περιοδικού από τη Βρετανία, ο νεαρός Άλαν Μουρ της δεκαετίας του ’70, είχε ένα χώρο περίπου τεσσάρων σελίδων ανά τεύχος για να ξεδιπλώσει το δημιουργικό του ταλέντο: το ακριβώς ανάποδο δηλαδή από τον δρόμο που ακολούθησε στην μετέπειτα πορεία του, όταν μόνο μικρές ή σύντομες δεν θα μπορούσε να τις πει κανείς τις ιστορίες του.

Σε αυτές τις μικρές ιστορίες, μια πλευρά του Άλαν Μουρ, όπως θα την μάθαιναν χρόνια μετά τα μαζικά κοινά, αποκαλυπτόταν: συνήθως, έγραφε ιστορίες που εντασσόντουσαν ξεκάθαρα στο Sci-Fi είδος και που μέσα από ένα αλληγορικό, fantasy στοιχείο σχολίαζε την κοινωνική πραγματικότητα του αληθινού κόσμου. Ήταν, με άλλα λόγια, ένας δημιουργός ξεκάθαρα ενταγμένος στην παράδοση της πολιτικοποιημένης Επιστημονικής Φαντασίας.

Είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως οι βασικές επιρροές του Μουρ είχαν τις ρίζες τους στο λεγόμενο «New Wave» ρεύμα της λογοτεχνίας Επιστημονικής Φαντασίας, που είχε ανθίσει τη δεκαετία του ’60 από συγγραφείς όπως ο Φίλιπ Ντικ και η Ούρσουλα Λε Γκεν, που επηρεασμένοι από τα κοινωνικά κινήματα της δεκαετίας του ’60, επιχειρούσαν να πάνε το είδος πολλά βήματα πιο μπροστά από τα επίπεδα της απλοϊκής, λαϊκής λογοτεχνίας, επιχειρούσαν να το κάνουν μέσο φιλοσοφικού και πολιτικού σχολιασμού.

Ο Μουρ, αν και ξεκάθαρα άνηκε σε άλλη γενιά ηλικιακά σε σχέση με εκείνους τους δημιουργούς, αποτελούσε εξόφθαλμα έναν συνεχιστή της παράδοσής τους και φυσικά, τον εκπρόσωπό τους στα κόμιξ. Κάπου στα τέλη των 70s, μια τετρασέλιδη ιστορία του Άλαν Μουρ στο «2000 AD», φανερά επηρεασμένη από την παράδοση του Φίλιπ Ντικ, έμελλε να γράψει ιστορία, να του δώσει το διαβατήριο για πιο στιβαρές συνεργασίες με τις κόμιξ εκδοτικές εταιρίες και επί της ουσίας να αποτελέσει το πρώτο έργο του με φανατικούς θαυμαστές. Και όλα αυτά μέσα σε μόλις τέσσερις σελίδες!

Η μίνι ιστορία του λεγόταν «Ο Αναστρέψιμος Άνθρωπος» και στα καρέ της αποτύπωνε μόλις σε τέσσερις σελίδες την ιστορία ενός ανθρώπου, που ξαναζούσε τη ζωή του αντίστροφα. Αντί να γερνάει δηλαδή γινόταν όλο και πιο μικρός μέχρι που κατάληξε και πάλι νεογέννητο. Και αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί και επίσημα, πρόκειται δίχως αμφιβολία για μια ιστορία εμπνευσμένη τον «Αντίστροφο Κόσμο» του Φίλιπ Ντικ, ένα από τα καλύτερα βιβλία που έβγαλε ποτέ ο «Σέξπιρ της Επιστημονικής Φαντασίας».

Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, ο μεγάλος Φίλιπ Κ. Ντικ περιγράφει έναν κόσμο όπου ο χρόνος κυλάει αντίστροφα: οι νεκροί βγαίνουν αναστημένοι από τους τάφους τους και ξαναζούν την ζωή τους αντεστραμμένη, μικραίνουν ηλιακά διαρκώς μέχρι που τελικά γυρνάνε στις κοιλιές των μητέρων τους.
Στο αριστούργημα του Ντικ, η εξουσιάστρια δύναμη αυτής της κοινωνίας είναι ένας οργανισμός με το μυστήριο όνομα «Η Βιβλιοθήκη», που ως στόχο της έχει την καταστροφή οποιουδήποτε καταγεγραμμένου ιστορικού γεγονότος από τα γραπτά της ανθρωπότητας. Στο βιβλίο, ο κόσμος αυτός αναταράσσεται όταν ένας μαύρος θρησκευτικός ηγέτης ανασταίνεται και επιστρέφει για να φτιάξει εκ νέου τον στρατό που είχε πριν πεθάνει, με αποτέλεσμα οι θρησκευτικές και φυλετικές συγκρούσεις να παραμονεύουν και η «Βιβλιοθήκη» να βάζει στο στόχαστρό της τον επιβλητικό αυτό άντρα προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η αντίστροφη πορεία της ανθρωπότητας, που προφανώς οδηγήσει στον αφανισμό της μέσω της αντίστροφης επαναφορά στις εποχές που κανένας άνθρωπος δεν υπήρχε στον πλανήτη.
Γραμμένο το 1967, δηλαδή περίπου 12 χρόνια πριν τον «Αναστρέψιμο Άνθρωπο» του Άλαν Μουρ, ο «Αντίστροφος Κόσμος» αποτελεί την αφετηρία για έναν πέρα για πέρα εμπνευσμένο, άτυπο «διάλογο» ανάμεσα σε δυο ιστορικές μορφές της geek κουλτούρας και ένα must see ανάγνωσμα για όσους γουστάρουν βαθύ, φιλοσοφικό και ταυτόχρονα, mindfuck Sci-Fi.
Όσο για τον «Αναστρέψιμο Άνθρωπο» του Μουρ, που πανεύκολα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αριστουργηματικό ορεκτικό πριν το βύθισμα στην παρανοϊκή ιδέα της αντιστροφής του χρόνου και ταυτόχρονα, της ανθρώπινης ιστορίας, που κατέβασε το λαμπρό κεφάλι του Φίλιπ Ντικ.
Γι’ αυτό και το Nerd Things που σας αγαπάει, παραθέτει εδώ τις τέσσερις σελίδες του μικρού μήκους αριστουργήματος του Άλαν Μουρ για να το διαβάσετε, να ψηθείτε και μετά να αφεθείτε στο κάψιμο του Φίλιπ Ντικ: