«Η πιο τρομακτική ιδέα δεν γυρίστηκε ποτέ»: Έτσι οραματιζόταν το Justice League ο Snyder

0

Οι συζητήσεις για το Snyder cut δεν λένε να κοπάσουν, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα what if της ποπ κουλτούρας. 

Έχουν περάσει 3 χρόνια από τον απόλυτο διχασμό που επέφερε το BvS. Με τις κριτικές να το θάβουν και ένα μεγάλο μέρος του κοινού να το αποθεώνει, το Batman v Superman είναι σίγουρα η πιο αμφιλεγόμενη υπερηρωική ταινία και μία από τις πιο διχαστικές ταινίες γενικά (παρέα με το The Last Jedi). Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον Snyder να μετατρέπεται σε αποδομπιαίο τράγο για την αποτυχία του DCEU και να παραιτείται ύστερα από τις πιέσεις των παραγωγών και τον τραγικό χαμό της κόρης του.

Πριν από λίγες μέρες ο σκηνοθέτης βρέθηκε σε μία εκδηλώση του Vero με τίτλο ”The Director’s Cuts”, όπου προβλήθηκαν οι ολοκληρωμένες εκδοχές των ταινιών του και ένα μεγάλο πλήθος οπαδών του παρευρέθηκε εκεί με την ελπίδα να πάρει μία γεύση από την κόπια του για το Justice League. Τελικά δεν υπήρξε κάποια σχετική προβολή, όμως ο Snyder δεν δίστασει να δώσει μερικές σημαντικές πληροφορίες για το αρχικό όραμά του.

‘Το αρχικό Justice League που γράψαμε μαζί με τον Chris (Terrio), δεν το γυρίσαμε ποτέ. Η πρωτότυπη ιδέα, η πιο τρομακτική, δεν γυρίστηκε ποτέ γιατί το στούντιο την θεώρησε τρελή.”

Ο Snyder δεν έμεινε μόνο εκεί, αποκαλύπτωντας σημαντικά στοιχεία της πλοκής, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει σε ποιο από τα δύο προγραμματισμένα μέρη του Justice League θα διαδραματίζονταν.

”Η αλήθεια είναι ότι η σεκάνς του Knightmare στο BvS ήταν η κεντρική ιδέα, η οποία στην πορεία θα αποκτούσε νόημα. Θα αφορούσε ένα μέλλον στο οποίο ο Darkseid έχει κυριεύσει την Γη και ο Superman υποκύπτει στο Anti-Life Equation. Λίγα μέλη της Justice League έχουν επιβιώσει, παλεύοντας ακόμα. Ο Batman, ένας διαλυμμένος Cyborg και ο Flash συνεργάζονται για να στείλουν τον τελευταίο πίσω στον χρόνο, ώστε να σώσει την Lois από τα χέρια του Darkseid.”

Το αρχικό πλάνο της ταινίας φαίνεται πιο ζοφερό ακόμα και από το – κατακριτέο γι αυτό τον λόγο –  Batman v Superman. Με λίγα λόγια θα είχαμε θανάτους σημαντικών μελών της Λεγεώνας, τον Darkseid να τηλεμεταφέρεται στο Batcave και να σκοτώνει την Lois, και τον Superman να μετατρέπεται σε αιμοδιψή δικτάτορα, δίνοντας μια πειστική εξήγηση για τον λόγο που σκοτώνει τον Batman στην περίφημη σκηνή του BvS.

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δούμε την σκοτεινή αυτή εκδοχή, καθώς δεν γυρίστηκε ποτέ, ύστερα από τις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε το BvS. Είτε άρεσε είτε όχι, είναι μεγάλο κρίμα που ο Snyder δεν ολοκλήρωσε το όραμά του για το σύμπαν της DC. Δεν ξέρουμε αν θα πετύχαινε, σίγουρα όμως θα ήταν μία διαφορετική πρόταση μέσα στην κοινοτυπία που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των υπερηρωικών ταινιών.

Δεν νομίζουμε να δούμε ποτέ την εκδοχή του Snyder για το Justice League, οι πληροφορίες πάντως που αποκαλύπτονται σχετικά με αυτή, παρέχουν αρκετό υλικό για το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ σαν τα The Death of Superman Lives: What Happened και Jodorowsky’s Dune.